Sindromul post-traumatic sau tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) este o afecțiune de sănătate mentală, declanșată de un eveniment înfricoșător - fie că îl trăiești, fie că îl observi. Simptomele pot include flashback-uri (priviri în retrospectivă), coșmaruri și anxietate severă, precum și gânduri incontrolabile despre eveniment.
Majoritatea persoanelor care trec prin evenimente traumatice pot avea dificultăți temporare în ajustarea și gestionarea situației, dar în timp și cu o bună îngrijire personală, de obicei se simt mai bine. Dacă simptomele se agravează, persistă timp îndelungat (luni sau chiar ani) și interferă cu funcționarea cotidiană, este posibil să ai sindromul post-traumatic.
Obținerea unui tratament eficient după apariția simptomelor de PTSD poate fi crucială pentru reducerea simptomelor și îmbunătățirea funcționării.
Simptome
Simptomele sindromului post-traumatic pot apărea în decurs de o lună de la un eveniment traumatizant, dar, uneori, simptomele pot să nu apară chiar și la câțiva ani după eveniment. Acestea cauzează probleme semnificative în relațiile sociale, la locul de muncă și în cuplu. De asemenea, pot interfera cu abilitatea de a-ți desfășura activitățile zilnice obișnuite.
Simptomele de PTSD sunt, în general, grupate în patru tipuri: amintiri intruzive, evitare, schimbări negative în gândire și dispoziție și schimbări în reacțiile fizice și emoționale. Simptomele pot varia de-a lungul timpului sau de la o persoană la alta, potrivit Mayo Clinic.
1. Amintiri intruzive
- Amintiri recurente, nedorite și tulburătoare ale evenimentului traumatizant
- Revederea evenimentului traumatizant ca și cum s-ar întâmpla din nou (flashback-uri)
- Vise sau coșmaruri deranjante despre evenimentul traumatizant
- Distres emoțional sever sau reacții fizice la ceva care îți reamintește de evenimentul traumatizant
2. Evitare
- Încercarea de a evita să te gândești sau să vorbești despre evenimentul traumatizant
- Evitarea locurilor, activităților sau persoanelor care îți reamintesc de evenimentul traumatizant
3. Schimbări negative în gândire și dispoziție
- Gânduri negative despre tine, alte persoane sau lume, în general
- Sentimentul de neputință în legătură cu viitorul
- Probleme de memorie, inclusiv neamintirea aspectelor importante ale evenimentului traumatizant
- Dificultăți în menținerea relațiilor apropiate
- Sentimentul de deteșare față de familie și prieteni
- Lipsa interesului pentru activitățile pe care le-ai apreciat în trecut
- Dificultatea de a experimenta emoții pozitive
- Sentimentul de amortire emoțională
4. Schimbări în reacțiile fizice și emoționale
- A fi ușor speriat sau înfricoșat
- A fi mereu în gardă, în căutarea pericolului
- Comportament autodistructiv, cum ar fi consumul excesiv de alcool
- Dificultăți în somn
- Dificultăți de concentrare
- Iritabilitate, izbucniri de furie sau comportament agresiv
- Sentiment copleșitor de vinovăție sau rușine
La copiii cu vârsta de până la 6 ani, semnele și simptomele pot include:
- Reinterpretarea evenimentului traumatizant sau a aspectelor acestuia, prin joc
- Vise înfricoșătoare, care pot include sau nu aspecte ale evenimentului traumatizant
Sindromul post-traumatic poate genera mai multe simptome, simultan, atunci când te simți stresat, în general sau când te confrunți cu amintiri. De exemplu, poți auzi un zgomot puternic și să retrăiești experiențele din timpul unui conflict.
Tratament
Este important de menționat că nu toate persoanele care experimentează un traumatism dezvoltă sindromul post-traumatic și nu toți cei care dezvoltă PTSD necesită tratament psihiatric. Pentru unele persoane, simptomele PTSD dispar treptat sau se atenuează în timp. Alții se simt mai bine, având sprijin emoțional (familie, prieteni).
Cu toate acestea, mulți oameni cu sindromul post-traumatic au nevoie de tratament profesional pentru a se recupera. Un traumatism poate provoca suferință severă, iar, cu cât o persoană primește tratament mai devreme, cu atât are șanse mai mari de recuperare.
Psihiatrii și alți profesioniști din domeniul sănătății mintale folosesc diferite metode (dovedite prin cercetare) pentru a ajuta oamenii să se recupereze din PTSD. Atât terapia prin discuții (psihoterapie), cât și medicamentația, oferă tratamente eficiente, bazate pe dovezi, pentru sindromul post-traumatic.
Când să consulți un medic
Dacă ai gânduri și sentimente tulburătoare legate de un eveniment traumatizant timp de mai mult de o lună, dacă acestea sunt severe sau dacă simți că ai dificultăți în a-ți regăsi controlul asupra vieții tale, discută cu medicul tău sau cu un specialist în sănătate mentală. Obținerea tratamentului cât mai curând posibil poate ajuta la prevenirea înrăutățirii simptomelor de PTSD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.