Anumite evenimente din viață ne pot copleși până la punctul în care simțim că inimile noastre se frâng de durere. Deși există modalități de a renunța la aceste emoții dureroase, unele pot fi atât de intense încât durerea îți poate frânge cu adevărat inima.
Ce este sindromul inimii frânte?
De asemenea, numit sindrom Takotsubo (TTS), sindromul inimii frânte se manifestă în urma unui stres emoțional intens. Acest lucru afectează funcțiile inimii și poate duce la un eveniment cardiovascular grav.
O echipă de cercetători de la Spitalul Universitar din Zurich, Elveția, sugerează că acest sindrom își are sursa în creier. După ce au comparat 15 pacienți cu TTS cu 39 de persoane sănătoase, co-autorul cercetării, dr. Jelena Templin-Ghadri, a spus: „Rezultatele noastre arată că TTS afectează și creierul, ceea ce duce la un tratament diferit al emoțiilor. Acest lucru i-ar putea face mai sensibili la emoțiile puternice”. Studiul a fost publicat în European Heart Journal.
Sindromul inimii frânte în detaliu
Această afecțiune se mai numește cardiomiopatie indusă de stres și poate afecta chiar și persoanele sănătoase. De asemenea, este mai probabil ca femeile să aibă dureri toracice bruște, ascuțite. Poate fi reacția la o creștere a hormonilor de stres după ce ai experimentat un eveniment stresant din punct de vedere emoțional. Poate fi o despărțire, o trădare sau o respingere romantică.
Acest sindrom nu trebuie confundat cu un infarct. Deoarece, deși simptomele sunt similare, nu există semne că arterele s-ar bloca atunci când vine vorba de TTS.
Când vine vorba de TTS, o zonă a inimii se umflă temporar și nu pompează bine sângele. În cazuri extreme, sindromul inimii frânte poate provoca insuficiență cardiacă severă pe termen scurt.
TTS. Simptome la care trebuie să fii atent
Cele mai frecvente semne ale sindromului Takotsubo pot apărea chiar dacă nu ai avut niciodată probleme cardiace. Afecțiunea poate avea similitudini cu simptomele unui atac de cord:
- Angina (durere toracică)
- Respirație scurtă
- Bătăi neregulate ale inimii (aritmii)
- Șoc cardiogen. Trebuie tratat imediat, deoarece poate fi fatal. Este, de asemenea, cea mai frecventă cauză de deces atunci când vine vorba de un atac de cord.
Cum distingi infarctul de sindromul inimii frânte
Important de reținut este că TTS are simptome care apar brusc. Pe de altă parte, semnele unui atac de cord pot apărea cu o lună înainte de atac. Poate fi după un stres emoțional sau mișcare excesivă. Spre deosebire de un atac de cord, TTS are următoarele diferențe:
- ECG-ul este diferit la persoanele cu infarct
- Analizele de sânge nu indică probleme cu inima
- Arterele coronare nu sunt blocate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.