Sindromul Tourette este o tulburare care vizează ticurile verbale și motorii, o tulburare neuropsihiatrică cu cauze necunoscute, cel mai adesea ereditare, băieții fiind mai predispuși să facă această boală decât fetele. Acest sindrom apare la vârste foarte fragede, poate să dispară la adolescență, dar există posibilitatea ca aceasta să se manifeste și la vârste mai înaintate.
Deși nu există un tratament care să oprească simptomele, acestea pot fi reduse, iar episoadele se pot diminua cu ajutor medical specializată, notează WebMD.
Cauze și factori de risc
Cauzele apariției sindromului Tourette nu sunt pe deplin cunoscute, însă specialiștii afirmă că moștenirea genetică este o componentă importantă în această tulburare, însă nu este singura.
Mai mult decât atât, anumiți factori de mediu, dezvoltarea neurologică, factori externi, anumite substanțe chimice din creier – toate contribuie la apariția sindromului Tourette.
Astfel, potrivit studiilor și cercetărilor făcute până în prezent, factorii de risc pentru apariția acestei boli sunt: moștenirea genetică și sexul.
Componenta ereditară - părinți cu sindromul Tourette vor transmite și copiilor această problemă;
Băieții sunt mai predispuși să facă această boală decât fetele.
Ce sunt ticurile prezente în cazul sindromului Tourette
În cazul persoanelor diagnosticate cu sindromul Tourette, ticurile sunt mișcări incontrolabile, repetitive, bruște, stereotipice, un amalgam al deprinderilor motorii și vocale, ce apar și dispar inexplicabil.
Exemple de ticuri
Ticuri simple legate de mișcare
- Clipit din ochi;
- Ridicarea sprâncenelor;
- Mișcări ale ochilor;
- Mișcări bruște ale capului, eventual rotirea acestuia, uneori cu tremor la cap – asemănător bolnavilor de Parkinson;
- Mișcarea umerilor, ridicarea și coborârea lor, repetitiv;
- Mișcări ale gurii și grimase;
- Spasme ale nasului, frecarea nasului sau atingerea acestuia;
- Mișcări bruște ale unor grupe de mușchi, în general la nivelul membrelor inferioare sau superioare.
Ticuri complexe legate de mișcare
- Atingerea și/sau mirosirea obiectelor sau a persoanelor cu care intră în contact;
- Mișcări ale corpului repetate obsesiv;
- Pășirea pe anumite trasee, în mod particular, mers țopăit, în cerc sau sub o forma agreată, sărituri;
- Lovire cu pumnul sau cu piciorul a obiectelor sau a persoanelor din jur;
- Gesturi obscene;
- Răsucirea trunchiului sau îndoirea acestuia.
Ticuri simple legate de voce și sunete
- Imitarea unor sunete făcute de animale: grohăit, lătrat, mieunat, sâsâit;
- Tuse și cutarea gâtului;
- Dregerea vocii;
- Căscat;
- Trasul nasului sau suflarea nasului.
- Ticuri complexe legate de voce și sunete
- Repetarea unor cuvinte și fraze auzite sau creație proprie;
- Folosirea unor gesturi și expresii vulgare și obscene.
Sindromul Tourette și asocierea cu alte boli
Faptul că simptomatologia acestei boli se poate asocia uneori și cu alte probleme de natură medicală, face ca diagnosticarea sindromului Tourette să fie una dificilă.
ADHD. Tulburarea de atenție sau hiperactivitate, ADHD, poate să se suprapună peste sindromul Tourette, astfel că persoanele diagnosticate cu această boală simt nevoia de a se mișca în cele mai ciudate momente, alternând uneori mișcările cu momentele de împietrire.
Tulburarea obsesiv-compulsivă. Cei cu sindromul Tourette pot manifesta și tulburare obsesiv-compulsivă, nevoia de a atinge neapărat anumite obiecte sau chiar persoane, într-o anumită ordine, la un interval de timp înțeles numai de ei.
Tulburări din spectrul autismului. Uneori autismul poate fi greșit diagnosticat la cei cu sindrom Tourette. Aceste persoane tind să împrumute o serie de manifestări specifice autismului, dar pe care le personalizează, de multe ori.
Tulburări de comportament. Modul de manifestare în societate este alterat, fiind impulsiv, agresiv, în contradicție cu ceea ce se cuvine și i se spune. Uneori tulburarea de comportament se manifestă violent și atrage atenția celor din jur.
Probleme de învățare. Copiii pot să aibă momente în viață în care nu pot învăța, din cauza bolii, fondul fiind atât deficitul de atenție și de concentrare, cât și problemele directe de memorare, dificultățile în citire și înțelegere. Nu trebuie confundată această tulburare cu dislexia, de care suferă mulți copii, la nivel global.
Anxietate și depresie. Frustrările, presiunea crescută în interior și pe fondul normelor impuse de societate, duc la anxietate și depresie. Lucrurile se pot agrava dacă echilibrul somn-veghe este destabilizat.
Dislexia: cauze, simptome, tratament. Cât de mult afectează VIAȚA
Diagnosticarea sindromului Tourette
Din păcate nu există un test specific pentru diagnosticarea sindromului Tourette. De altfel, medicul specialist este singurul în măsură să pună un diagnostic, dar numai după ce face un examen clinic amănunțit, respectiv după adunarea mai multor informații utile, din istoricul persoanei și al familiei extinse.
În funcție de severitatea manifestărilor, dar și de intensitatea acestora, modul în care afectează viața individului pot duce la prescrierea unui tratament medicamentos. În cele mai multe faze, terapiile vizează gestionarea comportamentului.
Terapiile recomandate sunt:
- Psihoterapia,
- Stimularea profundă a creierului,
- Terapia medicamentoasă,
- Terapiile complementare.
Vezi și: Boala Graves: cauze, simptome, diagnostic, tratament
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.