Sindromul metabolic este un grup de cinci factori de risc care cresc riscul de apariție a bolilor de inimă, a diabetului și a accidentului vascular cerebral atunci când nu sunt tratați. Acești factori de risc includ hipertensiune arterială, niveluri ridicate de zahăr din sânge (rezistență la insulină), exces de grăsime în jurul taliei, niveluri ridicate de trigliceride și niveluri scăzute de colesterol bun sau HDL.
Deși existența unuia dintre acești factori de risc nu înseamnă neapărat că aveți sindrom metabolic, existența a trei sau mai mulți dintre acești factori duce la un diagnostic și crește riscul de complicații ale sănătății, inclusiv diabetul de tip 2. Sindromul metabolic este frecvent, peste 40% dintre persoanele cu vârsta de peste 50 de ani având această afecțiune.
Factori de risc
Sindromul metabolic este o afecțiune caracterizată prin obezitate, obezitatea centrală și rezistența la insulină fiind cei mai importanți doi factori de risc, potrivit American Heart Association.
Alți factori includ vârsta, istoricul familial de sindrom metabolic, exercițiile fizice insuficiente, apneea obstructivă în somn, boala renală cronică, boala hepatică grasă nonalcoolică și sindromul ovarelor polichistice. Alți factori de risc includ lipsa exercițiilor fizice, apneea obstructivă în somn, boala renală cronică sau boala ficatului gras nonalcoolică.
Simptome
Sindromul metabolic poate să nu prezinte simptome specifice, dar poate fi observabil printr-o talie mai mare sau un corp în formă de măr. Glicemia ridicată poate provoca simptome precum sete crescută, vedere încețoșată, dureri de cap și oboseală. Dacă prezentați unul dintre cei cinci factori de risc, consultați un medic pentru a stabili dacă ar trebui să fiți testat pentru alții.
Foto: Freepik @Ana-free
Diagnostic
Sindromul metabolic este o afecțiune care necesită mai multe teste pentru a fi diagnosticată. Aceste teste includ circumferința taliei, trigliceridele din sânge la post, nivelul colesterolului, tensiunea arterială și nivelul glucozei la post.
O măsurare a circumferinței taliei de 101 cm pentru bărbați și de 88 cm pentru femei este considerată un factor de risc. Un nivel al trigliceridelor la jeun de 150 mg/dL sau mai mare indică un factor de risc. Nivelurile de colesterol, inclusiv nivelurile HDL și LDL, sunt, de asemenea, luate în considerare.
Tensiunea arterială trebuie să se încadreze în intervalul 130 mmHg sau mai mare sau 85 mmHg sau mai mare. Un nivel de glucoză la post de l00 mg/dL sau mai mare este, de asemenea, considerat un factor de risc. În cazul în care trei sau mai multe dintre aceste teste dau rezultate care se încadrează în aceste intervale, sindromul metabolic poate fi prezent.
Cauze
Excesul de greutate în regiunea abdominală poate cauza acumularea de grăsime în celulele hepatice și musculare, ducând la rezistența la insulină. Acest lucru duce la creșterea insulinei și a nivelului de zahăr din sânge, putând duce la diabet de tip 2 dacă nivelul de zahăr din sânge devine prea ridicat.
Tratament
Sindromul metabolic este o afecțiune în care chimia naturală a organismului este perturbată, ducând la o afecțiune în care funcțiile organismului sunt perturbate.
Tratamentul vizează reducerea riscului de complicații ulterioare de sănătate prin promovarea unei diete sănătoase, a exercițiilor fizice regulate, a pierderii în greutate, a medicației și a reducerii riscurilor cardiovasculare. Un medic poate recomanda pierderea a aproximativ 7% din greutatea actuală și efectuarea a cel puțin 30 de minute de exerciții fizice moderate până la intense săptămânal.
Metode de prevenție
Menținerea unui nivel sănătos al circumferinței taliei, al tensiunii arteriale și al colesterolului poate reduce riscul de sindrom metabolic. Exercițiile fizice și pierderea în greutate pot contribui la scăderea rezistenței la insulină. Potrivit Clinicii Cleveland, modificările stilului de viață includ o dietă sănătoasă care conține fructe, legume și cereale integrale, evitând alimentele procesate și carbohidrații zaharoși.
Consumul de apă în locul băuturilor zaharoase și practicarea unei activități fizice regulate pot ajuta, de asemenea. Consultați un medic înainte de a începe orice exerciții fizice sau modificări ale dietei pentru a găsi o opțiune sigură. Examinările fizice regulate pot ajuta la detectarea precoce a sindromului metabolic, permițând un tratament prompt și reducerea complicațiilor de sănătate pe termen lung.
Sindromul metabolic, o combinație de cinci factori de risc, crește probabilitatea bolilor cardiovasculare, a rezistenței la insulină, a diabetului de tip 2 și a accidentului vascular cerebral. Reducerea acestui risc poate fi realizată prin pierderea în greutate, exerciții fizice regulate, o dietă sănătoasă și medicamente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.