Sistemul medical militar, capacitate de reacție. G-ral. mr. dr. Florentina Ioniță Radu: Avem proceduri specifice după modelul medico-militar

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
sistemul medical militar - FOTO: Freepik
sistemul medical militar - FOTO: Freepik

Într-o lume marcată de conflicte tot mai complexe și de amenințări emergente, spitalele militare joacă un rol esențial. Aceste instituții își îmbunătățesc constant capacitatea de reacție. 

Vezi și: Tumorile local avansate, provocare în chirurgia oncologică. Dr. Gabriel Mitulescu: Evoluează local. Chiar dacă sunt agresive, dau tardiv metastaze

În contextul apartenenței României la NATO, este esențial ca sistemul de sănătate să se alinieze standardelor internaționale în domeniul medicinei moderne și al medicinei militare. Această adaptare nu este doar o cerință, ci o necesitate pentru a răspunde eficient provocărilor contemporane.

Medicina militară în România

General maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu de la Spitalul Militar de Urgență Carol Davila a explicat, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News, care este importanța spitalelor militare.

"Trebuie să, având în vedere că suntem o țară NATO, noi trebuie să ne înscriem medicina modernă, medicina militară modernă, la aceea la necesitățile și la modul de organizare al țărilor care sunt membre NATO.

Ca urmare, Spitalul Militar Central, trebuie să-și îndeplinească, în cazul unui conflict rolul lui, poziția lui de spital de rol patru, adică spitalul care are toate capabilitățile tuturor disciplinelor pentru a putea salva viețile.

Adică există acel triaj începând de la rolul unu, rol doi, rol trei, deci sunt spitalele intermediare care fiecare au rolul în a salva viața și a trimite mai departe pacientul.

Fiecare cu capabilitățile lui clar definite, astfel încât în momentul în care ajunge sau dacă este cazul, la spitalul rol unu, pacientul poate să ajungă direct la rol patru dacă depășește capacitatea de sau dacă starea lui este foarte gravă.

Deci, din acest punct de vedere, noi suntem o părticică dintr-un puzzle și trebuie să ne îndeplinim rolul nostru așa cum ne este dat în regulamentul de organizare și funcționare", a explicat general maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu de la Spitalul Militar de Urgență Carol Davila, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Vezi și: Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață

Proceduri specifice

Spitalul Militar Central acționează ca un spital de urgență, asigurând pregătirea continuă a personalului pentru a face față diverselor provocări medicale. Intervențiile în politraumă sunt un aspect esențial al activității acestuia. Exercițiile interne, care urmează un model medico-militar, sunt efectuate de două sau trei ori pe an pentru a verifica eficiența lanțului de alarmă și organizarea echipei de intervenție.

"Faptul că Spitalul Militar Central este un spital de urgență și că antrenează oamenii permanent ca să facă față tuturor provocărilor. Avem intervenții în politraumă, avem proceduri specifice legate de politraumă, pe care le verificăm prin exerciții interne, care sunt nu neapărat după modelul medical, ci după modelul medico-militar.

Deci de două sau de trei ori pe an verificăm modul în care merge lanțul de alarmă, în care se organizează echipa de politraumă, pe de o parte ne gândim la un război clasic", a mai explicat general maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu de la Spitalul Militar de Urgență Carol Davila, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Vezi și: Cancerul pancreatic, trei factori de risc. Dr. Cristian Gheorghe: Dacă un pacient este obez, fumător, are diabet debutat la peste 50 de ani, poate să își facă o ecografie abdominală

Sistemul medical militar - FOTO: Freepik@alisaa

Cum arată rănitul din războaiele moderne

Războiul modern aduce cu sine forme diverse de răni, inclusiv afectări neurologice și neuropsihice. Din acest motiv, specialitățile medicale trebuie să fie dezvoltate la cele mai înalte standarde. Instruirea personalului medical, de la medici la asistente și brancardieri, este esențială pentru a asigura o reacție eficientă și coordonată în situații de urgență. Protocolul de politraumă este bine definit, având atribuții clare pentru fiecare membru al echipei.

"Dar e adevărat că războiul, dacă tot vorbim despre război, dar sunt tot tot felul de acțiuni care pot să determine rănirea sau apariția de victime.

Rănitul modern al războiului modern poate să îmbrace diverse forme astfel încât să fie un rănit cu afectare neurologică, neuropsihică, și atunci toate aceste specialități trebuie să fie dezvoltate la cel mai înalt nivel, la cea mai mare capabilitate.

Consider că trebuie pe de o parte instruirea forței de muncă și instruirea forței de muncă înseamnă atât medicii care trebuie să aibă un înalt nivel profesional, dar și asistentele medicale, brancardierii, infirmierele, rebuie să știe fiecare care este rolul și bucățica lui. Protocolul nostru de politraumă știe clar ce are de făcut asistenta numărul unu și asistenta numărul doi.

Și aparatura medicală care trebuie să fie, de asemenea, de top, adică trebuie să poți în Spitalul Militar Central să faci diagnostic de performanță la cel mai înalt nivel din România și am ținut la acest la acest lucru", a explicat general maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu de la Spitalul Militar de Urgență Carol Davila, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel