Factorii precum starea emoțională, activitatea fizică, nivelul durerii și aportul de cofeină sau nicotină îți pot determina tensiunea arterială să crească pe termen scurt, ceea ce face dificilă obținerea unei „citiri" corecte în cabinetul medicului. Această afecțiune este denumită efectul „halatului alb" sau sindromul halatului alb.
Pentru a depăși sindromul halatului alb și pentru a reduce probabilitatea diagnosticării greșite a hipertensiunii arteriale, ghidurile AHA (American Heart Association) și USPSTF (US Preventive Services Task Force) recomandă confirmarea oricărei valori de tensiune arterială în mediul clinic prin măsurători efectuate departe de un spital sau cabinetul medicului dumneavoastră înainte de a fi pus un diagnostic de hipertensiune arterială sau de inițierea tratamentului.
O modalitate ar fi monitorizarea tensiunii arteriale ambulatorii. Această monitorizare de 24 de ore oferă o imagine mai amplă, pe termen lung, a tensiunii arteriale de zi cu zi, spre deosebire de instantaneul oferit de o „citire" a tensiunii arteriale în cabinetul medicului.
Monitorizarea presupune purtarea unei manșete similare cu cea a tensiometrului, care este conectată la un dispozitiv portabil pe care îl purtați la centură sau îl transportați în buzunar. Sistemele sunt ușoare și proiectate astfel încât nu există interferențe mici sau deloc în viața ta de zi cu zi.
Aparatul efectuează măsurători ale tensiunii arteriale la intervale fixe (de obicei 20-30 de minute) pe parcursul a 12 până la 24 de ore în timp ce parcurgeți activitățile obișnuite zilnice și în timpul somnului.
Pe lângă măsurătorile individuale, mediile de zi și mediile pe timp de noapte, se calculează și o medie de 24 de ore.
În recomandarea sa, USPSTF a citat studii care arată că „a existat o discordanță semnificativă între diagnosticul de cabinet de hipertensiune arterială și presiunea arterială medie la 12 și 24 de ore folosind ABPM (aparatele de monitorizare a tensiunii arteriale ambulatoriu, n.r.), cu un număr semnificativ de pacienți care necesită tratament bazat pe ABPM. Tensiunea arterială sistolică ambulatorie crescută a fost asociată în mod constant și semnificativ cu un risc crescut de accidente vasculare cerebrale fatale și non-fatale și evenimente cardiovasculare, independent de tensiunea arterială de birou. Din aceste motive, USPSTF recomandă ABPM ca standard de referință pentru confirmarea diagnosticului de hipertensiune arterială ", notează expeții de la University Health News.
ABPM este prescris atunci când este suspectat sindromul „de halat alb". Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a evalua hipertensiunea rezistentă și pentru pacienții care prezintă hipertensiune arterială labilă, o fluctuație largă a valorilor tensiunii arteriale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.