Oameni de știință de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis au descoperit că celulele imune care înconjoară creierul produc o moleculă (IL-17) care este apoi absorbită de neuroni în creier, unde pare a fi necesară pentru un comportament normal.
”Creierul și corpul nu sunt la fel de separate pe cât cred oamenii. (...) Ceea ce am descoperit aici este că o moleculă imună - IL-17 - este produsă de celulele imune care locuiesc în zone din jurul creierului și ar putea afecta funcția creierului prin interacțiuni cu neuronii pentru a influența comportamentele asemănătoare anxietății la șoareci. Acum ne uităm dacă prea mult sau prea puțin din IL-17 ar putea fi legat de anxietate la oameni”, au declarat cercetătorii.
IL-17 este o citokină, o moleculă de semnalizare care orchestrează răspunsul imun la infecție prin activarea și direcționarea celulelor imune. Cercetătorii au descoperit că neuronii din creier au receptori pe suprafețele lor care răspund la IL-17. Când oamenii de știință au îndepărtat acei receptori, astfel încât neuronii să nu poată detecta prezența IL-17, șoarecii au arătat o vigilență mai mică.
Cercetătorii cred că descoperirile sugerează că modificările comportamentale nu sunt un produs secundar, ci o parte integrantă a comunicării neuro-imune. ”Selectarea moleculelor speciale pentru a ne proteja imunologic și comportamental în același timp este o modalitate inteligentă de a proteja împotriva infecției. Acesta este un bun exemplu al modului în care citokinele, care au evoluat practic pentru a lupta împotriva agenților patogeni, acționează asupra creierului și modulează comportamentul”, susțin cercetătorii, potrivit unui comunicat al universității citate.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.