Sindromul inimii frânte: de ce nu e bine de ignorat la cei cu cancer

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Inimă FOTO: pexels.com
Inimă FOTO: pexels.com

Sindromul inimii frânte. 1 din 6 oameni cu sindromul inimii frânte a avut cancer și a mai trăit în jur de 5 ani după diagnosticare, susține un studiu internațional.

Sindromul inimii frânte, cancer. O cercetare internațională publicată în Jurnalul Asociației Americane a Inimii dezvăluie că una din 6 persoane cu sindromul inimii frânte a avut cancer și a mai supraviețuit în jur de 5 ani.

Sindromul inimii frânte, cancer: ce este acest sindrom

Sindromul inimii frânte, cunoscut și sub numele de sindromul takotsubo, apare când camera principală de pompare a inimii se mărește temporar și nu pompează bine.

"Deși sindromul se poate simți ca un atac de cord, cu dureri în piept și dificultăți de respirație, nu există nicio deteriorare a mușchiului cardiac și niciun blocaj în arterele coronare care hrănesc inima. Sindromul inimii sparte poate fi declanșat de stres emoțional sau fizic, dar acest studiu internațional al pacienților din 26 de centre oferă cea mai puternică asociere încă între sindrom și cancer", informează medicalxpress.

Sindromul inimii frânte, cancer: ce a descoperit studiul

Medicul Christian Templin, autor principal al cercetării și director al unui laborator de Cardiologie Intervențională la Universitatea Heart Center Zurich, Elveția, afirmă, conform sursei citate, că studiul coordonat "ar trebui să crească gradul de conștientizare în rândul oncologilor și al hematologilor ca sindromul inimii frânte să fie luat în considerare la pacienții diagnosticați cu cancer sau cu tratament pentru cei care au dureri în piept, probleme de respirație etc".

În Registrul Internațional Takotsubo sunt 1.604 de pacienți cu sindromul inimii frânte. 267 dintre aceștia - vârsta medie de 69,5 ani, 87,6% femei - au cancer. Adică 1 din 6.

Cel mai frecvent tip de malignitate a fost cancerul de sân, urmat de tumori care afectează sistemul gastrointestinal, tractul respirator, organele sexuale interne, pielea și alte zone.

Sindromul inimii frânte, cancer: concluzii

Față de cei care nu au cancer, cercetătorii au descoperit că pacienții cu cancer au fost:

* mai puțin probabil să fi experimentat un declanșator emoțional pentru sindrom - 18,0% față de 30,3%
* mai probabil să fi experimentat un declanșator fizic - cum ar fi o intervenție medicală sau traumă fizică înainte de sindrom - 47,9% față de 34,2%.
* la fel de probabil să supraviețuiască timp de 30 de zile de la începerea sindromului, deși este mai probabil să moară sau să necesite sprijin intensiv pentru inimă și respirație în timpul spitalizării.
* mai probabil să moară în 5 ani de la începerea sindromului.

Cercetătorii consideră că studiul a fost prea mic pentru a analiza dacă pronosticul mai rău la pacienții cu sindromul inimii frânte și cancer ar putea fi cauzat de un anumit tip sau stadiu de cancer sau de tratamentele primite pentru cancer.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel