Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Monika Baciu |
Data publicării:
sirop de tuse - FOTO: Freepik@EyeEM
sirop de tuse - FOTO: Freepik@EyeEM

Un sirop de tuse a fost contaminat cu o substanță care ar fi provocat moartea a sute de persoane. OMS se pregătește să lanseze o avertizare globală.

Organizația Mondială a Sănătății este probabil să emită o avertizare mai largă cu privire la siropul pentru tuse pentru copii produs de Johnson & Johnson (JNJ.N), găsit contaminat în Nigeria săptămâna trecută, transmite Reuters. 

Un scandal internațional se conturează în jurul unui sirop pentru tuse destinat copiilor, produs de Johnson & Johnson și descoperit contaminat în Nigeria. Autoritățile din Nigeria au rechemat un lot al siropului Benylin, după ce au identificat niveluri periculoase de dietilenglicol în timpul testelor regulate.

Substanța, asociată cu moartea a sute de copii

Această substanță, împreună cu un alt toxin similar, glicolul de etilenă, a fost asociată cu moartea a sute de copii în mai multe țări din Africa și Asia din 2022 încoace. Deși nu există dovezi clare că aceste incidente sunt legate direct de siropul recent rechemat, Organizația Mondială a Sănătății pregătește o avertizare globală.

Regulatorul din Nigeria a rechemat un lot de sirop pediatric Benylin, după ce a descoperit un nivel ridicat de dietilenglicol în produs în timpul testării regulate. Contaminantul, împreună cu un alt toxin strâns înrudit, glicolul de etilenă, a fost legat de moartea a peste 300 de copii în Camerun, Gambia, Indonezia și Uzbekistan începând cu anul 2022, deși nu există dovezi că aceste incidente sunt legate de retragerile recente.

Organismul de sănătate al ONU a declarat că emite alerte globale privind produsele medicale pentru a "încuraja diligența" autorităților naționale și probabil că va face acest lucru și în acest caz, "în funcție de confirmarea anumitor detalii de la părți".

Lotul rechemat de sirop Benylin a fost fabricat de J&J în Africa de Sud în mai 2021, deși Kenvue (KVUE.N) deține acum marca după o divizare de la J&J anul trecut. J&J a trimis cererile de comentarii către Kenvue. Într-o declarație primită pe e-mail vineri, Kenvue a declarat că a efectuat teste pe lotul rechemat de Nigeria și nu a detectat nici dietilenglicol, nici glicol de etilenă.

"Continuăm să lucrăm strâns cu autoritățile de sănătate și cu OMS și colaborăm cu NAFDAC pentru a înțelege rezultatele testelor lor, inclusiv pentru a verifica autenticitatea produsului eșantionat, metodologia de testare utilizată și rezultatele raportate de agenție", arată oficialii.

Sirop de tuse - FOTO: Freepik@atlascompany

Siropul, restras din cinci țări africane

După retragerea din Nigeria, alte cinci țări africane au retras și ele produsul de pe rafturi - Kenya, Rwanda, Tanzania, Zimbabwe și Africa de Sud, unde a fost produs medicamentul. Regulatorul din Africa de Sud a rechemat și un alt lot de sirop, care este folosit pentru tratarea tusei, febrei fânului și altor reacții alergice la copii.

Dietilenglicolul este toxic pentru oameni când este consumat și poate duce la insuficiență renală acută, deși nu au fost raportate daune în incidentul recent.

În cazurile din 2022, contaminarea din siropuri a provenit din materiile prime utilizate de producători în India și Indonezia. OMS a declarat că colaborează atât cu producătorul, cât și cu autoritatea de reglementare din Africa de Sud pentru a investiga siropul pediatric Benylin și are informații despre sursa ingredientelor utilizate.

Kenvue a declarat anterior că a testat ingredientele sale înainte de fabricație. Agenția a declarat că posibilitatea ca siropul să fie contrafăcut este "luată în considerare în cadrul investigațiilor".

Săptămâna aceasta, OMS a trimis o alertă separată privind cinci loturi de ingrediente contaminate de sirop pentru tuse găsite în Pakistan care păreau să fi fost etichetate în mod fals ca produse Dow Chemical. A fost prima alertă pe care OMS a trimis-o privind excipienții - elementele unui medicament în afara ingredientului farmaceutic activ - și nu produsele finite, a confirmat agenția.

Loturile de propilen glicol erau contaminate cu glicol de etilenă.

"A fost crucial pentru OMS să alerteze și producătorii care ar fi putut achiziționa acest material să fie mai precauți", a spus un purtător de cuvânt al OMS.

Propilen glicol nu este un ingredient în siropul pediatric Benylin, a declarat un purtător de cuvânt al Kenvue.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel