Singurătatea, cauză a celor mai multe tulburări mintale comune. Legătura cu consumul de droguri

Angela Sabău |
Data publicării:

Singurătatea este cauza celor mai multe tulburări mintale comune. Situația începe să fie o problemă socială, nu doar individuală, spun cercetătorii.

Un nou studiu a concluzionat că viața în singurătate este legată de tulburări mintale comune. Unele tulburări psihice comune (CMD) includ tulburări de dispoziție, anxietate și tulburări privind utilizarea unor substanțe, potrivit medicalnewstoday.com.

Aceste condiții pot avea un impact semnificativ asupra individului, dar, datorită prevalenței lor ridicate, acestea afectează și societatea, în general.

Din cauza influenței pe scară largă a CMD, oamenii de știință sunt dornici să înțeleagă întreaga gamă de factori de risc care alimentează sănătatea mintală.

În ultimii ani, oamenii de știință au investigat dacă singurătatea ar putea fi un astfel de factor de risc. Un nou studiu, ale cărui rezultatele au apărut în revista PLOS ONE, analizează cu atenție această problematică. Autorii studiului au concluzionat că există o legătură între singurătate și CMD. De asemenea, ei  au descoperit că afectează toate grupele de vârstă și sex.

Cercetarea, în cifre

Pentru cercetare, oamenii de știință de la Universitatea din Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines din Franța au analizat date de la 20.503 de adulți, cu vârste cuprinse între 16 și 74 ani, care trăiesc în Anglia. Datele au provenit din trei studii naționale privind morbiditatea psihiatrică, efectuate de experți în 1993, 2000 și 2007.

Participanții au completat chestionarele clinice de interviu, care au evaluat dacă au avut simptome neurotice în săptămâna precedentă.

Sondajele au colectat, de asemenea, date despre o serie de variabile, inclusiv înălțime și greutate, nivelul de educație, statutul ocupării forței de muncă, consumul de alcool și droguri, sprijinul social și sentimentele de singurătate.

După cum era de așteptat, autorii au constatat că numărul persoanelor care trăiesc singure a crescut constant. În 1993, 8,8% trăiau singuri. Cifra a crescut la 9,8% în 2000 și cu 10,7% în 2007.

Analiza lor a arătat, de asemenea, că în toate grupele de vârstă și sexe a existat o asociere semnificativă între a trăi singur și a avea o CMD. Dimensiunea acestei relații a fost destul de similară în cele trei sondaje.

CMD au fost mai frecvente la cei care trăiesc singuri decât cei care nu trăiesc singuri:

În 1993: 19,9% dintre cei singuri aveau o boală mintală comună (CMD), față de 13,6%, care nu trăiau singuri. În 2000: 23,2% față de 15,5%, 2007: 24,7% față de 15,4%

Problema singurătății

Când oamenii de știință s-au adâncit mai profund în corelarea CMD cu singurătatea, au descoperit că singurătatea este responsabilă pentru 84% din aceste cazuri.

Studiile anterioare au arătat că singurătatea este legată de depresie și anxietate. Alții încă investighează dacă singurătatea ar putea crește riscul de mortalitate.

Singurătatea, în creștere

Numărul persoanelor care trăiesc singure crește constant în toată lumea occidentală; acest lucru se datorează mai multor motive, printre care îmbătrânirea populației, persoanele care se căsătoresc la o vârstă mai înaintată și rata sporită a divorțurilor.

Cercetătorii au analizat deja relația dintre CMD și cei care trăiesc singuri, însă cei mai mulți s-au concentrat asupra adulților mai în vârstă, astfel încât constatările lor ar putea să nu se aplice altor grupuri de vârstă.

De asemenea, studiile anterioare s-au axat în general pe o singură condiție mentală: depresia. Acest lucru nu ar putea oferi imaginea completă.

Lucrările anterioare nu au cuantificat, de asemenea, modul în care alți factori influențează această relație; de exemplu, persoanele care trăiesc singure sunt mai susceptibile de a fi supraponderale, de a fuma, de a consuma droguri și de a nu beneficia de sprijin social.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel