Slăbitul, imposibil cu medicamente ”miraculoase”. Medic: Și cu slana în pod și cu mațul în bârnă nu se poate

Monika Baciu |
Data publicării:
slabitul - FOTO: Freepick@studioredcup
slabitul - FOTO: Freepick@studioredcup

Slăbitul este imposibil de realizat cu medicamente care promit minuni. Există, însă, un singur lucru eficient.

Slăbitul nu se poate realiza cu ajutor unor medicamente care promit că au efecte miraculoase. Obezitatea nu se poate trata cu medicamente miraculoase sau de diabet. La nivel mondial, evoluția obezității a crescut accelerat în anul 2022. Forumul Român pentru Obezitate (FORO) a lansat o Coaliție Națională pentru Combaterea Obezității și a propus recunoașterea obezității ca boală cronică în România și stabilirea unor politici de sănătate care urmăresc prevenirea acesteia. OMS avertizează că o ”epidemie” de exces ponderal şi obezitate face ravagii în Europa.

”Obezitatea e o boală cronică, tratată tot timpul. Este o boală cu o evoluție explozivă în ultimii zeci de ani. Obezitatea este o intoxicație voluntară cu mâncare, la un sedentar. Când mâncăm mai mult decât alergăm, ne îngrășăm, când alergăm mai mult decât mâncăm, slăbim.

Noi când am fost făcuți de mama Natură sau de Dumnezeu, am fost făcuți vânători-culegători. Efortul fizic normal pentru animalul numit om este echivalent cu alergatul a 40 de km pe zi. Numai sportivii de performanță fac efort normal.

Vezi și: Dormitul pe spate, riscuri. Cum trebuie să stai corect, dacă dormi pe spate. Florin Govor: Asta reduce la jumătate presiunea de pe coloană

Starea firească a omului este foamea. Noi am transformat normalul și firescul într-o excepție cu care nu ne-am întâlnit niciodată, iar excepția, adică sațietatea în ceva cotidian. Astfel, am început să ne îngrășăm și în momentul în care am început să ne îngrășăm, am început să căutăm soluții miraculoase de a slăbi.

Nu există. Ardeleanul are o vorbă înțeleaptă: și cu slana în pod și cu mațul în bârnă, nu se poate. Trebuie să mâncăm mai puțin decât alergăm, lucru care nu ne convine pentru că am fost învățați că mâncarea e bună, iar băutura e rea. În realitate, și mâncarea, băutura, drogurile, țigările sunt la fel de toxice, dar noi nu știm de treaba asta, pentru că societatea ne-a învățat că mâncarea e bună.

Nu e bună. Noi încercăm să vindecăm sau să tratăm chimic o afecțiune care este social-educativă, pentru că ține de educație. Acel ”papă tot să te faci mare” cu care am fost învățați cu toții în copilărie e o prostie. Nimeni nu vrea să ne scoată asta din cap, iar ca să educi o populație trebuie 4-5 generații, lucru greu de crezut”, a explicat medicul Doru Negru, la Digi 24.

Vezi și: Urinarea frecventă, cauze. Cum să îți antrenezi vezica pentru a nu mai merge la baie când pleci la drum

Slăbitul nu se realizează cu soluții miraculoase

Obezitatea nu poate fi tratată cu medicamente miraculoase. Medicii arată că este îngrijorător fenomenul la noi în țară. Din ce în ce mai mulți copii sunt obezi, iar riscurile asupra sănătății sunt uriașe.

”Toată lumea caută de ani de zile să găsească niște soluții miraculoase, medicamentoase. Evident, că toate aceste soluții sunt păguboase. Boala este cronică, deci este tratatabilă tot timpul. Pentru perioade scurte de vreme, pentru 1-2 indivizi soluțiile pot fi benefice, dar pentru toată societatea NU.

În țara asta, o treime dintre adulți și cam jumătate dintre copii sunt supraponderali sau obezi. E o treabă îngrozitoare. Copiii supraponderali vor fi adulți obezi. Este o explozie fantastică de obezitate și nu vrem cu niciun chip să potolim această treabă. Căutăm soluții de moment.

Dorința noastră de a face ceea ce este firesc, față de ceea ce este plăcut este egală cu zero. S-au inventat tot felul de medicamente care să îți taie foamea, să inhibe centrul foametei. Au dispărut pentru că efectele secundare au fost îngrozitoare.

S-au inventat medicamente care te pedepsesc dacă faci abuz de dulciuri, carbohidrați sau grăsimi. Acum s-au găsit niște substanțe care mimează efectul unor hormone ai sațietății, hormone digestivi care îți încetinesc golirea stomacului și care împiedică creșterea glicemiei prin scăderea secreției de glucagon. Acești hormoni ai sațietății sunt făcuți să țină numai 4 minute.

De ce să iei niște medicamente care să te împiedice să mănânci, când poți, pur și simplu, să nu mănânci. Medicamentele care sunt antidiabetice sunt relativ scumpe. Cine dă salariul minim pe economie pentru tratamentul poftei de mâncare”, a mai explicat medicul.

Vezi și: Vaccinul antigripal, distribuit medicilor de familie. Cine trebuie să se imunizeze cu prioritate

Obezitatea, boală cronică. Cătălina Poiană: Riscul de cancer este foarte mare

Obezitatea este un fenomen îngrijorător la nivelul țării noastr. Prof. Dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog la Institutul Parhon din București a vorbit, în exclusivitate pentru DC Medical despre complicațiile pe care le poate provoca obezitatea. 

Organizația Mondaială a Sănătății (OMS) a publicat, recent, un raport în care avertizează răspândirea severă în Europa a unei „epidemii” de exces ponderal și obezitate, care ar fi cauza a peste 1,2 milioane de decese anual, deci 13% dintre totalul acestora. Mai mult, obezitatea poate provoca diabet, apnee, sau chiar cancer.

”Obezitatea este periculoasă prin comorbiditățile pe care le presupune și nu mă refer doar la riscul de apariție al diabetului zaharat tip 2 sau la patologia cardiovasculară, sau patologia din zona osteoarticulară cu leziuni degenerative, cu artroze sau sindromul de apnee în somn, mă refer și la alte tipuri de patologii cum ar fi cancerul.

Riscul de cancer pe care obezitatea îl poate provoca este foarte mare. Datele din Atlasul Mondial de Obezitate care analizează prevalența bolii, a arătat că sunt țări unde riscul de cancer dat de obezitate este mai mare decât cel dat de fumat. Obezitatea dă cancer de orice fel”, a declarat în exclusivitate la DC Medical, prof. dr. Cătălina Poiană. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel