De ce te simți singur. Semnul pe care ți-l dă corpul. Cauza care provoacă sentimentul de singurătate. Radu Leca: Atunci intră în joc singurătatea

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Singur, singuratate - Foto: Freepik
Singur, singuratate - Foto: Freepik

De ce apare sentimentul de singurătate și de ce mulți se consideră singuri atunci când trec prin anxietate sau depresie.

Singurătatea este un sentiment complex și dureros de izolare sau lipsă de conexiune socială, care poate afecta indivizii la orice vârstă și în orice circumstanță.

În mod paradoxal, mulți oameni pot experimenta acest sentiment chiar și atunci când sunt înconjurați de alții.

Legătura dintre singurătate, anxietate și depresie este una puternică, iar înțelegerea mecanismelor care stau la baza acestor sentimente poate ajuta la identificarea și implementarea unor strategii eficiente de intervenție.

"Sentimentul de singurătate apare în interiorul minții pacientului diagnosticat cu anxietate sau depresie ca urmare a îndepărtării lui de tot ceea ce înseamnă realitate.

Când subiectul de izolează, singurătatea intră în joc și ca rezultat și ca formă de apărare la eventualele elemente de ajutor pe care pacientul le-ar putea primi.

Pacienții nu vor să fie ajutați, chiar dacă în primă fază ei spun că vor să fie ajutați", a declarat psihologul Radu Leca, pentru DC MEDICAL.

Studiile arată că unele persoane sunt mai predispuse genetic la a se simți singure. Această predispoziție poate influența modul în care creierul procesează și răspunde la experiențele sociale.

De asemenea, anumite trăsături de personalitate, cum ar fi introversia sau anxietatea socială, pot fi ereditar transmise, amplificând riscul de izolare și singurătate.

În plus, pierderea unei persoane dragi, divorțul, schimbarea locului de muncă sau mutarea într-un loc nou sunt exemple de evenimente care pot declanșa sentimente de singurătate.

Trauma și abuzul din copilărie pot avea efecte pe termen lung asupra capacității unei persoane de a forma și menține relații sănătoase.

Societatea modernă pune adesea un accent puternic pe individualism, ceea ce poate duce la izolarea socială.

Stigmatizarea, legată de problemele de sănătatea mintală, poate împiedica indivizii să caute ajutor sau să discute deschis despre sentimentele lor, agravând astfel singurătatea.

Singurătatea poate agrava simptomele de anxietate și depresie, iar aceste simptome, la rândul lor, pot intensifica sentimentul de singurătate.

O persoană care se simte singură poate deveni mai vulnerabilă la gânduri negative și la auto-critică, ceea ce agravează starea de depresie și crește izolarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel