Smochinul este, de fapt, o floare inversată.
Smochinul, emblematic pentru regiunea mediteraneană, nu este un fruct, așa cum cred mulți, ci o floare inversată.
Floriile smochinului cresc în mod diferit comparativ cu cele ale altor copaci.
Rezultatul este un fruct care conține o singură sămânță și o achenă, partea care oferă acea textură crocantă specifică.
Fiecare smochină este alcătuită din multiple achene, astfel că, atunci când o consumăm, de fapt, mâncăm mai multe fructe simultan. Dar de unde provin insectele pe care le înghițim?
Ei bine, filamentele mici din interiorul smochinei sunt flori care trebuie polenizate pentru a produce fructe.
Acest proces necesită polen, iar aici intervine faimoasa viespe de smochin.
Aceasta este esențială pentru supraviețuirea smochinului, fiind responsabilă de transportul polenului și, în schimb, viespea folosește floarea pentru a-și depune ouăle.
În general, viespea femelă intră într-un smochin masculin, însă își pierde antenele și aripile, rupte de operculul prin care trece.
Odată prinsă în smochin, viespea își depune ouăle înainte de a muri.
Acest sacrificiu aduce beneficii, permițând florilor să înflorească și fructelor să se coacă.
Dacă din greșeală, viespea ajunge într-o msochină feminină, cea pe care o mâncăm, nu mai poate ieși, deoarece antenele și aripile ei sunt rupte, având aceeași soartă fatală ca atunci când intră într-un smochin mascul. În schimb, larvele supraviețuiesc polenizării.
Totuși, nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece smochinul conține ficină, o enzimă care dizolvă cadavrele acestor mici insecte, transformându-le pur și simplu în proteine.
Totuși, cunoscut pentru proprietățile sale laxative, smochinul este bogat în fibre insolubile, prezente în semințe și coajă. Aceste fibre ajută la combaterea constipației, stimulând tranzitul intestinal și înmuind scaunul.
Smochinele uscate sunt și mai eficiente, spun nutriționiștii, deoarece conțin mai mult magneziu și fibre.
Acest fruct... de fapt, această floare inversată, ajută și la protejarea și întărirea vaselor de sânge datorită conținutului său de antocianină.
Acești pigmenți, responsabili de culoarea violetă a smochinei, cresc rezistența capilarelor și reduc riscul de roșeață a pielii, mai spun dieteticienii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.