Sindromul în care te prefaci că eşti bolnav. Medicul Vasi Rădulescu: cum să recunoşti acest tip de comportament

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu ne explică ce înseamnă Sindromul Munchausen sau sindromul în care te prefaci că eşti bolnav. Celebrul doctor spune că o persoană se preface că este bolnavă sau își produce în mod deliberat simptome de boală, astfel încât oamenii să aibă grijă de el și să fie în centrul atenției.

"Sindromul Munchausen este o tulburare psihologică în care o persoană se preface că este bolnavă sau își produce în mod deliberat simptome de boală.

Principala intenție este de a-și asuma „rolul de bolnav”, astfel încât oamenii să aibă grijă de el și să fie în centrul atenției.

Orice beneficiu practic de a pretinde că este bolnav – de exemplu, solicitarea unei indemnizații de incapacitate – nu este motivul comportamentului său.

Sindromul Munchausen este numit după numele unui aristocrat german, baronul Munchausen, care a devenit celebru pentru că spunea povești nebunești și incredibile despre isprăvile sale.

Tipuri de comportament

 

Persoanele cu sindromul Munchausen se pot comporta în mai multe moduri diferite, inclusiv:

pretinzând că au simptome psihologice – de exemplu, susținând că aud voci sau susținând că văd lucruri care nu sunt cu adevărat acolo pretinzând că au simptome fizice – de exemplu, pretinzând că au dureri de piept sau de stomac

încercarea activă de a se îmbolnăvi – cum ar fi infectarea deliberată a unei răni

Unele persoane cu sindromul Munchausen pot petrece ani de zile călătorind de la un spital la altul, simulând o gamă largă de boli. Când se descoperă că mint, pot părăsi brusc spitalul și se pot muta în altă zonă.

Persoanele cu sindromul Munchausen pot fi foarte manipulatoare și, în cele mai grave cazuri, pot fi supuse unor intervenții chirurgicale dureroase și uneori amenințătoare de viață, chiar dacă știu că nu sunt necesare.

Care sunt cauzele sindromului Munchausen?

 

Sindromul Munchausen este complex și slab înțeles. Multe persoane refuză tratamentul psihiatric sau profilarea psihologică și nu este clar de ce persoanele cu acest sindrom se comportă așa cum o fac.

Mai mulți factori au fost identificați ca posibile cauze ale sindromului Munchausen. Aceștia includ:

traume emoționale sau boli în timpul copilăriei – acest lucru a dus adesea la asistență medicală extinsă

o tulburare de personalitate – o afecțiune de sănătate mintală care cauzează tipare de gândire și comportament anormale

o ranchiună față de figuri de autoritate sau profesioniști din domeniul sănătății

Traume din copilărie

 

Sindromul Munchausen poate fi cauzat de neglijența și abandonul părinților sau de alte traume din copilărie.

Ca urmare a acestei traume, o persoană poate avea probleme nerezolvate cu părinții săi care o determină să simuleze boala. Ei pot face acest lucru deoarece:

au o constrângere de a se pedepsi, îmbolnăvindu-se, deoarece se simt nedemne

au nevoie să se simtă importante și să fie în centrul atenției

au nevoie să paseze responsabilitatea pentru bunăstarea și îngrijirea lor către alte persoane

Există, de asemenea, unele dovezi care sugerează că persoanele care au avut proceduri medicale extinse sau au primit o atenție medicală prelungită în copilărie sau în adolescență sunt mai predispuse să dezvolte sindromul Munchausen la vârsta a treia.

Acest lucru se poate datora faptului că aceștia asociază amintirile din copilărie cu sentimentul de a fi îngrijit. Pe măsură ce îmbătrânesc, ei încearcă să obțină aceleași sentimente de reasigurare pretinzând că sunt bolnavi.

Tulburări de personalitate

 

Diferitele tulburări de personalitate despre care se crede că sunt legate de sindromul Munchausen includ:

tulburarea de personalitate antisocială – în care o persoană poate avea plăcerea de a manipula și înșela medicii, ceea ce îi dă un sentiment de putere și control

tulburarea de personalitate borderline – în cazul în care o persoană se străduiește să-și controleze sentimentele și oscilează adesea între opinii pozitive și negative despre ceilalți

tulburarea de personalitate narcisistă – în cazul în care o persoană oscilează adesea între a se vedea pe sine ca fiind specială și a se teme că este lipsită de valoare

S-ar putea ca persoana să aibă un sentiment instabil al propriei identități și, de asemenea, să aibă dificultăți în a forma relații semnificative cu ceilalți.

Jucarea „rolului de bolnav” le permite să adopte o identitate care aduce cu ea sprijin și acceptare din partea celorlalți. De asemenea, internarea în spital îi oferă persoanei un loc clar definit într-o rețea socială.", a precizat medicul Vasi Rădulescu în mediul online. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel