„Sindromul vederii la calculator”. Vezi cum te afectează dacă stai multe ore în fața unui ecran electronic

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Ochii au de suferit în urma petrecerii prea mult timp în fața ecranului
Ochii au de suferit în urma petrecerii prea mult timp în fața ecranului

Ecranele computerelor sau a telefoanelor par a fi nocive pentru ochi, arată oftlmologii. Cel mai adesea apare „sindromul vederii la calculator”, un termen generic pentru aceste neplăceri.

Există multe motive pentru a reduce timpul petrecut în fața unui ecran electronic. De exemplu, mai multe ore petrecute în fața unui computer sau un smartphone înseamnă mai puține ore de a fi activi fizic. Pe de altă parte, vizionarea ecranului unui computer pe timp de noapte poate stimula creierul, făcând, astfel, dificilă adormirea.

Un alt motiv important pentru reducerea timpului petrecut în fața calculatorului este problema numită „sindromul de vederii la calculator” - un termen general pentru afecțiunile care rezultă din privirea unui ecran de computer sau smartphone. „Este cel mai răspândit legat de computere și, de obicei, apare atunci când priviți la un ecran la o distanță de lungimea brațului sau mai aproape”, spune Dr. Matthew Gardiner, oftalmolog la Harvard-affiliated Massachusetts Eye and Ear Infirmary, citat în Harvard Health Publishing.

Cauzele care duc la apariția afecțiunii

Sindromul vederii la calculator rezultă în urma timpului îndelungat petrecut în fața computerului, privind ecranul. Asta poate duce la două probleme.

Una este ochii uscați, cauzați clipirea prea rară. „Când te uiți la un ecran ești atât de implicat, încât uiți să clipești. Rata de mișcare trece de la 15 ori pe minut la cinci sau șapte ori pe minut”, explică dr. Gardiner. „Dar trebuie să clipim, pentru a restabili filmul lacrimal pe ochi - un strat subțire de lichid care protejează suprafața ochiului. Dacă nu clipim suficient, ochii se usucă, provocând o vedere neclară și un disconfort.”

O altă problemă principală, de la privitul prea mult timp a unui ecran, este încordarea ochilor. Dr. Gardiner spune că una dintre cauzele posibile este luminozitatea sau strălucirea care provine de la ecranul electronic. „Sursele de lumină strălucitoare pot da inconfort, mai ales dacă aveți cataractă”, spune dr. Gardiner. Încordarea ochilor poate fi rezultatul unei focalizări apropiate pe un ecran, cu ochelarii nepotriviți.

Unele cercetări au sugerat chiar că încordara ochilor poate rezulta din dificultatea concentrării asupra textului și a imaginilor pe ecranele computerului, în special, deoarece sunt realizate din pixeli care creează linii neclare.

Tratament

Din fericire, ochiul și ochii uscați sunt ușor de tratat. Dr. Gardiner recomandă folosirea lacrimilor artificiale de mai multe ori pe parcursul zilei. Un alt sfat: reamintiți-vă să clipi din când în când.

Dacă suferiți de această încordare a ochilor și aveți dureri de cap după ce vă uitați la ecranul computerului pentru perioade lungi de timp, asigurați-vă că prescripția ochelarilor este actualizată. „Ochelarii potriviți pot reduce încordarea ochilor”, spune dr. Gardiner. „Exemplul clasic este o persoană care nu a avut nevoie de ochelari, iar după vârsta de 45 de ani are probleme de a mai vedea aproape și apoi are dreri de cap toată ziua. Odată ce va citi cu ochelari, durerile de cap vor dispărea.”

Alte sfaturi:

Ajustarea mediului dvs. poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de dezvoltare a sindromului de vedere al computerului. Unele idei:

Stați la aproximativ doi metri de ecranul unui computer pentru a reduce încordarea ochilor.

Asigurați-vă că centrul monitorului computerului este ușor mai jos decât nivelul ochilor - de la patru la opt centimetri.

Utilizați un filtru mat pentru a reduce strălucirea ecranului pe telefonul smartphone, pe ecranul computerului sau pe tabletă.

Utilizați un font mai mare pentru a nu face efort să citiți.

Reduceți strălucirea prea puterică a luminior.

Sfatul medicului Dr. Gardiner: faceți o pauză de la ecrane electronice la fiecare 15-30 minute, doar pentru un minut. „Uitați-vă departe de ecran, faceți altceva și uitați-vă la  o țintă îndepărtată.”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel