Sindromul de anorexie cașexie. Cancerele care afectează pofta de mâncare. Georgescu: Carnea se topește și se transformă în apă. Tumora dă o adevărată FURTUNĂ metabolică

EXCLUSIV
Sindromul de anorexie cașexie - Foto: Freepick @vgstockstudio
Sindromul de anorexie cașexie - Foto: Freepick @vgstockstudio

Sindromul de anorexie cașexie - ce este și cum se pune diagnosticul. Care sunt cancerele care afectează pofta de mâncare și ce înseamnă asta.

"Există studii foarte solide care arată de persoanele care au sarcopenie, adică scăderea masei musculare, au o rată de incidență a efectelor adverse la tratamentul oncologic mult mai mare decât persoanele cu masă musculară mai mare. 

Un studiu recent publicat arată că pacienții care iau Capecitabină, Capecitabina este un chimioterapic folosit foarte frecvent de medicul oncolog, au o rată de apariție al efectelor adverse de 50% față de 20% la pacientul normal. 

Deci, practic, crescând rata de apariție al efectelor adverse și aderența la tratament scade, pacientul neputând să parcurgă întreg ciclul de tratament și automat, șansele de vindecare și de supraviețuire scad", a declarat medicul Bogdan Georgescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Detaliul descoperit despre imunoterapie

 

"Că tot suntem contemporani cu era imunoterapiei, toată lumea vorbește despre această mare descoperire pentru care în 2018 s-a luat și premiul Nobel pentru medicină, există un studiu recent publicat în America ce arată că la pacienții care folosesc și iau un anume medicament, rata de eliminare a acestuia din organism este dependentă de nivelul de albumină.

Albumina este un prim factor care arată că organismul suferă de o formă de malnutriție proteică.

Practic, neputând să reții imunoterapicul în organism din cauza malnutriției, acesta nu mai este eficient și eficacitatea imuno-terapiei este mai scăzută.

Deci, nutriția reprezintă o fațetă fundamentală în ecuația tratamentului oncologic și reprezintă piatră de temelie a tratamentului oncologic.

Fără o nutriție corectă, fără a stopa scădere ponderală și pierderea în greutate, fără a manageria corect efectele adverse, nu putem să ducem la bun sfârșit un tratament fie că e cu viză curativă, fie că e cu viză paliativă sau neoadjuvantă", a completat medicul oncolog de la SANADOR.

Genetica, rol în apariția cancerului. Sindromul anorexie cașexie

 

"Discuția trebuie purtată în două direcții.

În primul rând, este vorba de localizarea primară a cancerului și există statistici și studii care arată incidența sindromului anorexie casexie în funcție de localizarea tumorii primare. Studiile ne arată că în cancerele din sferă digestivă, hepatocarcinom, cancerele de colon, cancerele ORL, sindromul anorexie casexie este mult mai frecvent.

La polul opus, diametral, se află cancerele din sferă ginecologică, neoplasmul de sân, cel ovarian, de col uterin, care se pare că nu afectează atât de mult pofta de mâncare.

Mecanismele au la bază interacțiunea dintre organismul gazdă și tumora. Cu cât avem o încărcătură tumorală mai mare, cu cât volumul tumorii e mai mare, cu atât șansele de a dezvolta efectele secundare sunt mai mari.

Tumora, prin micrometabolismul ei provoacă o adevărată furtună metabolică la nivelul orgnanismului, tumora secretă niște factor pro-inflamantori care determină și înclină balanța metabolică a organismului normal spre catabolism, adică spre arderi. Are loc o autodigestie. Primul care a observat asta a fost Hipocrate care într-un tratat spune că: carnea se topește și se transformă în apă. Așa descria el acum 3 ani definiția casexie, care se traduce în stare de rău.

Practic, prin mecanisme inflamatorii sistemice, prin mecanisme hormonale, prin hormonii de stres pe care tumoara îi stimulează să fie secretați într-o cantitate mărită se produc aceste efecte catabolice prin care organismul începe să-și consume propriile rezerve, întâi proteice, apoi lipidice.

Primul lucru, din păcate, se activează gluconeoogeneza din masa musculară și primul lucru pe care-l pierdem e masa musculară, un factor direct asupra supraviețuirii și aderenței la tratament.

Din păcate, acest catabolism nu poate fi reversat sau oprit printr-un aport suplimentar.

Degeaba consumăm mai multă mâncare sau încercăm să suplinim printr-un aport crescut caloric, pentru că nu reușim să echilibrăm această balanță.

Mai mult decât atât, tot prin mecanisme hormonale, tumora reușește să efecteze și centrul nervos al foamei din hipotalamus, interferă cu mecanismele de reglare ale foamei și apare astfel anorexia care, automat, accentuează această vrie biologică în care intră organismul și se îndreaptă spre casexie.

Din păcate, în toate tratatele de îngrijiri paleative sindromul de anorexie casexie este identificat când apare o scădere ponderală de 5%. 5% este o scădere infimă cu care se prezintă pacienții. Așa am încadra peste 90% dintre pacienții noștri.

Opinia mea e că scăderea ponderală în cancer este mult subdiagnosticată și subtratată. Practic, marea majoritate a pacienților au o scădere ponderală de cel puțin 5% pe o lună de zile sau 10% în ultimele 6 luni.

Noi avem pacienți care scad în greutate 6 - 8 - 10 kilograme într-o lună și aceasta nu ridică niciun semn de întrebare medicului curant", a mai spus medicul.

Cum se pune diagnosticul de anorexie și casexie

 

"Triada diagnosticului în sindromul anorexie casexie este:

- măsurarea statusului inflamator sistemic, Măsurarea proteinei C reactive

- măsurarea albuminei serice care trebuie să fie între anumiți parametri

- măsurătorile antropometrice, diverse scale și unelte de evaluare

- imagistica, iar aici avem o multitudine de investigații care se pot face: CT, RMN, DEXA, bio rezonanță.

- prezența semnelor clinice: lipsa poftei de mâncare și scăderea în greutate", a mai spus medicul. 

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel