Vaccinul gripal tetravalent VaxigripTetra® este disponibil în România în acest sezon gripal cu indicație pediatrică extinsă, putând fi utilizat acum și pentru copii începând cu vârsta de minim 6 luni, potrivit unui comunicat de presă al Sanofi Pasteur.
Acest vaccin gripal tetravalent este indicat pentru imunizarea activă a adulților, adolescenților și copiilor cu vârsta de minim 6 luni, pentru prevenirea bolii gripale cauzate de două subtipuri de virus gripal de tip A și de două tipuri de virus gripal de tip B conținute în vaccin.
Tulpini gripale incluse în vaccin
VaxigripTetra este un vaccin gripal tetravalent, care conține două tulpini de tip A și două tulpini B ale virusului gripal, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Vaccinul a fost autorizat pentru punere pe piață în Uniunea Europeană în anul 2016, iar în 2018 a fost aprobată extinderea indicației pediatrice, fiind în acest moment singurul vaccin gripal tetravalent din România ce se poate administra la copii cu vârsta de minim 6 luni.
„Extinderea indicației pediatrice pentru VaxigripTetra® reprezintă încă un pas în efortul nostru de a dezvolta soluții de vaccinare ce corespund epidemiologiei gripale actuale. Încercăm continuu să extindem protecția împotriva gripei la nivel de țară, prin asigurarea disponibilității celei mai noi soluții Sanofi Pasteur de vaccinare antigripală, care prin această nouă indicație poate sprijini imunizarea unei populații mai mari", declară Pascal Robin, Country Chair Sanofi Romania și Moldova și General Manager al diviziei locale de vaccinuri.
În studiile clinice, eficacitatea acestui vaccin gripal tetravalent împotriva bolii gripale cauzată de tulpini de virus gripal similare celor conținute de vaccin a fost de 70% în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 35 de luni. De asemenea, acesta a prevenit 57% din bolile gripale severe confirmate prin investigații de laborator, cauzate de oricare dintre tulpinile virusului gripal, respectiv 72% din bolile gripale confirmate prin investigații de laborator cauzate de tulpini similare cu cele conținute de vaccin.
Gripa, o boală cu impact serios la copii
În fiecare an, la nivel mondial sunt raportate între 3 și 5 milioane de cazuri de îmbolnăviri severe de gripă, impactul bolii fiind semnificativ la copii, aceștia având o rată a infecției mai mare față de adulți.
În sezonul gripal 2017-2018, în România s-au înregistrat 11.527 de cazuri de afecțiuni clinice compatibile cu gripa, de 3,5 ori mai multe decât în sezonul precedent, din care s-au confirmat prin analize de laborator 1.750 de cazuri de gripă, de 2,3 ori mai multe față de sezonul precedent.
Dintre acestea, 44,6% au avut nevoie de internare. Numărul deceselor confirmate cu virus gripal a fost 129, față de 27 înregistrate în sezonul precedent.
Cu privire la co-circulaţia virusurilor gripale de tip A şi de tip B, a fost detectată o predominanță semnificativă a virusurilor de tip B (66,4 % din numărul total al cazurilor confirmate raportate), situaţie asemănătoare cu cea înregistrată la nivel european.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.