Sindromul mână-picior-gură, boala virală și CHINUITOARE, tot mai des întâlnită. Simptomele, dureroase: Izoare 7 - 10 zile

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Sindromul mână-picior-gură - Foto: Facebook Mihai Craiu
Sindromul mână-picior-gură - Foto: Facebook Mihai Craiu

Boala mână-picior-gură tot mai des diagnosticată. Ce este, care sunt simptomele, cauzele și cum prevenim sau tratăm.

"Una dintre maladiile diagnosticate recent în mod frecvent în Compartimentul de Urgențe al INSMC este sindromul mână-picior-gură.

Părinții care au trecut odată prin această încercare știu că este tare chinuitoare pentru toată familia, nu numai pentru copil...Maladia este o boală virală, produsă de enterovirusuri. Cel mai des coxsackie A16, A6 și enterovirus 71, conform CDC.

Apare mai ales în sezonul cald, vara și toamna și afectează toate grupele de vârstă, inclusiv adulții. Dar este mai frecvent întâlnită la preșcolari ce merg în colectivitate. Deoarece aceștia stau foarte aproape unul de celălalt, se ating deseori și nu se protejează când strănută sau tușesc...Boala începe ca toate virozele cu febră și gât roșu. Uneori apar leziuni ulcerate pe mucoasa bucală, pe limbă, pe gingii. Aceste eroziuni sunt foarte dureroase și duc la sialoree (curge saliva din gură), fapt ce crește riscul de contagiune în creșă/grădiniță.

Contagiozitatea este de circa 7-10 zile, motiv pentru care un astfel de caz trebuie izolat la domiciliu.

Erupția tipică pe mâini și picioare apare după ce copilul este febril de 1-2 zile. Vom observa pe piele pete roșii (macule), unele vezicule (ca niște perluțe mici, cât boabele de orez, cu lichid limpede) sau pustule (vezicule cu lichid purulent).

Uneori erupția este și pe membre sau pe corp, dar aproape în toate cazurile e localizată pe palme, plante și în gură, de unde și numele bolii.

De obicei copiii pot fi tratați acasă cu antitermice (paracetamol și/sau ibuprofen), soluție/gel de afte bucale și multe lichide.

FĂRĂ ANTIBIOTICE!!!

După vindecare se poate observa descuamarea pielii și rareori și căderea unghiilor (onichomadesis).

Până la urmă boala trece singură...Vă rog să nu utilizați antibiotice și nici să duceți în spații comune copilul timp de o săptămână. O vară liniștită!", a scris medicul pediatru Mihai Craiu, pe pagina de Facebook.

Virusul Grimsö, noul coronavirus care amenință Europa. Cercetătorii din Suedia, semnal de alarmă: E semn RĂU

Ce este boala mână-picior-gură

 

Apariția unei erupții cutanate în orice împrejurare poate fi îngrijorătoare și puțin enervantă. Dar apariția bruscă a unei erupții cutanate cu răni dureroase este de înțeles că este alarmantă.

În timp ce o mulțime de afecțiuni de sănătate pot provoca o erupție cutanată, există una în special care tinde să circule mai mult în timpul lunilor mai calde: boala mâinilor, picioarelor și gurii.

Nu sunteți familiarizați cu boala mâinilor, picioarelor și gurii? Nu este o boală confortabilă, dar este mai frecventă decât își dau seama majoritatea oamenilor, spune William Schaffner, doctor în medicină, specialist în boli infecțioase la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt. Iată ce trebuie să știți.

Boala mâinilor, picioarelor și gurii este o afecțiune cauzată de viruși din familia enterovirusurilor, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Printre acestea se numără coxsackievirus A16 - cea mai frecventă cauză a bolii mâinilor, picioarelor și gurii în SUA -, coxsackievirus A6 și enterovirus 71.

Boala mâinilor, picioarelor și gurii se răspândește prin secrețiile nasului și gâtului unei persoane infectate (gândiți-vă: saliva sau mucusul), lichidul din vezicule sau cruste și caca, precizează CDC. De asemenea, oamenii sunt cel mai contagioși în prima săptămână în care sunt bolnavi.

Boala mâinilor, picioarelor și gurii este frecventă vara și toamna în SUA, spune CDC, deși o puteți contracta în orice moment al anului. De asemenea, se răspândește cel mai frecvent în școli și grădinițe.

Justin Bieber, paralizat pe jumătate de față. Ce este sindromul Ramsay Hunt. Coincidența cu Jens Stoltenberg: Este destul de grav. Duce la pierderea auzului

Etapele bolii mâinilor, picioarelor și gurii

 

Boala mâinilor, picioarelor și gurii poate provoca simptome în etape, potrivit Clinicii Mayo. În mod obișnuit, cineva va dezvolta simptome între trei și șase zile după ce a fost expus. Acestea pot include febră, urmată de dureri în gât, lipsa poftei de mâncare și o senzație generală de rău.

La una sau două zile după apariția febrei, este posibil să apară răni dureroase în partea din față a gurii sau a gâtului, precizează Clinica Mayo. "Rănile arată ca niște bășici mici și se ulcerează", spune Dr. Schaffner. "Aceasta poate fi însoțită de o erupție cutanată care, de obicei, se manifestă ca niște bășici mici și sensibile, adesea pe spatele mâinilor și picioarelor. Poate implica, de asemenea, palmele și tălpile". Erupția de pe mâini, picioare și fund se manifestă de obicei la una sau două zile după apariția bășicilor din gură, spune Clinica Mayo.

În general, însă, simptomele bolii mâinilor, picioarelor și gurii dispar de obicei după o săptămână, spune Dr. Schaffner, potrivit Prevention.com

Simptomele și diagnosticul bolii mâinilor, picioarelor și gurii

 

Boala mâinilor, picioarelor și gurii este frecventă la sugari și la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. Majoritatea copiilor au simptome ușoare timp de 7 până la 10 zile.

Copiii au adesea febră și alte simptome asemănătoare gripei la trei până la șase zile după ce au contractat virusul. Simptomele pot include:

- Febră

- Lipsa poftei de mâncare

- Dureri în gât

- Senzație de indispoziție

Ulterior por apărea:

- Răni în gură

La una sau două zile după ce începe febra, copilul poate avea răni dureroase în gură (herpangină). Aceste răni încep, de obicei, ca niște mici pete roșii, adesea în partea din spate a gurii, care fac bășici și pot deveni dureroase.

Semne că înghițirea poate fi dureroasă pentru copil:

- Nu mănâncă sau nu bea

- Salivează mai mult decât de obicei

- Vrea să bea doar lichide reci

Ulterior apar erupții cutanate

Copilul poate avea o erupție cutanată pe palmele mâinilor și pe tălpile picioarelor. De asemenea, poate apărea pe genunchi, coate, fese sau în zona genitală.

Erupția cutanată arată de obicei ca niște pete plate, roșii, uneori cu vezicule. Lichidul din veziculă și crusta care se formează la vindecarea veziculei pot conține virusul care provoacă boala mâinilor, picioarelor și gurii.

Păstrați bășicile sau crustele curate și evitați să le atingeți, potrivit CDC.

Când trebuie să mergi la medic

- Copilul nu bea suficient pentru a se hidrata

- Febra durează mai mult de 3 zile

- Copilul un sistem imunitar slăbit (capacitatea organismului de a lupta împotriva germenilor și a bolii)

- Simptomele sunt severe

- Simptomele nu se ameliorează după 10 zile

- Copilul este foarte mic, în special mai mic de 6 luni.

Adulții pot contracta boala mâinilor, picioarelor și gurii?


Din păcate, da.

"Boala mâinilor, picioarelor și gurii este în primul rând o boală a copiilor, dar adulții o pot contracta dacă nu au fost niciodată expuși înainte", spune Thomas Russo, doctor în medicină, profesor și șef al secției de boli infecțioase de la Universitatea din Buffalo, New York. "Este foarte contagioasă".

De obicei, adulții care se îmbolnăvesc de boala mâinilor, picioarelor și gurii au interacțiuni apropiate cu copiii, spune Dr. Russo. "Ei pot fi lucrători de grădiniță sau părinți care îngrijesc copii infectați", spune el. Și, deoarece boala mâinilor, picioarelor și gurii poate fi răspândită prin secreții și caca, spălarea corectă a mâinilor este importantă pentru a ajuta la scăderea riscului de a vă îmbolnăvi, spune CDC.

Tratamentul bolii mâinilor, picioarelor și gurii


Nu există un tratament stabilit pentru boala mâinilor, picioarelor și gurii. "Este tratată simptomatic", spune Dr. Russo. Aceasta include medicamente OTC, cum ar fi paracetamolul pentru febră și orice durere legată de răni sau bășici în gură, spune Dr. Schaffner. CDC recomandă, de asemenea, să beți multe lichide pentru a rămâne hidratat.

Din nou, boala mâinilor, picioarelor și gurii se vindecă de obicei într-o săptămână sau cam așa ceva. Dar, dacă simptomele nu se ameliorează după 10 zile, dacă simptomele sunt severe sau dacă copilul dvs. are un sistem imunitar slăbit sau este mai mic de șase luni, CDC spune că veți dori să vă sunați medicul pentru a afla care sunt următorii pași.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel