Slăbitul, "o presiune a lumii moderne". Ciuhodaru, despre riscurile dietelor: Lipsa educației ucide! Medicamentele de pe Internet, o mega-țeapă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
slabitul - FOTO: Freepik
slabitul - FOTO: Freepik

Slăbitul este o presiune a lumii moderne. Un adolescent a ajuns în stare gravă după ce a ținut o cură de slăbire.

Slăbitul fără niciun plan adaptat vă poate pune în pericol viața. Un adolescent din Botoșani a ajuns la spital în stare gravă după o cură de slăbire drastică. În decursul unei luni, tânărul a slăbit 50 de kilograme, iar acum medicii se luptă să îi salveze viața. 

Curele de slăbire, riscuri

Dr. Tudor Ciuhodaru ne-a explicat, în exclusivitate, cât de periculoase pot fi curele pentru slăbire. Acestea ne pot pune în pericol viața. Adolescentul ar fi găsit tratamentul pe internet. Acesta a apelat la cura de slăbire după ce prietenii și colegii de școală ar fi râs de el, pentru că era supraponderal. Tânărul ar fi apelat la un medicament naturist pe care l-a luat timp de 10 luni.

”Medicamentele găsite pe Internet sunt o mega-țeapă la un click distanță. Efectele secundare pot fi uriașe. Curele de slăbire fără nicio pot fi mortale. Curele de slăbire haotice vă pot duce la spital. Pot avea dezechilibre majore care pot avea consecințe extrem de grave. Foarte multe dintre tulburările metabolice pot da variate tulburări de ritm cardiac și puteți ajunge în stop-cardiorespirator”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Vezi și: Tusea fumătorului, cauze și tratament. Se poate ajunge la incontinență urinară

Curele de slăbire, ce trebuie să știi

Atunci când apelăm la curele de slăbire ar trebui să ținem cont de câteva elemente esențiale. Analizele medicale sunt importante, dar și un plan de slăbire structurat de un medic nutriționist. 

”Slăbitul este o presiune a lumii moderne. Lipsa educației pentru sănătate poate ucide. Dacă am adopta un stil de viață sănătos nu am ajunge la așa ceva. Când ne apucăm de lucruri de acest gen, ar trebui să facem un consult medical complet, dacă ne-am permite și sfatul unui nutriționist. Ar mai fi nevoie de un efort fizic dozat și astfel am avea rezultate. În caz contrar, rezultatul se vede: terapie intensivă. Curele de slăbire haotice vă aduc la terapie intensivă. Lipsa educației pentru sănătate și în acest domeniu vă poate ucide.

Orice astfel de demers ar trebui, dacă nu vrem să ne riscăm viața și să ajungem la terapie intensivă, sau, și mai rău în alte părți, să fie precedat de un examen corect și complet medical, apelat la sfatul unui medic nutriționist, astfel încât să nu existe consecințe”, a mai precizat medicul.

Vezi și: Sindromul intestinului scurt, afecțiunea cu impact major asupra sănătății. Care sunt cauzele, simptomele și complicațiile bolii

Atenție de unde cumpărați medicamentele ”miraculoase”

Dr. Ciuhodaru mai trage un semnal de alarmă în ceea ce privește reclamele la medicamentele miraculoase pentru slăbit.

”Atenție la reclama de pe net. Am tras mai de mai multe ori semnale de alarmă. Atenție la farsa reclamă. Curele de slăbire haotice cu medicamente luate de pe net vă bagă clar la terapie intensivă”, a mai precizat dr. Tudor Ciuhodaru. 

Chirurgia bariatrică, cui se adresează și care sunt complicațiile. Medic: Este o componentă a unui tratament multidisciplinar

Chirurgia bariatrică este cea mai eficientă modalitate de a pierde în greutate și de a o menține, deși este și cea mai invazivă metodă.

Dr. Florin Turcu, medic primar chirurgie generală, a explicat care sunt indicațiile operațiilor bariatrice, dar și cine nu ar trebui să treacă printr-un astfel de tratament.

”Chirurgia bariatrică este o componentă a unui tratament multidisciplinar și se adresează unui număr de cazuri care includ formele de obezitate severă cu istoric îndelungat. Prin formele de obezitate severă ne referim la cazurile care au exces ponderal care depășește 40 de kilograme.

Cu cât excesul ponderal este mai mare, cu atât necesitatea intervenției bariatrice este mai pregnantă”, a declarat dr. Florin Turcu, medic primar chirurgie generală, la Digi 24.

Vezi și: 6 obiceiuri rele când vrei să scapi de grăsimea de pe burtă. Toate duc la balonare

Chirurgia baritrică, tipuri

Inelul gastric. Intervenția chirurgicală bariatrică “inel gastric” sau gastric banding este cea mai cunoscută şi mai răspândită metodă restrictivă. Aceasta se efectuează laparoscopic și presupune montarea unui inel gastric reglabil, de silicon, pentru a împărţi stomacul în două porţiuni inegale.

Micșorarea stomacului, cunoscută și sub numele de gastrectomie longitudinala sau Gastric Sleeve, este cea mai utilizată procedură din chirurgia obezității. Prin această operație este eliminat aproximativ 80% din stomac, corespunzător marii curburi, zonă în care se află centrii foamei și de unde se secretă hormonul apetitului numit ”grelină”.

Gastric bypass presupune crearea unui rezervor gastric, de aproximativ 15-20 ml, prin izolarea completă a unei porțiuni din stomac. Acest rezervor va fi apoi conectat la intestinul subțire, la o distanță prestabilită, astfel încât alimentele vor ajunge în contact cu sucurile gastric duodenal, pancreatic și cu bila cât mai târziu.

Scopul este reducerea drastică a absorbției de zaharuri și grăsimi în organism. Este o intervenție cu rol restrictiv, acela de a reduce cantitatea de alimente ingerată, și cu rol metabolic, prin scăderea absorbției grăsimilor și zaharurilor.

Potrivit acestuia, chirurgia bariatrică nu trebuie să fie considerată ca prim tratament pentru persoanele supraponderale sau cu obezitate de gradul 1, ”pentru care celelalte forme de tratament sunt de primă intenție”.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel