Sistemul sanitar, fără bani și fără oameni. Dar la boli suntem campioni! „Suntem pe ultimul loc la finanțare, dar suntem pe primele locuri la ceea ce înseamnă mortalitate infantilă, la cazuri de tuberculoză, la cazuri de oncologie la numărul de cetățeni. Lucrurile astea ne pun la o distanță foarte mare de realitate! Realitatea este că avem foarte mulți bolnavi, încă nu știm exact câți, că nu avem registre, dar sperăm că vom afla într-o zi. Avem și o populație îmbătrânită. Știința, tehnica au evoluat! Apar tot felul de tratamente noi pe toate patologiile, inclusiv la oncologie vedem asta, pe partea genetică, pe terapie Car-T. (...) Deci, populația va trăi mai mult, ceea ce înseamnă că va consuma mai mult din resursele din sănătate, e logic și normal! Noi asta vrem, să trăim mai mult și să avem o calitate a vieții mai bună!”, spune Radu Gănescu, președinte al COPAC - care face parte din Coaliția pentru Sănătate Europeană - și vicepreședinte al European Patient Forum (EPF).
N-avem bani, n-avem oameni
Realitatea cruntă în România e că nu sunt bani la bugetul Sănătății ca să poată acoperi toate nevoile. Bugetul n-a fost majorat consistent de ani de zile, doar ceva cu țârâita pe la rectificări bugetare. Dar în Sănătate, orice investiție faci va atrage după ea costuri suplimetare, spune invitatul de la Interviurile DC MEDICAL.
Ceea ce e perfect logic, arată moderatorul emisiunii, dr. Val Vâlcu. Pentru că „cel mai ieftin e decesul, întrucât nu mai ai chetuieli. Dacă l-ai salvat dintr-un infarct, după aceea trebuie să-i administrezi un tratament de durată lungă, pacientul devine cronic, și consumă mai multe resurse. Dacă ai investit un aparat de diagnostic vei găsi pacienții într-n stadiu tratabil, deci vei cheltui resurse. Nu e ca la automatizare, ai pus un robot, ai dat afară doi muncitori și ai făcut economie. În Sănătate investițiile aduc noi cheltuieli! Descoperirea de noi medicamente, îmbătrânirea”, a completat acesta.
Alte state, de la care România s-a tot inspirat de-a lungul timpului în varii domenii, au realizat necesitatea de a avea bugete din ce în ce mai mari la Sănătate.
Dacă tot ne uităm la alții, măcar să facem ca ei
„Am citit undeva că în Israel crește bugetul (de sănătate, n.r.) de la un an la altul cu 15 sau 17%”, a arătat dr. Val Vâlcu, redactorul-șef al DC NEWS.
Radu Gănescu a adus încă un exemplu, care s-ar putea să însemne, însă, un nou val de emigrare a forței de muncă specializată în sănătate din România.
„Francezii, acum două săptămâni dacă nu mă înșel, președintele lor spunea (...) că se gândesc la o schimbare de sistem – la ce înseamnă sănătatea publică în Franța - și la o investiție de câteva miliarde pentru cetățenii francezi și pentru a asigura accesul la sănătate inclusiv pentru cei din zonele mai defavorizate sau care nu au asigurări și că vor angaja. Dacă nu mă înșel, și sper că datele mele nu sunt greșite, vor angaja peste 3.000 de oameni în sistemul de sănătate. Aici o să vin cu o paranteză - de unde credeți că-i vor lua? Și (vor face asta, n.r.) asta pentru a ajuta medicii și pacienții să treacă mai ușor prin sistemul birocatic, și medicul să facă medicină și să stea mai puțin să facă hârțogăraie. Ei au ajuns la o concluzie! Noi de obicei „luăm lumină" și ne uităm la sistemele acestea performante. Ei au ajuns la o concluzie, că e nevoie de oameni în sistem. Resursă umană și resursă financiară. Cred că ar trebui să ajungem și noi la concluzia asta, dacă tot preluăm în general ce se întâmplă la nivel european, mai ales în Europa de Vest", arată liderul COPAC.
Dar am putea noi să fim așa eficiența cum sunt francezii? Liderul Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România e tranșant: „Nu!".
Vezi în VIDEO ce explicații tăioase dă Radu Gănescu:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.