Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare endocrină puțin înțeleasă, care poate provoca dezechilibre hormonale, menstruații neregulate și chisturi ovariene.
Ei bine, un remediu antic chinezesc pentru malarie ar putea oferi noi speranțe celor 10% dintre femeile cu vârstă reproductivă care trăiesc cu sindromul ovarelor polichistice (SOP).
"SOP este printre cele mai frecvente tulburări la femeile de vârstă reproductivă. Este un factor major de risc pentru obezitate, diabet de tip 2 și boli de inimă și este o cauză de infertilitate", a declarat Andrea Dunaif, medic endocrinolog, potrivit Medscape.
Deși este comun, sindromul ovarelor polichistice nu are tratamente aprobate de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), deși câteva studii clinice în fază incipientă sunt în desfășurare.
Multe femei ajung să ia medicamente neaprobate, cum ar fi contraceptivele orale, agenți de sensibilizare la insulină și antiandrogeni pentru a gestiona simptomele.
Chirurgia poate fi, de asemenea, utilizată pentru tratarea problemelor de fertilitate asociate cu sindromul ovarelor polichistice, deși nu funcționează pentru toată lumea.
Într-un nou studiu, un derivat al artemisininei - o moleculă provenită din plantele Artemisia, utilizate încă din 1596 pentru tratarea malariei în China, a ajutat la ameliorarea simptomelor sindromului ovarelor polichistice la șobolani și un grup mic de femei.
Anterior, cercetătorul principal al studiului, Qi-qun Tang, a descoperit că acest derivat, numit artemether, poate crește termogeneza, stimulând metabolismul.
Qi-qun Tang și echipa sa de la Universitatea Fudan din Shanghai, China, au dorit să vadă dacă ar putea ajuta la sindromul ovarelor polichistice, care este asociat cu probleme metabolice, cum ar fi rezistența la insulină.
Pentru a stimula sindromul ovarelor polichistice la șobolani, echipa a tratat rozătoarele cu insulină și gonadotropină corionică umană. Apoi, au testat artemetherul pe șobolani și ua constatat că a redus producția de androgeni în ovare.
Artemetherul "inhibă una dintre enzimele steroidogene, CYP11A1, care este importantă în producția de hormoni masculini", a spus Qi-qun Tang.
Acest lucru se întâmplă prin creșterea interacțiunii enzimei cu o proteină numită LONP1, declanșând descompunerea enzimei.
"NIvelurile crescutede LONP1 au părut, de asemenea, să suprime producția de androgeni în ovare", a spus Tang.
Într-un studiu clinic pilot pe19 femei cu sindromul ovarelor polichistice, administrarea de dihidroartemisinine - un medicament aprobat pentru tratamentul malariei care conține derivați activi ai atemisininei - timp de 12 săptămâni a redus substanțial nivelurile de testosteron seric și hormon anti-Mullerian (care sunt mai ridicate la femeile cu sindromul ovarelor polichistice).
Utilizând ecografia, cercetătorii au constatat că numărul de folicui antrali (mari în cazul persoanelor cu sindromul ovarelor polichistice) a fost redus.
Toate participantele au avut cicluri menstruale regulate în timpul tratamentului și nimeni nu a raportat efecte secundare semnificative.
"Ciclurile menstruale regulate sugerează că există ovulație, ceea ce poate duce la fertilitate", a spus Dunaif.
"Cu toate acestea, ar fi necesare teste pentru a confirma că ciclurile sunt ovulatorii", a mai spus ea și a completat că "scăderile nivelurilor de androgeni ar putea îmbunătăți o parte substanțială a simptomelor sindromului ovarelor polihistice".
Cu toate acestea, cercetarea nu a observat o îmbunătățire a sensibilității la insulină în sângul femeilor, sugerând că țintirea androgenilor s-ar putea să nu ajute la simptomele metabolice.
Un studiu mai mare, controlat cu placebo, ar fi necesar pentru a evalua eficacitatea medicamentului, a spus Dunaif, care a subliniat că studiul pe oameni nu a avut un grup placebo.
"Enzimele care produc androgeni sunt împărțite între ovar și glanda suprarenală. Studiul nu abordează dacă există un beneficiu adrenal. Este ceva de analizat în cercetările viitoare", a mai spus ea.
Totuși, "deoarece artemisinina este un medicament deja stabilit, ar putea ajunge pe piață mai repede decât o moleculă nouă. O companie farmaceutică ar trebui să fie dispusă să preia medicamentul", a spus Dunaif.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.