Slăbitul sănătos și fără dietă, la îndemâna oricui. Nutriționist: Este pe termen lung. Organizarea este cheia

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
slabitul sanatos si fara dieta. FOTO: Freepik @rawpixel
slabitul sanatos si fara dieta. FOTO: Freepik @rawpixel

Dieta trebuie considerată ca stil de viață, nu o restricție, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori. De ce este nevoie pentru a slăbi sănătos fără dietă.

A slăbi vine cu o presiune uriașă din partea societății, unde persoanele mai corpolente, cu voia sau fără voia lor, sunt criticate și arătate cu degetul. Astfel, cei care vor să slăbească au de a face pe lângă presiunea celor din jur și cu cea proprie, o luptă la care trebuie să fim atenți pentru a nu cădea într-o capcană din care greu se poate ieși.

În plus, și doar ideea de dietă are o conotație negativă pentru mare parte din cei care vor să adopte un stil de viață sănătos, confundând termenul cu acel regim medical, plin de restricții, și care, în fond, se aplică pentru o serie de afecțiuni, dar fără a lăsa persoana respectivă cu un aport redus de nutrienți.

Totodată, pentru multă lume ”termen dietă aduce la pachet presiune și atunci, în momentul în care trebuie să ne ținem de ceva avem tendința să ne sabotăm, ne este mult mai dificil să respectăm anume reguli stricte”, a declarat Andreea Coțofană, nutriționist și coach, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Potrivit nutriționistului, sabotarea în cazul dietelor reprezintă situațiile în care după câteva zile de dietă riguroasă ”scăpăm” la dulapul cu bunătăți, care de altfel a subliniat că se poate slăbi fără vreo dietă, în sensul pe care mulți îl consideră ca fiind ceva restrictiv, printr-o simplă schimbare de mentalitate.

”Varianta mai stabilă ar fi un stil de viață sănătos. Cu toții ne dorim asta. De ce? Pentru că diferit față de dietă este că acesta este pe termen lung.

Dieta, de obicei, se ține pe termen scurt, vine la pachet cu restricții, și atunci, când ne orientăm spre un stil de viață sănătos ne gândim la o conduită pe care o construim, pas cu pas, astfel încât să punem în mișcare mai multe comportamente și obiceiuri care să susțină ani de acum încolo, nu doar pe termen scurt și apoi să ne reîntoarcem la vechile obiceiuri alimentare”, a spus nutriționistul.

Vezi și: Muștarul, condimentul plin de beneficii. Ce conține și la ce trebuie să fii atent când îl cumperi. Mărgărit: Absolut miraculos

Slăbitul și greșelile ”dietei”

Potrivit nutriționistului, cei care urmează dietele pe termen scurt, una dintre principalele greșeli este cea privind comparațiile cu ceilalți.

”Ceea ce funcționează, de exemplu, la unul, nu înseamnă că funcționează și la altul, în mod automat. Este important să începem cu acest pas și să facem cumva o mică curățenie în gândurile noastre, în ideea în care să ne clarificăm ce ne dorim și să evităm să ne uităm în curtea vecinului să ne comparăm cu celălalt și să vedem ce ni se potrivește nouă.

Dacă ți se potrivește un program de alimentație de trei mese pe zi, poate altuia i se potrivește de două mese pe zi și atunci trebuie să văd lucrul acesta. Cu cât mă simt satisfăcut, ce am nevoie, ce îmi place să mănânc”, a mai spus nutriționistul.

Totodată, acesta susțină că puterea gândurilor este foarte importantă în momentul în care se pornește în abordarea unui stil de viață sănătos.

”Când pornim într-o transformare a stilului de viață avem nevoie de niște obiective. Și, pentru a ne menține pe această pistă către obiectivele noastre, avem nevoie de niște instrumente de care să ne ajutăm și mental, dar și fizic.

De exemplu, pentru a slăbi într-un mod sănătos putem să aducem această conduită, cu 2-3 mese pe zi, să ne structurăm planul alimentar, putem să punem aceste mese într-o aplicație care ne ajută să contorizăm caloriile, deși asta ar putea veni cumva la pachet cu niște restricții, ne ajută să fim mai conștienți de aportul nutrițional, de cantitatea de mâncare, și atunci în momentul în care ne structurăm aceste mese și mental ne structurăm această conduită. 

Știm că mâncăm la un moment al zilei, știm ce mâncăm, știm cum va arăta ziua noastră și asta ne dă predictibilitate și siguranță.

Este nevoie să găsim un punct de prezență în noi și să o aplicăm în viața noastră, în tot ceea ce facem, pentru a fi mai conectați cu noi și a ști care sunt nevoile noastre astfel încât să le respectăm și să mergem în direcția aceasta”, a mai spus nutriționistul.

Vezi și: Care este elementul-miraculos al creșterii imunității. Craiu: Face diferența. Se liniștesc părinții

Slăbitul, organizarea este cheia succesului

Potrivit nutriționistului, ”a slăbi fără dietă necesită timp. Necesită organizare, prin utilizarea unei aplicații care să ajute la contorizarea caloriilor, care să fie puțin în deficit, astfel încât să ne ajute să slăbim, programăm cele 2-3 mese, în funcție de nevoile pe care le avem și nu uităm să adăugăm puțină mișcare și să ne odihnim mai bine. Iar în cazul în care ne confruntăm cu un mâncat compulsiv sau emoțional ne interesăm și de această cauză, pentru că altfel nu putem ajunge la un echilibru”, a concluzionat Andreea Coțofană, psihonutriționist.

Vezi și: Punctul din PNRR care poate rezolva o mare problemă a sistemului medical. Zoițanu: Mare parte din birocratizarea medicilor ține de toate hârtiile pe care pacientul trebuie să le plimbe

Cele mai sănătoase diete

Pe considerentul dietei ca stil de viață, potrivit US News, cele mai sănătoase cinci diete sunt:

- dieta mediteraneeană (4,6 puncte pe o scară de 5), recomandată și pentru tratarea diabetului, ca urmare a conținutului de nutrienți, dar și prin măsurarea porțiilor

- dieta DASH, Dietary Approaches to Stop Hypertension, (4,4 puncte pe o scară de 5), care este bazată pe o dietă bogată în legume și cu un aport scăzut de sare, recomandată persoanelor cu hipertensiune.

- dieta flexitariană (4,4 puncte pe o scară de 5) este un stil de alimentație ce încurajează consumul de alimente bazate în principal pe fructe și legume, permițând în același timp consumul de carne și alte produse de origine animală cu moderație.

- dieta MIND (4,3 puncte pe o scară de 5), combinația dintre diete mediteraneeană și dieta DASH, este considerată cea mai bună în cazul bolilor cardiovasculare, fiind considerată cea mai bună pentru reducerea riscului de boli neurodegenerative, precum boala Alzheimer, și în care fructele din dieta mediteraneeană sunt înlocuite cu fructele de pădure, prunele, cireșele sau strugurii, fructe pline de antioxidanți cu efect cu efect antiinflamator.

- dieta TLC (4,1 puncte pe o scară de 5) este concepută pentru persoanele care doresc să facă alegerile alimentare potrivite pentru sănătatea inimii, prin reducerea colesterolului, respectiv prin introducerea exercițiilor fizice, știut fiind faptul că sedentarismul este factor de risc pentru o multitudine de afecțiuni cronice, printre care și bolile de inimă sau cancere.

La polul opus, cele mai nesănătoase diete sunt SlimFast Diet (cu 1,8 puncte din 5) și RawFood Diet (1,7 puncte din 5).

Vezi și: BRomania: de ce avea Metilecgonina în sânge dacă nu consumase la volan. Cum funcționează DrugTestul. Ciuhodaru, despre Halep și Dima: Și medicamente pentru gripă pot da test pozitiv

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel