Slăbit, dieta. Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că ”farfuria ideală” conține 50% legume, 25% proteine și alte 25% făinoase. ”Cum arată farfuria ideală? Jumătate conține legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon. Cum arată farfuria de slăbit? Făinoasele dispar cu desăvârșire. Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat”, notează medicul Mihaela Bilic pe Facebook.
Potrivit acesteia, ”când vine vorba despre slăbit, principalii nutrienți care trebuie limitați sunt carbohidrații/amidonul/făinoasele”.
Nutriționista detaliază: ”Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sânge și stimulează secreția de insulină - principalul hormoni de îngrășare al organismului. Deci recomandarea care spune "elimina pâinea și vei slăbi" are sens. Însă, nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt sursă de glucoză-carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic, cât și cel psihic sunt afectate grav”.
Soluția, continuă aceasta, este ”să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură”:
”Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase? Oricare dintre variantele de mai jos:
- o felie de pâine sau de mămăligă - cât palma
- 3 linguri de paste făinoase sau orez - cât pumnul
- 3 linguri de leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte)
- un cartof mediu
- o ceașcă de fulgi/cereale de mic dejun
- 4 crackers sau 2 dischete de orez expandat”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.