SJU Miercurea Ciuc, 180 de angajați infectați

Adisa Codruț |
Data publicării:
Medic, coronavirus, COVID. Foto: Pixabay
Medic, coronavirus, COVID. Foto: Pixabay

La SJU Miercurea Ciuc sunt nu mai puțin de 180 de angajați infectați, de la începutul pandemiei. Mai bine de o treime s-au infectat în ultima săptămână.

Nu mai puțin de 180 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc s-au infectat cu noul coronavirus de la începutul pandemiei. Dintre aceștia, 66 s-au îmbolnăvit în ultimele două săptămâni, potrivit medicului epidemiolog al unităţii, dr. Sergiu Sîngeorzan.

"De la începutul pandemiei, până astăzi au fost 180 de angajaţi ai SJU Miercurea Ciuc cu teste COVID pozitive, dintre care 43 de medici, 82 de asistenţi medicali, 25 de infirmieri, 11 personal de curăţenie şi 19 alte categorii, cum ar fi registratori medicali, muncitori, personal administrativ. Dacă ne uităm la ultimele două săptămâni, putem observa un număr de 66 angajaţi infectaţi, adică aproape 40% din totalul cazurilor menţionate anterior, ceea ce ne arată o evoluţie mai accentuată a acestora, într-un fel corespunzând trendului din comunitate. Din păcate, am avut şi nişte focare la nivelul unităţii sanitare, unul dintre ele fiind în Secţia Chirurgie, unde 21 cadre medicale au fost depistate COVID-19 pozitive, o parte dintre ele infectându-se în spital, cel mai probabil în zonele de odihnă, iar o parte s-au infectat în comunitate", a declarat dr. Sergiu Sîngeorzan, citează Agerpres.

În legătură cu modul în care angajaţii SJU s-au infectat în spital, acesta consideră că este vorba de folosirea necorespunzătoare a echipamentului de protecţie.

El a mai declarat că au fost mai mulţi pacienţi care s-au internat în SJU cu teste COVID-19 negative, dar care s-au pozitivat ulterior, motiv pentru care s-a înfiinţat o secţie galbenă (tampon), pentru ca personalul să se echipeze corespunzător pentru gestionarea acestora şi să evite riscul de infectare.

În legătură cu evoluţia cazurilor din judeţul Harghita, Sîngeorzan a spus că este destul de alarmată şi că dacă spitalul ar trebui să interneze şi cazurile uşoare sau pe cele asimptomatice, atunci nu ar avea capacitate suficientă de cazare.

"Dacă noi ar trebui să internăm toate cazurile, inclusiv formele uşoare şi asimptomatice, cum se făcea la început, nu am avea suficiente spaţii de cazare. Şi atunci, într-un fel mi se pare oarecum firească decizia de a lăsa pacientul acasă, deoarece atât confortul lui este mai ridicat cât şi presiunea de pe spital se micşorează, dar cu condiţia ca aceştia să respecte carantinarea (...) Cred că pentru toată lumea este clar că la un moment dat, într-un fel sau altul, vom trece prin această infecţie, dobândind oarecum o imunitate faţă de acest virus. Ceea ce încercăm acum, prin toate măsurile de distanţare socială, este de fapt o ponderare a numărului de pacienţi care se internează în spital, să scădem presiunea de pe sistemul sanitar, pentru că altfel acesta nu va mai putea face faţă", a mai spus medicul epidemiolog.

Acesta a subliniat faptul că personalul medical, mai ales cel care lucrează în secţiile COVID-19, este epuizat şi începe să accepte ideea că se poate îmbolnăvi, la un moment dat, după care îşi va continua activitatea.

"Personalul medical nu s-a reînnoit, e acelaşi de acum şapte luni, aceeaşi oameni lucrează continuu, mai ales pe secţiile COVID. Personalul e sătul, extenuat şi toată lumea încearcă să accepte ideea că 'ok, trecem prin boală, să sperăm că trecem bine, iar după aceea să ne imunizăm şi ne vedem mai departe de activitate'. Cam în toate epidemiile aşa s-a întâmplat. Am trecut prin ele, ne-am imunizat, din păcate o parte au pierit, dar până la urmă e vorba de un echilibru în natură care se întâmplă, fie că vrem, fie că nu vrem", a conchis Sergiu Sîngeorzan.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel