Sindromul oboselii cronice: cauze și simptome. Importanța diagnosticării precoce și a tratamentului corect

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
sindromul oboselii cronice Foto: Freepik
sindromul oboselii cronice Foto: Freepik

Află mai multe despre o afecțiune complexă ce provoacă oboseală persistentă care poate fi un simptom al multor boli.

Encefalomielita mialgică sau sindromul oboselii cronice (ME/CFS) este o afecțiune complexă care provoacă oboseală extremă care durează cel puțin șase luni. Simptomele se agravează cu activitatea fizică sau mentală, dar nu se ameliorează complet cu odihnă.

Cauza este necunoscută, dar experții cred că ar putea fi declanșată de o combinație de factori. Nu există un singur test care să confirme un diagnostic, iar mai multe teste medicale pot fi necesare pentru a exclude alte probleme de sănătate cu simptome similare. Sindromul oboselii cronice poate debuta treptat sau brusc și poate dura ani de zile.

Simptome

Simptomele se agravează atunci când oamenii își depășesc nivelul obișnuit de activitate sau stau în picioare pentru perioade lungi de timp. Aceasta poate duce la dificultăți la locul de muncă, la școală sau în activitățile sociale, iar în stadiul cel mai grav, persoanele pot fi ținute în casă.

Simptomele oboselii cronice variază și pot include epuizare după exerciții fizice, probleme de memorie sau de gândire, amețeli, dureri musculare sau articulare și somn nerefrescat. Unele persoane pot avea, de asemenea, dureri de cap, dureri de gât, ganglioni limfatici sensibili și sensibilitate crescută la lumină, sunet, mirosuri, alimente și medicamente. Este esențial să consulți un medic dacă te confrunți cu oboseală persistentă sau excesivă, deoarece oboseala poate fi un simptom al multor boli.

Vezi și: Dermatita seboreică: cum să o identifici și să o tratezi corect. De ce stresul poate agrava simptomele

Foto: Freepik

Cauze

Encefalomielita mialgică/sindromul oboselii cronice (ME/CFS) este o afecțiune care poate fi cauzată de genetică, infecții, traume fizice sau emoționale și probleme legate de utilizarea energiei. Este mai frecventă la adulții tineri sau de vârstă mijlocie, femeile fiind diagnosticate mai frecvent decât bărbații. Traumatismele fizice sau emoționale pot contribui, de asemenea, la apariția acestei tulburări, confrom BetterHealth.

Factorii de risc includ vârsta, sexul și un istoric al altor probleme medicale, cum ar fi fibromialgia sau sindromul de tahicardie ortostatică posturală. Cauza oboselii cronice este încă necunoscută, dar se crede că este o afecțiune genetică. Unii oameni pot dezvolta simptome după ce se recuperează după infecții virale sau bacteriene, în timp ce alții pot raporta traume fizice sau emoționale.

Citește și: Scolioza: tipuri, simptome și tratamente. Care sunt cauzele curburii anormale ale coloanei și când necesită intervenție chirurgicală

Tratament

Sindromul oboselii cronice este o boală cronică care poate fi gestionată cu diferite instrumente, inclusiv medicamente, fizioterapie, managementul activității, exerciții aerobice de intensitate redusă, tablete de sare, suplimente alimentare și produse pe bază de plante. Nu există un singur tratament eficient pentru sindromul oboselii cronice, dar mai multe instrumente pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Medicamentele pot fi direcționate către dureri de cap, dureri, ritm cardiac rapid sau tensiune arterială scăzută și dificultăți de gândire și concentrare. Fizioterapia poate ameliora senzația de tensiune la nivelul membrelor și al coloanei vertebrale, în timp ce managementul activității ajută la echilibrarea odihnei și a activității pentru a preveni crizele.

Exercițiile aerobice de intensitate ușoară pot evita înrăutățirea simptomelor dacă activitatea este prea intensă. Tabletele de sare, suplimentele alimentare și produsele pe bază de plante pot fi, de asemenea, utilizate pentru a face față stresului provocat de boala cronică, mai ales atunci când sunt prezente anxietatea și depresia.

A trăi cu oboseală severă poate fi o provocare pentru adulți și copii, așa că este important să lucrezi cu un medic pentru a găsi tratamente care să te ajute pe tine sau pe copilul tău. Simptomele pentru sindromul oboselii cronice includ amețeli și stări de amețeală, stare de rău post-efort (PEM), probleme de somn, depresie, stres și anxietate, precum și durere.

Pentru a gestiona aceste simptome, este esențial să consulți un medic înainte de a lua medicamente chiar și fără prescripție medicală, să verifici dacă există alergii alimentare sau factori declanșatori și să te folosești de terapia fizică ușoară, masajul și alte tehnici fără medicamente. Consilierea și grupurile de sprijin pot ajuta, de asemenea, să facă față durerii cronice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel