Singurătatea cronică nu este o afecțiune de sănătate mintală, dar poate afecta sănătatea mentală și generală. Singurătatea descrie sentimentele negative care pot apărea atunci când nevoile tale de conectare socială nu sunt satisfăcute. Este normal să vă bucurați să petreceți timp singur, ocazional.
De fapt, timpul petrecut singur vă poate ajuta să vă relaxați și să vă reîncărcați. Oamenii au nevoi diferite pentru timpul petrecut singuri, așa că s-ar putea să aveți nevoie de mai mult decât altcineva pentru a vă simți cel mai bine.
Totuși, singurătatea și singurătatea cronică nu sunt chiar același lucru. Atunci când vă bucurați de singurătate, cel mai probabil nu vă simțiți izolat într-un mod negativ sau nu tânjiți după contactul cu alții. Izolarea și singurătatea merg adesea mână în mână, iar ambele pot afecta nu doar sănătatea emoțională, ci și bunăstarea generală.
De ce sunt oamenii singuri
Singurătatea poate apărea din mai multe motive. De exemplu, vă puteți simți singur dacă:
- vă schimbați școala sau locul de muncă
- lucrați de acasă
- vă mutați într-un oraș nou
- încheiați o relație
- locuiți singur pentru prima dată, potrivit Healthline.
Pe măsură ce vă adaptați la aceste noi circumstanțe, sentimentele de singurătate pot trece, dar uneori ele persistă. Nu este întotdeauna ușor să vorbești despre faptul că te simți singur, iar dacă îți este greu să ajungi la alții, s-ar putea să te simți și mai singur.
Lipsa unor conexiuni semnificative contribuie, de asemenea, la singurătate, motiv pentru care vă puteți simți singur chiar dacă aveți o rețea socială extinsă.
Poate că aveți o mulțime de prieteni ocazionali și vă umpleți timpul cu activități sociale, dar nu vă simțiți prea apropiat de nimeni. Faptul că petreci mult timp cu cupluri și familii poate duce, de asemenea, la sentimente de singurătate dacă ești singur și nu vrei să fii. Acest lucru se poate întâmpla chiar și atunci când ești fericit singur.
Faptul de a trăi cu probleme de sănătate mintală sau fizică poate crește, de asemenea, riscul de singurătate. Preocupările legate de sănătate pot fi izolatoare, deoarece poate fi dificil să explici cum te simți. Uneori, activitățile sociale solicită prea multă energie emoțională sau fizică și s-ar putea să ajungeți să anulați mai multe planuri decât să le respectați.
În cele din urmă, o lipsă continuă de conexiune socială ar putea să vă facă să vă simțiți și mai rău.
Vezi și: Cum îți poți convinge copilul să adopte o alimentație sănătoasă
Singurătatea cronică, simptome
Dacă vă simțiți singur, vă puteți simți trist, gol sau ca și cum vă lipsește ceva important atunci când petreceți timp singur. Singurătatea cronică poate implica, de asemenea, următoarele simptome:
- scăderea energiei
- senzație de ceață mentală sau incapacitate de concentrare
- insomnie, somn întrerupt sau alte probleme de somn
- scăderea poftei de mâncare
- sentimente de îndoială de sine, lipsă de speranță sau inutilitate
- tendința de a vă îmbolnăvi frecvent
- dureri de corp și dureri
- sentimente de anxietate sau neliniște
- creșterea numărului de cumpărături
- abuz de substanțe
- dorința crescută de a urmări în mod repetat emisiuni sau filme
- pofte de căldură fizică, cum ar fi băuturi calde, băi sau haine și pături confortabile
Singurătatea cronică, diagnostic
Singurătatea, chiar și singurătatea cronică, nu este o afecțiune mentală specifică. Cu toate acestea, experții recunosc din ce în ce mai mult modurile în care singurătatea vă poate afecta sănătatea fizică și emoțională.
Dacă vă simțiți singur și aveți simptome inexplicabile, cum ar fi semnele de singurătate de mai sus, discuția cu un profesionist în domeniul sănătății mintale ar putea fi de ajutor.
Un terapeut vă poate ajuta să descoperiți orice posibile cauze de sănătate mintală ale simptomelor dumneavoastră. Chiar dacă nu există un diagnostic pentru singurătate, terapia vă poate ajuta să accesați sprijin și resurse potențial utile.
Un terapeut vă poate învăța, de asemenea, sfaturi pentru a face față efectelor singurătății și vă poate ajuta să explorați modalități de a face schimbări pozitive.
Singurătatea cronică, complicații
Experții sugerează din ce în ce mai mult că singurătatea și izolarea pot avea efecte profunde asupra sănătății, indiferent dacă acestea apar împreună sau independent una de cealaltă. Iată ce spun unele cercetări recente.
Boala cronică
O analiză din 2017 a 40 de studii privind izolarea socială și singurătatea a găsit dovezi care leagă aceste stări de un risc mai mare de deces prematur, probleme cardiovasculare și înrăutățirea sănătății mintale.
Un alt studiu din 2017 a analizat rezultatele sondajului elvețian de sănătate din 2012 și a găsit dovezi care să lege singurătatea de un risc crescut pentru:
- boli cronice
- colesterol ridicat
- suferință emoțională
- diabet
- depresie
Calitatea somnului
Rezultatele unui studiu din 2017 care a analizat mai mult de 2.000 de gemeni sugerează că adulții tineri care se simțeau singuri aveau tendința de a avea o calitate mai scăzută a somnului. Studiul a găsit, de asemenea, dovezi care sugerează că experimentarea violenței ar putea agrava sentimentele de singurătate.
Un studiu 2010 care a analizat 215 adulți susține legătura dintre singurătate și calitatea slabă a somnului, continuând să sugereze că o calitate scăzută a somnului poate cauza dificultăți de funcționare în timpul zilei.
Potrivit unui studiu din 2018 efectuat pe 639 de adulți în vârstă, atât singurătatea, cât și izolarea socială pot afecta calitatea somnului.
Vezi și: Fitofotodermatita, boala grădinarilor. Care sunt simptomele și când este necesar să mergeți la medic
Stres
Rezultatele unui studiu din 2017 care a analizat 8.382 de adulți cu vârsta de 65 de ani și peste sugerează că atât singurătatea, cât și depresia cresc riscul de declin cognitiv.
Singurătatea cronică, tratament
Deși singurătatea nu este o afecțiune care poate fi diagnosticată, puteți obține ajutor pentru a face față sentimentelor de singurătate.
Găsirea celui mai bun mod de a aborda singurătatea depinde adesea de ceea ce o provoacă. În toate cazurile, discuția cu un terapeut vă poate ajuta să găsiți modalități de a face schimbări. Dacă vă confruntați cu probleme de sănătate mintală sau fizică care vă izolează sau agravează sentimentele de singurătate, obținerea de ajutor pentru aceste probleme vă poate ajuta, facilitându-vă să ajungeți mai ușor la alții.
Dacă vă simțiți singur fără să știți cu adevărat de ce, puteți descoperi că terapia vă ajută să restrângeți cauzele posibile. Poate fi greu să faceți față sentimentelor de singurătate dacă nu sunteți sigur de ceea ce se întâmplă. Un profesionist vă poate ajuta să examinați orice situație din viața dumneavoastră care ar putea crea aceste sentimente.
Când să consultați un medic
Dacă sentimentele de singurătate persistă, ar putea fi o idee bună să vă adresați furnizorului dumneavoastră de servicii medicale sau unui profesionist în domeniul sănătății mintale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.