Sistemul integrat de urgență, gestionarea cazurilor. Dr. Raed Arafat: Misiunile de zi cu zi au devenit misiuni integrate. Lucrează mai multe instituții

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
sistemul integrat de urgenta - FOTO: Freepik@wavebreakmedia_micro
sistemul integrat de urgenta - FOTO: Freepik@wavebreakmedia_micro

Gestionarea situațiilor de urgență este asigurată printr-un sistem integrat complex, coordonat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), care implică colaborarea strânsă între multiple instituții și echipe. Dr. Raed Arafat, șeful DSU, explică cum apelurile la 112 sunt preluate și distribuite cazurile.

În România, gestionarea situațiilor de urgență este un proces complex și bine structurat, care implică mai multe componente și nivele de activitate pentru a asigura un răspuns eficient în cazurile critice. Dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a oferit recent o prezentare detaliată despre modul în care funcționează acest sistem integrat, evidențiind importanța colaborării între diversele instituții și echipe implicate

"Sistemul integrat include mai multe componente. Intrarea în sistem este apelarea 112, care este un serviciu asigurat de STS, dar dispecerizarea este asigurată de serviciile de urgență, de Poliție, de cei care se ocupă de primirea apelurilor. La București, la 112, avem cei care preiau apelurile și le distribuie la Pompieri, Poliție, Ambulanță, sunt medicii de la Floreasca și așa se ia decizia cine pleacă. 

Regula de bază pentru cine pleacă este legat de echipajul care este cel mai apropiat, cel mai compentent, iar de multe ori care este cel mai apropiat și cel mai competent. Depinde de caz dacă trebuie să mai trimitem Descarcerare, Pompieri, Poliția. Toate se fac la nivelul dispeceratului.

Vezi și: De ce e aglomerat la Urgență. Ce înseamnă codul culorilor. Dr. Raed Arafat: Nu există să îți stea bolnavul nevăzut de medic, neinvestigat 10 ore

Există mai multe componente pe partea Departamentului pentru Situațiile de Urgență. Noi coordonăm pompierii care au SMURD-ul și au colaborarea cu departamentele de primiri-urgențe. SMURD-ul este o combinație între pompieri, unitățile de primiri-urgențe și aviația Ministerului de Interne.

Echipajele provin dintr-o cooperare statuată prin lege. Apoi, avem Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu toate activitățile lui, stingere incendii, incendii de vegetație, inundații, descarcerare, salvare, CRBN, toate activitățile de protecție civilă. 

Pe lângă astea, mai avem coordonarea operațională a serviciilor de ambulanță, a unităților de primiri-urgențe, Salvamont, Salvaspeo, aici avem rol de coordonare și de lucru. Toate aceste intervenții nu mai pot fi făcute de o singură instituție. Trebuie să fim împreună și să lucrăm împreună pentru a asista cât mai bine pacientul. Misiunile de zi cu zi au devenit misiuni integrate, în care lucrează mai multe structuri", a explicat dr. Raed Arafat, șeful DSU, la interviurile DC Medical și DC News.

Vezi și: Cancerul pulmonar, diagnostic. Dr. Michael Schenker: Este decontat pentru asigurați și neasigurați

Urgență medicală - FOTO: Freepik@pixstocker

Nivele de activitate

Sistemul de urgență include mai multe nivele de activitate, potrivit dr. Raed Arafat, care mai subliniază că misiunile de zi cu zi sunt acum misiuni integrate, care necesită colaborarea strânsă între diferitele structuri implicate în asistența și salvarea pacienților. Acest sistem integrat nu poate funcționa eficient fără o coordonare bună și colaborare între toate echipele și instituțiile implicate.

"Avem mai multe nivele:

- paramedici

- echipele cu asistenții medicali

- echipele cu medicii cu atestat la Serviciile de Ambulanță

- echipele SMURD cu medicii de terapie intensivă și urgență, adică medicii care asigură partea de terapie intensivă mobilă. Acești medici merg la cazurile de cod roșu bănuite a fi cazuri critice. Colegii de la Ambulanță au o gamă mai largă. Merg și la cazurile critice, dar merg și la consultațiile la domiciliu

- partea de asistenți paramedici unde există diferența de pregătire", a mai spus dr. Raed Arafat, șeful DSU, în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel