A avea doar una dintre aceste afecțiuni nu înseamnă că aveți sindrom metabolic. Dar înseamnă că aveți un risc mai mare de boli grave. Și dacă dezvoltați mai multe dintre aceste afecțiuni, riscul de complicații, precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă, crește și mai mult.
Potrivit Mayo Clinic, sindromul metabolic este din ce în ce mai frecvent și până la o treime din adulții din SUA îl au. Dacă aveți sindrom metabolic sau oricare dintre componentele acestuia, schimbările drastice ale stilului de viață pot întârzia sau chiar împiedica dezvoltarea unor probleme grave de sănătate.
Simptome
Majoritatea tulburărilor asociate sindromului metabolic nu au semne sau simptome evidente. Un semn care este vizibil este o circumferință mare a taliei. Și dacă glicemia este ridicată, este posibil să observați semnele și simptomele diabetului - cum ar fi setea crescută și urinarea, oboseala și vederea încețoșată.
Când mergem la doctor
Dacă știți că aveți cel puțin o componentă a sindromului metabolic, întrebați-vă medicul dacă aveți nevoie de teste pentru alte componente ale sindromului.
Cauze
Sindromul metabolic este strâns legat de excesul de greutate sau de obezitate și inactivitate.
De asemenea, este legată de o afecțiune numită rezistență la insulină. În mod normal, sistemul tău digestiv descompune alimentele pe care le consumi în zahăr. Insulina este un hormon creat de pancreas care ajută zahărul să intre în celulele dvs. pentru a fi folosit ca combustibil.
La persoanele cu rezistență la insulină, celulele nu răspund normal la insulină și glucoza nu poate intra în celule la fel de ușor. Drept urmare, nivelul glicemiei crește chiar și pe măsură ce corpul îți scurge din ce în ce mai mult insulină pentru a încerca să scadă glicemia.
Factori de risc
Următorii factori cresc șansele de a avea sindrom metabolic:
Vârstă. Riscul de sindrom metabolic crește odată cu vârsta.
Etnie. În Statele Unite, hispanicii - în special femeile hispanice - par să aibă cel mai mare risc de a dezvolta sindrom metabolic.
Obezitatea. Purtând prea multă greutate, în special în abdomen, îți crește riscul de sindrom metabolic.
Diabet. Este mai probabil să aveți sindrom metabolic dacă ați avut diabet în timpul sarcinii (diabetul gestațional) sau dacă aveți antecedente familiale de diabet de tip 2.
Alte boli. Riscul de sindrom metabolic este mai mare dacă ați avut vreodată boli hepatice grase nealcoolice, sindrom ovar polichistic sau apnee în somn.
complicaţiile
Sindromul metabolic poate crește riscul de dezvoltare:
Diabetul de tip 2. Dacă nu faceți modificări ale stilului de viață pentru a vă controla excesul de greutate, puteți dezvolta rezistență la insulină, ceea ce poate determina creșterea nivelului glicemiei. În cele din urmă, rezistența la insulină poate duce la diabet de tip 2.
Boli ale inimii și vaselor de sânge. Colesterolul ridicat și hipertensiunea arterială pot contribui la acumularea plăcilor în arterele tale. Aceste plăci îți pot îngusta și întări arterele, ceea ce poate duce la atac de cord sau accident vascular cerebral.
profilaxie
Un angajament pe tot parcursul vieții pentru un stil de viață sănătos poate preveni condițiile care provoacă sindromul metabolic. Un stil de viață sănătos include:
Cel puțin 30 de minute de activitate fizică în majoritatea zilelor
Mănâncă o mulțime de legume, fructe, proteine slabe și cereale integrale
Limitarea grăsimilor saturate și a sării din dieta dvs.
Menținerea unei greutăți sănătoase
Renunțarea la fumat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.