Situație DISPERATĂ în spitalele din România: Avem nevoie de așa ceva!

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:
Timp de câteva zile, managerul spitalului s-ar putea să nu fi avut drept de liberă practică
Timp de câteva zile, managerul spitalului s-ar putea să nu fi avut drept de liberă practică

Situația spitalelor din România este una destul de gravă, în condițiile în care tot mai mulți medici pleacă peste hotare, aparatura din spitale este din ce în ce mai puțină, iar pacienții mor pe capete.

80% dintre tinerii absolvenți de medicină vor să plece peste hotare, arăta un studiu al Fundației Colegiului Medicilor în urmă cu doi ani.

RMN copii - o provocare pentru spitale

Să faci un RMN unui copil care nu a împlinit încă 8 ani este o provocare în România. Multe spitale de stat nu au nici aparate, nici personal specializat. Medicii nu au de ales și își duc pacienții în clinicile private, dar și acolo este aglomerație. Așa că, de multe ori, cazuri grave ajung pe listele de așteptare, potrivit Antena 1.

Medicii spun că e nevoie de sedare în cazul copiilor sub 8 ani, pe tot parcursul investigației RMN, altfel nu pot rezista nemișcați. De pildă, examenul RMN cerebral durează și 50 de minute.

Cât costă un RMN?

Un examen RMN ajunge și la 1000 de lei, iar sedarea este plătită separat. Costă între 400 și 800 de lei și nu este decontată de statul român.

Alexandru are 8 luni, este internat de o lună pe secția de terapie intensivă a spitalului Marie Curie, acolo unde nu există un astfel de aparat.

Alexandru Jigman, tatăl lui Alex, declară: "Mi se pare absurd să nu ai într-un spital RMN. Este foarte greu să-l scoți pe copil din spital, să pleci cu el fiind intubat".

Sprijinit de medicii de la stat, părinții lui Alexandru au reușit să ajungă cu el la o clinică privată, unde a făcut investigația.

Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției ATI, cere de mulți ani aparat RMN.

"Gândindu-mă cum am făcut transportul prin tot Bucureștiul, cu ei prin zăpadă, prin toate salvările, scoate-l din ambulanță, ia-l în brațe. Unii au plătit cash, alții prin contract cu spitalul", a mărturisit Cătălin Cîrstoveanu într-un interviu acordat pentru Antena 1.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel