Termenul de canal carpian se referă la tunelul fibro-osos de la nivelul încheieturii mâinii, prin care trec tendoanele flexoare ale mâinii împreună cu nervul median. La acest nivel, prin compresiune, poate să apară Sindromul de canal carpian.
Semne și simptome
„Este o patologie frecvent întâlnită, care se prezintă ca o colecție de semne și simptome, consecință a compresiunii nervului median la nivelul canalului carpian. Simptomatologia cu care se prezintă pacientul la medic cel mai frecvent include senzația de amorțeală la nivelul degetelor 1, 2, 3 și jumătatea radială din 4. Senzația apare frecvent noaptea, la început, și apoi tot timpul. Pacienții au tendința să scuture mâna pentru a restabili sensibilitatea. Odată cu progresia bolii apare slăbiciunea (pacientul scapă frecvent lucruri din mâna), durerea și atrofia, cel mai frecvent la nivelul musculaturii tenare. Este o afecțiune care, netratată, poate duce la leziunea completă și ireversibilă a nervului median în final ducând la o importantă pierdere a funcției mâinii", explică Dr. Ana Otel, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL.
Cum se pune diagnosticul
Diagnosticul este unul clinic și poate fi confirmat de studii electrodiagnostice.
„Femeile sunt mai frecvent afectate decât bărbații și boală e favorizată de prezența diabetului zaharat tip 2, obezitate, sarcina, tumori în canalul carpian, tenosinovite, artroze ale încheieturilor mâinii, fracturi ale încheieturii mâinii, hipotiroidism, insuficientă renală, ocupația, etc", arată medicul specialist.
Cum se tratează
Tratamentul poate fi non-chirurgical și chirurgical. „Tratamentul non-chirurgical se pretează la cazurile incipiente cu simptomatologie ușoară și se referă la atelare nocturnă, tratament cu antiinflamatoare și injecții cu corticosteroizi. Dacă acest tratament nu este eficient, rămâne soluția chirurgicală care se referă la decompresiunea canalului carpian", continuă Dr. Ana Otel.
Operația, ușoară și cu recuperare rapidă
„Această intervenție chirurgicală presupune efectuarea unei incizii de 3-5 cm la nivelul feței palmare a încheieturii mâinii și deschiderea canalului carpian prin secționarea ligamentului transvers carpal. Se examinează nervul median sub mărire cu lupe chirurgicale. În funcție de gravitatea bolii, poate fi necesară epineurotomia, neuroliza externă sau internă a nervului median. În adiție se poate practica sinovectomia tendoanelor flexoare dacă există o inflamație în canalul carpian. Operația se face în anestezie locală sau locoregională, procedura fiind ambulatorie. Recuperarea este de scurtă durată și pacientul își poate relua activitatea normală în câteva zile de la operație, acest lucru este chiar încurajat. Durerea postoperatorie este de mică intensitate, cu caracterul unei luxații ușoare. Firele de sutură se suprimă între 10 și 14 zile de la operație. În mod normal patologia nu revine niciodată", arată medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.