Sindromul tunelului carpian este o afecțiune comună care provoacă durere, amorțeală, furnicături și slăbiciune la nivelul mâinii și al încheieturii mâinii.
Se întâmplă atunci când există o presiune crescută în interiorul încheieturii mâinii asupra unui nerv numit nerv median.
Sindromul tunelului carpian poate fi tratat non-chirurgical sau prin intervenție chirurgicală, pe cale deschisă sau endoscopică, cu eliberarea nervului median.
Migrena este una dintre cele mai frecvente afecțiuni din lume și cea mai frecventă boală neurologică, ce afectează creierul sau nervii.
La nivel global, un miliard de oameni suferă de migrenă, iar acest lucru face ca migrena să fie a treia cea mai frecventă boală din lume, notează Migraine.
Statistic, 80% dintre persoane care suferă de migrene sunt femei, iar acest lucru este dat de fluctuațiile nivelului de estrogen.
Statisticile arată că atât sindromul de tunel carpian, cât și migrenele se manifestă preponderent în rândul femeilor. Iar un punct comun între cele două afecțiuni este dat de compresia nervoasă.
La nivelul brațelor și mâinile, compresia nervoasă afectează între 5 și 9% din populație și duce la durere și pierderea funcțiilor acestora.
Nervii din jurul capului, de asemenea, pot să compresați de mușchi, vase și oase. Iar decompresia acestor nervi poate duce la îmbunătățirea sau ameliorarea migrenelor și a durerilor de cap.
Vezi și: Perimenopauza, afecțiunea care apare în jurul vârstei de 40 de ani. Ce schimbări se produc
Sindromul de tunel carpian și migrenele
Un studiu transversal la care au participat 25.880 de persoane a constatat că 34% dintre persoanele cu sindromul tunelului carpian au migrene, în comparație cu 16% dintre persoanele fără acest sindrom, arată Medical News Today.
Femeie cu migrenă. FOTO: Freepik @kuprevich
Înțelegerea faptului dacă compresia nervilor din jurul capului este legată de compresia nervilor din mâini și brațe ar putea îmbunătăți depistarea pacienților pentru aceste afecțiuni.
Cercetătorii au examinat cât de frecvent este diagnosticul de migrenă în rândul celor care au suferit o operație de decompresie nervoasă pentru brațe și mâini.
Aceștia au raportat că cei cu anumite tipuri de compresie nervoasă au fost mai predispuși la dureri de cap cauzate de migrenă.
”Nu m-aș grăbi să recomand decompresia tunelului carpian la toți pacienții cu migrenă. Decizia de a proceda la un tratament chirurgical al compresiei nervoase este individualizată și trebuie discutată îndeaproape cu echipa de medici care se ocupă de îngrijirea pacientului”, afirmă dr. Chantel Strachan, internist și profesor la Columbia University, neimplicat în studiu.
Sindromul de tunel carpian, cauze, factori de risc și simptome
Sindromul tunelului carpian este cauzat atunci când spațiul (tunelul carpian) din încheietura mâinii se îngustează.
Acest lucru presează nervul median și tendoanele, situate în interiorul tunelului carpian, le face să se umfle, ceea ce întrerupe senzația în degete și în mână.
Persoanele cu un risc crescut de a avea sindromul de tunel carpian sunt cele cu activități repetitive la nivelul degetelor. Studii recente au arătat că prevalența sindromului de tunel carpian nu este mai mare la utilizatorii intensivi de calculator, frecvența fiind similară cu cea din populația generală.
Alți factori de risc includ:
- ereditatea, tunelurile carpiene mai mici pot fi întâlnite în familie
- sarcina
- hemodializa
- fractura și luxația încheieturii mâinii
- deformitare a mâinii sau a încheieturii mâinii
- boli artritice, cum ar fi artrita reumatoidă și guta
- dezechilibru hormonal al glandei tiroide (hipotiroidism)
- diabet
- alcoolism
- o masă (tumoră) în tunelul carpian
- vârsta înaintată
- depozite de amiloid, o proteină anormală, notează Cleveland Clinic.
Sindromul tunelului carpian este, de asemenea, mai frecvent la femei decât la bărbați.
Simptomele încep, de obicei, încet și pot apărea în orice moment. Simptomatologia timpurie include:
- amorțeală pe timp de noapte
- furnicături și/sau dureri la nivelul degetelor, în special la degetul mare, arătător și mijlociu.
De fapt, deoarece unele persoane dorm cu încheieturile mâinilor încovoiate, simptomele nocturne sunt frecvente și pot trezi oamenii din somn. Aceste simptome nocturne sunt adesea primele simptome raportate de cei care suferă de sindromul tunelului carpian.
De altfel, ca prim remediu în ameliorarea simptomelor, pacienții au afirmat că scuturarea mâinilor în scapă de senzația de furnicături.
Simptomele din timpul zilei includ:
- furnicături în degete
- scăderea senzației în vârful degetelor
- dificultate în folosirea mâinii pentru sarcini mici, cum ar fi manipularea obiectelor mici, apucarea volanului, ținerea unei cărți, scrierea de mână, utilizarea tastaturii unui computer. Toate acestea pot afecta viața de zi cu zi a pacientului.
Sindromul de tunel carpian, diagnostic și tratament
Diagnosticarea se face prin examinarea fizică, care implică o comparație a celor două mâini şi a eminenţei tenare şi hipotenare de la mâna afectată pentru a se observa asimetria.
Testele specifice sunt reprezentate de testul Phalen, Tinel şi cele de compresie nervoasă.
Diagnosticul pozitiv al sindromului de canal carpian se face cu ajutorul examenului electromiografic (EMG) şi al studiilor de conducere nervoasă, care pot confirma diagnosticul, determina severitatea, ghida tratamentul, măsura eficienţa acestuia şi exclude alte patologii.
Radiografia de pumn este utilă pentru a exclude o boală articulară degenerativă sau o fractură la acest nivel.
În ceea ce privește tratamentul sindromului de tunel carpian, într-o primă fază este conservator și include ortezare și tratament de recuperare, cu sau fără injectare de corticosteroizi în canalul carpian.
În cazul în care acest tratament nu dă rezultate sau se instalează deficitul motor, se indică tratamentul chirurgical pe cale deschisă sau endoscopică, cu eliberarea nervului median.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.