Sindromul ovarelor polichistice: primele semne și tratament. Testele care pun diagnosticul. Semnul dat de mustață și hirsutism

Sindromul ovarelor polichistice - Foto: Freepik
Sindromul ovarelor polichistice - Foto: Freepik

Sindromul ovarelor polichistice - care sunt simptomele și cum se pune diagnosticul. Care sunt metodele de tratament. Poți sau nu să faci copii?

Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare endocrinologică comună care afectează sistemul reproducător feminin. Acesta poate cauza o varietate de simptome și probleme de sănătate, dar cauza exactă a sindromului ovarelor polichistice nu este pe deplin înțeleasă.

Micșorarea zilei, impact asupra creierului. Vlad Ciurea: Trebuie să menținem odihna corespunzătoare. Să citim, să ne odihnim bine și să ne iubim

Hipertiroida: cauze, simptome, tratament. Cristina Bloț: Crește pofta de mâncare, deși mâncăm mai multe slăbim sau ne menținem greutatea. Ecografia stabilește riscul de cancer

Dacă nu este tratat sau ținut sub control, femeile cu sindromul ovarelor polichistice sunt mai predispuse să dezvolte anumite probleme grave de sănătate. Printre acestea se numără diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, probleme cu inima și cu vasele de sânge și cancerul uterin. Femeile cu sindromul ovarelor polichistice au adesea probleme cu capacitatea lor de a rămâne însărcinate (fertilitate).

Ce trebuie să știi despre urinarea din timpul nopții. Conf. dr. Marcian Manu: Devine o mare problemă. Depinde și de cât doarme și când doarme omul

Care sunt cauzele sindromului ovarelor polichistice

Cauzele exacte ale sindromului ovarelor polichistice nu sunt pe deplin înțelese, dar este o afecțiune complexă care poate fi influențată de mai mulți factori genetici și hormonali.

Printre cauze se numără:

- Existența unei istorii familiale de sindrom al ovarelor polichistice, care poate crește riscul de a dezvolta această afecțiune.

- Dezechilibre hormonale

- Rezistența la insulină

Multe paciente cu ovare polichistice prezintă rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că organismul lor nu reacționează la insulină în mod normal. Acest lucru poate duce la o creștere a nivelului de insulină în sânge, ceea ce poate avea impact asupra producției de hormoni sexuali și a ovulației.

- Inflamația

Unii cercetători au sugerat că inflamația cronică poate juca un rol în dezvoltarea sindromului ovarelor polichistice.

- Stilul de viață și factori de mediu, anumite obiceiuri de viață, cum ar fi dieta și nivelurile de activitate fizică

- Excesul de greutate și obezitatea sunt factori de risc pentru această afecțiune, iar pierderea în greutate și exercițiile fizice regulate pot ajuta la ameliorarea simptomelor

- Hormoni hipofizari, adică hormonii eliberați de glanda pituitară, cum ar fi hormonul luteinizant (LH) și hormonul foliculostimulant (FSH)

Care sunt simptomele sindromului ovarelor polichistice

Potrivit Hopkins Medicine, simptomele sindromului ovarelor polichistice pot include:

- Menstruații lipsă, menstruații neregulate sau menstruații foarte ușoare

- Ovare care sunt mari sau au multe chisturi

- Exces de păr pe corp, inclusiv pe piept, stomac și spate, numite și hirsutism

- Creșterea în greutate, în special în jurul burții , abdomen

- Acnee sau piele grasă

- Creșterea părului pe față

- Chelie cu model masculin sau subțierea părului

- Infertilitate 

- Bucăți mici de piele în exces pe gât sau la subraț

- Pete de piele întunecate sau groase pe partea din spate a gâtului, la subsuori și sub sâni.

- Probleme de sănătate a inimii, un risc crescut de boli cardiovasculare, sindrom metabolic, apnee de somn și alte afecțiuni asociate.

Cum se pune diagnosticul de ovare polichistice

Diagnosticul sindromului ovarelor polichistice se bazează pe simptome, teste hormonale și ultrasunete pentru a evalua ovarele.

În primul rând, medicul va pune un prim diagnostic în funcție de simptome. Ulterior, vi se va face un examen fizic care va include un examen pelvian. Acest examen verifică sănătatea organelor de reproducere, atât în interiorul, cât și în exteriorul corpului.

Unele dintre simptomele sindromului ovarelor polichistice sunt asemănătoare cu cele cauzate de alte probleme de sănătate. Din acest motiv, este posibil să faceți și teste precum:

- Ecografie

Acest test utilizează unde sonore și un computer pentru a crea imagini ale vaselor de sânge, țesuturilor și organelor. Acest test este folosit pentru a examina dimensiunea ovarelor și pentru a vedea dacă acestea au chisturi. Testul poate, de asemenea, să se uite la grosimea mucoasei uterului (endometru).

- Teste de sânge

Acestea caută niveluri ridicate de androgeni și alți hormoni. De asemenea, medicul vă poate verifica nivelul de glucoză din sânge. Și s-ar putea să vi se verifice nivelul colesterolului și al trigliceridelor.

Sindromului ovarelor polichistice - cum se poate trata

Tratamentul sindromului ovarelor polichistice poate varia în funcție de simptomele individuale și de obiectivele pacientului, dar poate include modificări ale stilului de viață, medicamente pentru controlul hormonilor și tratamente pentru fertilitate în caz de dorință de a rămâne însărcinată în viitor.

Dacă intenționați să rămâneți însărcinată, tratamentul poate include:

- O dietă sănătoasă și mai multă activitate fizică, care vă pot ajuta să pierdeți în greutate și să vă reduceți simptomele. De asemenea, acestea pot ajuta organismul să utilizeze insulina mai eficient, să reducă nivelul de glucoză din sânge și vă pot ajuta să ovulați.

- Medicamente pentru a provoca ovulația

Medicamentele pot ajuta ovarele să elibereze ovule în mod normal. Aceste medicamente au, de asemenea, anumite riscuri, pentru că pot crește șansele unei nașteri multiple (gemeni, tripleți) și pot provoca hiperstimulare ovariană, atunci când ovarele eliberează prea mulți hormoni. Asta poate provoca simptome precum balonare abdominală și dureri pelviene.

Dacă nu intenționați să rămâneți însărcinată, tratamentul poate include:

- Pilule contraceptive

Acestea ajută la controlul ciclurilor menstruale, la scăderea nivelului de androgeni și la reducerea acneei.

- Medicamente pentru diabet

Aceasta este adesea utilizată pentru a reduce rezistența la insulină în sindromului ovarelor polichistice. De asemenea, poate ajuta la reducerea nivelurilor de androgeni, la încetinirea creșterii părului și vă ajută să ovulați mai regulat.

- O schimbare în dietă și activitate

O dietă sănătoasă și mai multă activitate fizică vă poate ajuta să pierdeți în greutate și să reduceți simptomele. De asemenea, acestea pot ajuta organismul să utilizeze insulina mai eficient, să reducă nivelul de glucoză din sânge și vă pot ajuta să ovulați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel