Specialiștii în nutriție, dar și alți medici recomandă menținerea unei greutăți corporale optime, pe parcursul vieții, pentru scăderea riscului de boli metabolice, boli de inimă sau anumite cancere.
În cazul femeilor este importantă scăderea în greutate până la vârsta intrării la menopauză, din acel moment orice dietă devine tot mai grea de pus în practică.
Un nou studiu arată că pierderea în greutate în rândul adulților în vârstă a fost asociată cu riscul de deces prematur, notează CNN, citând studiul publicat în JAMA Network Open.
Studiul a urmărit aproape 17.000 de adulți cu vârste de cel puțin 70 de ani din Australia și peste 2.000 de adulți din SUA care aveau cel puțin 65 de ani.
Profesioniștii din domeniul medical știu că sunt îngrijorați atunci când persoanele în vârstă cu probleme de sănătate pierd în greutate, dar cercetătorii nu au înțeles pe deplin impactul pe care îl are modificarea greutății asupra adulților în vârstă sănătoși. Rezultatele acestui studiu au arătat să slăbitul, nici în cazul acestora, nu este de dorit.
”Studiul nostru arată că și o pierdere în greutate de 5% crește riscul de mortalitate, în special la bărbații în vârstă”, a explicat dr. Monira Hussain, epidemiolog clinic și cercetător la Universitatea Monash din Melborne, autorul principal al studiului.
Din cadrul analizei au fost excluse persoanele care aveau alte afecțiuni ce puteau modifica rezultatul, respectiv persoanele cu probleme cardiovasculare, demență, dizabilități fizice sau boli cronice.
”De asemenea, nu au fost luați în considerare cei cu spitalizări recente, ceea ce este important pentru că spitalizarea este adesea urmată de pierderea în greutate din cauza afecțiunilor acute”, a precizat Perri Halperin, director de nutriție clinică pentru Mount Sinau Health System, un alt cercetător implicat în studiu.
Vezi și: Păducelul, ”laptele bătrânilor”, benefic pentru bolile de inimă și colesterol. Cum se prepară
Scăderea în greutate, alte riscuri
Dacă o persoană este obeză sau supraponderală, scăderea în greutate ar putea să îi reducă din riscurile de boli metabolice, cele cardiovasculare sau anumite cancere.
Însă dacă o persoană este normoponderală, scăderea în greutate poate veni cu probleme ce pot pune în pericol atât sănătatea fizică, dar și pe cea psihoemoțională.
Pierderea în greutate poate fi un semn de avertizare pentru afecțiuni precum cancerul și demența și este ”deseori legată de reducerea apetitului influențată de inflamații și hormoni”, a avertizat dr. Morina Hussain.
La rândul său, Perri Halperin afirmă că scăderea în greutaete este un semnal de alarmă și în privința stilului de viață, care are impact asupra apetitului, metabolismului și obiceiurilor alimentare.
”Un factor major care contribuie la pierderea în greutate la persoanele în vârstă este izolarea socială. Alte preocupări includ constrângerile financiare și durerea și disconfortul”, a spus Halperin.
În astfel de studii, ”este important să ne amintim că corelația nu înseamnă cauzalitate”, a mai spus Halperin.
Scăderea în greutate a fost asociată cu mortalitatea, ceea ce înseamnă că există o corelație - dar asta nu înseamnă că pierderea în greutate a cauzat moartea unei persoane.
Între efectele neplăcute cu care se poate confrunta o persoană când scade în greutate, voit sau nu, se numără:
- tristețea. Scăderea în greutate poate crește riscul de depresie, potrivit unui studiu realizat de University College London, arată MensHealth.
- piele în surplus, cu aspect neplăcut. Pielea nu are suficientă elasticitate pentru a se ”plia” pe noile forme, astfel că vă puteți alege cu un aspect mai puțin plăcut și care să vă facă să vă simțiți la fel de inconfortabil ca și înainte de a slăbi.
- dureri de stomac. Mulți dintre cei care slăbesc într-un termen relativ scurt dezvoltă calculi biliare, pietre în vezica biliară.
Dacă reduceți cantitatea de grăsimi din alimentație, vezica biliară nu se contractă la fel de frecvent, permițând bilei să se concentreze în organ, ceea ce duce la formarea pietrelor.
- pierderea masei musculare. Atunci când slăbiți, două treimi din greutate sunt din grăsime, iar o treime din masa musculară. Astfel, este nevoie să aveți o dietă cu un aport echilibrat de proteine, elemente necesare pentru menținerea și dezvoltarea masei musculare.
De altfel, este cunoscut că în rândul persoanelor mai în vârstă, dieta devine una dezechilibrată, cu puține proteine, iar acest fapt poate duce la sarcopenie, care la rândul său a fost asociată cu depresia, potrivit unui studiu publicat în The British Journal of Psychiatry, citat de Cambridge.
- irascibilitate. Reducerea consumului de carbohidrați, ca parte din dietă, poate să vă transforme într-un ”pachet de nervi”. Tăierea de prea mulți carbohidrați poate epuiza creierul de rezervele de energie vitală de care are nevoie pentru a funcționa și pentru a fi ”o ființă umană plăcută”, mai arată MensHealth.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.