Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare hormonală comună, afectează milioane de femei din întreaga lume, dar rămâne adesea nediagnosticată și neînțeleasă. Acest sindrom nu numai că provoacă disconfort fizic și emoțional, dar poate duce și la complicații pe termen lung, inclusiv infertilitate și diabet de tip 2. Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune hormonală comună în rândul femeilor de vârstă reproductivă.
Boala nediagnosticată
Sindromul ovarelor polichistice (SOP), afectează una din zece femei și rămâne adesea nediagnosticat, potrivit dr. Nicoleta Lupașcu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
"Una din 10 femei are sindromul ovarelor polichistice. 70% dintre ele rămân nediagnosticate, adică au această boală, dar nu știu de ea. Este cea mai frecventă boală reproductivă în rândul femeilor între 20-30 de ani și cauza cea mai frecventă de infertilitate.
Această boală se dezvoltă la femeia care are insulinorezistență, de aceea sindromul ovarelor polichistice mai este numit și diabetul ovarelor", a explicat dr. Nicoleta Lupașcu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, într-un clip postat pe TikTok.
Factorii genetici și inflamația
Pe lângă insulinorezistență, factorii genetici și inflamația joacă și ei un rol important în apariția sindromului ovarelor polichistice.
"Factorul genetic are și el un rol, de asemenea și inflamația. 80% din femei sunt supraponderale sau obeze cu obezitate abdominală cauzată de insulinorezistență. Nivelul crescut de insulină este cauza pentru care apar și celelalte dezechilibre hormonale responsabile de restul simptomelor.
Diagnosticul se stabilește foarte simplu. Dacă femeia prezintă următoarele trei condiții, și anume chisturi ovariene, menstruații neregulate sau absente și creșterea hormonilor sexuali masculini", a mai explicat dr. Nicoleta Lupașcu.
Sindromul ovarelor polichistice, simptome
Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o tulburare hormonală ce afectează milioane de femei, de obicei începând din jurul primei menstruații, deși uneori simptomele apar mai târziu. Afecțiunea se manifestă printr-o varietate de simptome, iar diagnosticarea se face atunci când sunt prezente cel puțin două dintre următoarele criterii:
Menstruații neregulate
Un semn comun al SOP este reprezentat de perioade menstruale rare sau neregulate. Femeile afectate pot avea mai puțin de nouă menstruații pe an, iar acestea pot apărea la intervale mai mari de 35 de zile. De asemenea, menstruațiile pot fi prelungite și pot dura mai multe zile decât în mod normal. Aceste neregularități menstruale pot face dificilă conceperea unui copil.
Vezi și: Vitamina E și Seleniul, asociate cu dezvoltarea cancerului. Cresc riscul cu 91%
Niveluri crescute de androgeni
Femeile cu SOP au adesea niveluri ridicate de androgeni, hormoni masculini, care pot duce la creșterea excesivă a părului facial și corporal, o afecțiune cunoscută sub numele de hirsutism. Alte manifestări pot include acnee severă și chelie de tip masculin.
Ovare polichistice
Această afecțiune poate determina mărirea ovarelor, care pot dezvolta numeroși foliculi mici conținând ovule imature, dispuse de-a lungul marginii ovarelor. Acest lucru poate afecta funcționarea normală a ovarelor.
SOP rămâne o provocare semnificativă pentru sănătatea femeilor, dar cu diagnostic și tratament adecvat, simptomele pot fi gestionate eficient. Este esențial ca femeile să fie conștiente de simptomele și riscurile asociate SOP și să caute ajutor medical pentru a-și menține sănătatea și calitatea vieții, potrivit Mayo Clinic.
Sindromul ovarelor polichistice, complicații
Sindromul ovarelor polichistice - FOTO: Freepik
Această afecțiune complexă și variată se manifestă printr-o gamă largă de fenotipuri reproductive și metabolice, influențând diferit riscurile pe termen scurt și lung.
Femeile cu SOP se confruntă cu un profil reproductiv problematic, având un risc crescut de hipertensiune indusă de sarcină, preeclampsie și diabet gestațional. De asemenea, aceste paciente prezintă o prevalență mai mare a factorilor clasici de risc cardiovascular, precum hipertensiunea, dislipidemia și diabetul de tip 2. În plus, sunt expuse și unor factori de risc cardiovascular nonclasici, inclusiv tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea.
Controverse și riscuri oncologice
Datele clinice privind morbiditatea și mortalitatea cardiovasculară la femeile cu SOP rămân controversate. Totuși, este clar că femeile cu SOP au un risc crescut de cancer endometrial, în special înainte de menopauză, notează National Library of Medicine.
Principalele societăți științifice în domeniul endocrinologiei și ginecologiei sunt de acord că femeile cu SOP prezintă un risc crescut de complicații obstetricale, cardiometabolice, oncologice și psihologice pe parcursul vieții. Se recomandă ca aceste femei să fie evaluate cu atenție și monitorizate periodic pentru a gestiona eficient riscurile asociate.
În concluzie, SOP reprezintă o provocare majoră pentru sănătatea femeilor, necesitând o atenție constantă și o abordare multidisciplinară pentru a asigura o gestionare adecvată a afecțiunii și a riscurilor pe termen lung.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.