Oscilațiile de greutate, mai precis pierderea și câștigarea repetată a greutății (care decurge de obicei din dietă) conduc la rezultate negative pentru sănătate. Conform ultimelor unele estimări, 80% dintre persoanele care își pierd greutatea o vor recăpăta treptat, urmând să ajungă la aceeași greutate sau chiar una mai mare decât aveau înainte de a se apuca de dietă.
Declarația Societății americane de Endocrinologie privind cauzele obezității a constatat că, odată ce un individ pierde în greutate, organismul reduce în mod obișnuit cantitatea de energie consumată în repaus, în timpul exercițiilor fizice și a activităților zilnice, dar în același timp crește nivelul de foame. Această combinație de consum energetic mai mic cu foame mai mare creează o „furtună metabolică perfectă" pentru îngrășare!
Risc de ddiabet scăzut, dar cu prețul vieții
„Acest studiu arată că oscilațiile de greutate pot crește riscul de deces al unei persoane", a epxlicat autorul principal al studiului, dr. Hak C. Jang, care deține și un doctorat, profesor la Facultatea de Medicină a Universității Naționale Seul (SNU) și de la Spitalul universitar Seul Bundang Seongnam, din Coreea.
„Cu toate acestea, am constatat, de asemenea, că pierderea în greutate ca urmare a oscilațiilor de greutate poate reduce în cele din urma riscul de a dezvolta diabet zaharat la persoanele obeze", a arătat el, într-un material dat publicității aseară de Societatea americană de Endocrinologie.
În studiul de cohortă de 16 ani, cercetătorii au examinat 3.678 de bărbați și femei din Studiul Genomului coreean și al Epidemiologiei și au descoperit că oscilațiile de greutate a fost asociate cu un risc mai mare de deces.
Interesant este că persoanele cu obezitate care au trecut mai mult cicluri de slăbire/îngrășare au fost mai puțin susceptibile de a dezvolta diabet decât alți participanți la studiu. Beneficiile pentru sănătate ale pierderii în greutate umbresc cumva efectele adverse ale oscilațiilor de greutate pentru persoanele cu obezitate care încearcă să își reducă riscul de diabet.
Studiul poate fi găsit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.