Siringomielia are mai multe cauze posibile, deși majoritatea cazurilor sunt asociate cu o afecțiune în care țesutul cerebral iese în canalul spinal (malformație Chiari). Alte cauze ale siringomieliei includ tumori ale măduvei spinării, leziuni ale măduvei spinării și daune cauzate de inflamația din jurul măduvei spinării.
În timp, chistul se poate mări, afectând măduva spinării și provocând durere, slăbiciune și rigiditate, printre alte simptome.
Dacă siringomielia nu provoacă probleme, monitorizarea stării ar putea fi tot ceea ce este necesar. Dar dacă vă deranjează simptomele, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală, potrivit Mayo Clinic.
Siringomielia, simptome
Simptomele siringomieliei, de obicei, se dezvolta lent în timp. Dacă siringomielia este cauzată de proeminența țesutului cerebral în canalul spinal (malformații Chiari), simptomele încep, în general, între vârstele 25 și 40 de ani.
În unele cazuri, tusea sau încordarea pot declanșa simptome de siringomielie, deși nici una nu provoacă siringomielie.
Semnele și simptomele siringomieliei, care ar putea afecta spatele, umerii, brațele sau picioarele, pot include:
- Slăbiciune musculară (atrofie)
- Pierderea reflexelor
- Pierderea sensibilității la durere și temperatură
- Dureri
- Rigiditate în spate, umeri, brațe și picioare
- Durere în gât, brațe și spate
- Curbura coloanei vertebrale (scolioza)
Siringomielia, cauze
Nu este clar cum se dezvoltă siringomielia. Când se dezvoltă, lichidul cefalorahidian - lichidul care înconjoară și protejează creierul și măduva spinării - se colectează în măduva spinării în sine, formând un chist umplut cu lichid (sirinx).
Vezi și: Picioarele amorțite, semn al unor boli. Ai putea avea chiar și probleme neurologice sau cardiace
Mai multe afecțiuni și boli pot duce la siringomielie, inclusiv:
- Malformația chiari, o afecțiune în care țesutul cerebral iese în canalul spinal
- Meningita, o inflamație a membranelor din jurul creierului și măduvei spinării
- Tumora măduvei spinării, care poate interfera cu circulația normală a lichidului cefalorahidian
- Afecțiunile prezente la naștere, cum ar fi o măduvă spinării legată, o afecțiune cauzată atunci când țesutul atașat de măduva spinării limitează mișcarea acestuia
- Leziuni ale măduvei spinării, care pot provoca simptome luni sau ani mai târziu
Siringomielia, complicaţii
La unii oameni, siringomielia poate progresa și poate duce la complicații grave. Alții nu au simptome. Complicaţii posibile ca un sirinx se măreşte sau în cazul în care există daune la nervii din măduva spinării includ:
- O curbă anormală a coloanei vertebrale (scolioză)
- Durerea cronică ca urmare a deteriorării măduvei spinării la măduva spinării
- Dificultăți motorii, cum ar fi slăbiciunea și rigiditatea mușchilor picioarelor care vă pot afecta mersul pe jos
- Paralizie
Vezi și: Deficitul de cupru, cauze și tratament. Semnele pot fi confundate cu alte boli
Siringomielia, diagnostic
Medicul dumneavoastră vă va întreba despre istoricul medical și va face un examen fizic complet. În unele cazuri, siringomielia ar putea fi descoperite întâmplător în timpul unui RMN al coloanei vertebrale sau CT efectuate din alte motive.
Siringomielia, tratament
Tratamentul pentru siringomielia depinde de severitatea și progresia semnelor și simptomelor.
Monitorizare. Dacă siringomielia nu provoacă semne sau simptome, monitorizarea cu RMN periodic și examene neurologice ar putea fi tot ce ai nevoie.
Chirurgie. Dacă siringomielia provoacă semne și simptome care interferează cu viața ta sau dacă semnele și simptomele se agravează rapid, medicul dumneavoastră vă va recomanda probabil o intervenție chirurgicală. Scopul intervenției chirurgicale este de a elimina presiunea pe care sirinxul o pune asupra măduvei spinării și de a restabili fluxul normal de lichid cefalorahidian. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor și a funcției sistemului nervos. Tipul de intervenție chirurgicală de care veți avea nevoie depinde de cauza siringomieliei.
Siringomielia poate reapărea după o intervenție chirurgicală. Veți avea nevoie de examinări regulate cu medicul dumneavoastră, inclusiv RMN-uri periodice, pentru a evalua rezultatul intervenției chirurgicale.
Sirinxul poate crește în timp, necesitând tratament suplimentar. Chiar și după tratament, unele semne și simptome de siringomielie pot rămâne, deoarece un sirinx poate provoca leziuni permanente ale măduvei spinării și ale nervilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.