„Din păcate, nu există o formulă magică prin care să ne stimulăm sistemul imunitar”, spune dr. Shannon Sovndal. „Chiar se rezumă la elementele de bază: lucrurile pe care le-au învățat părinții sau bunicii noștri. Mănâncă sănătos, dormi suficient, evită stresul pe cât posibil, nu atinge gura sau nasul și spală-te pe mâini!”
Iată câteva metode prin care ne putem stimula sistemul imunitar:
Alegeți mesele potrivite
Se spune că ești ceea ce mănânci. Și, desigur, știm cu toții că alimentele nesănătoase nu te fac sănătos. Ce ar trebui să mănânci pentru a-ți susține sistemul imunitar? Doctorul Raphael Kellman oferă o listă:
Legume fără amidon
Proteină slabă
Fructe de mare din sălbăticie
Ouă organice
Carne de pasăre organică
Probiotice naturale, cum ar fi varza murată, kimchee, chefir, legume fermentate, iaurt grecesc neîndulcit
Prebiotic natural precum anghinarea, jicama, usturoiul, sparanghelul
Evitați alimentele procesate
„Alimentele procesate conțin puțini nutrienți, dar ne dau senzația de sațietate astfel încât să poată lua locul alimentelor nutritive și care ar sprijini sistemul imunitar”, spune dr. Joan Ifland. Deși este realistă, înțelege că uneori oamenii doresc mâncare procesată. „Dacă se întâmplă ocazional, nu contează. Dar dacă se întâmplă des, sistemul imunitar nu primește suficiente substanțe nutritive și sistemul imunitar nu poate funcționa suficient de bine pentru a combate virusurile.
Nu luați prea multe suplimente
Doctorul Sovndal avertizează oamenii despre suplimente. „Mulți oameni au suplimente în casa lor, dar nu s-a dovedit că ajută cu adevărat dacă aveți o dietă nesănătoasă”, spune ea. Doctorul Purvi Parikh este, de asemenea, de acord. „Nu s-a dovedit că vreun supliment stimulează sistemul imunitar.” Prin urmare, nu luați suplimente ca înlocuitor al unei diete sănătoase.
Putem da un impuls sistemului imunitar?
Dr. Rand McClain crede că acest termen este adesea interpretat greșit. „Sistemul imunitar se dezvoltă în prima parte a vieții. Începând cu imunitatea pe care mama o dă copilului în ultimul trimestru de sarcină și care i se dă ulterior copilului prin alăptare. Atunci corpul învață să lupte împotriva bolilor”, a spus McClain. Nu este posibil să vă facem sistemul imunitar mult mai puternic decât este deja, dar sfaturile de mai sus sunt lucruri mici pe care le puteți face pentru a vă ajuta sistemul imunitar să nu cedeze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.