Sindromul de abdomen acut poate fi cauzate de inflamație, infecții, hemoragii, blocajele fluxului sanguin, obstrucții și perforații. Afecțiunile nechirurgicale, cum ar fi tulburările endocrine, pot provoca, de asemenea, durerea severă.
Abdomenul acut este un termen pe care medicii îl folosesc pentru a descrie durerea abdominală bruscă și severă care poate necesita tratament urgent. Aceasta indică adesea o urgență medicală, iar durerea poate fi singurul semn că aveți nevoie de o intervenție chirurgicală imediată. Cu toate acestea, abdomenul acut poate fi, de asemenea, un simptom al unei afecțiuni nechirurgicale.
Afecțiunile care pot provoca durere acută în abdomen includ:
- Infecții și inflamații.
- Sângerări (hemoragii) și blocaje ale fluxului sanguin.
- Obstrucții și perforații.
- Probleme endocrine și metabolice.
- Probleme hematologice, notează Cleveland Clinic.
Vezi și: Ce trebuie să știi despre aloe vera. Eficientă pentru a trata fisurile anale, problemele stomacului și nu numai. Cui nu îi este indicată
Abdomenul acut poate afecta pe oricine. Factorii care determină ce tipuri de afecțiuni vă pot provoca dureri abdominale acute includ:
- Vârsta dumneavoastră.
- Sexul.
- Istoricul dumneavoastră medical.
De exemplu, apendicita este mai frecventă la persoanele în vârstă de adolescență și 20 de ani, iar diverticulita este mai frecventă la persoanele de peste 60 de ani. Femeile pot avea abdomen acut din cauza unei sarcini ectopice rupte. Bărbații pot avea dureri bruște din cauza unei torsiuni testiculare.
Persoanele cu antecedente de anumite afecțiuni medicale pot dezvolta, de asemenea, dureri abdominale acute.
Sindromul de abdomen acut, simptome
Dr. Răzvan Stavri, medic specialist chirurgie generală, a explicat care sunt simptomele sindromului de abdomen acut.
”În afară de durerea abdominală care este simptomul principal de prezentare în abdomenul acut, această durere este întotdeauna cu debut brusc, de o intensitate foarte mare și aduce pacientul la spital. În funcție de cauza care a declanșat sindromul de abdomen acut se pot împărți prezentările în:
- abdomen acut de tip peritonitic
- abdomen de tip ocluziv
- abdomen de tip hemoragic
- abdomen de tip ischemic”, a explicat dr. Răzvan Stavri, medic specialist chirurgie generală, la Digi24.
Sindromul de abdomen acut, diagnostic
O anamneză corectă și completă a evenimentelor care au înconjurat debutul durerii și cunoașterea naturii durerii, a localizării acesteia și a simptomelor care o însoțesc simptome sunt esențiale în elaborarea unei analize diferențiale diagnosticului diferențial. Semnele vitale pot fi normale în timpul tratamentului inițial fazele inițiale ale bolii, cu o temperatură ridicată și hipotensiunea arterială apărând în ultimele etape.
Informații din istoricul pacientului, examenul fizic, testele de laborator și studiile imagistice permit, de obicei, un diagnostic precis.
”Acestea sunt însoțite de greață, vărsături, oprirea tranzitului intestinal, stare de șoc. Sunt multiple simptome care orientează către un anumit diagnostic, însă este absolut necesar ca în momentul în care pacientul se prezintă cu acest sindrom de abdomen acut în afară de anamneză și examenul clinic care poate să releve semne de iritație peritoneală, investigațiile să fie continuate cu investigații complementare cum ar fi analize de sânge, ecografie abdominală, radiografie abdominală și CT abdominal și pelvis cu substanță de contrast care să orienteze către un diagnostic de boală.
Sub denumirea de abdomen acut se încadrează mai multe categorii de boli care au viză chirurgicală. Pentru a rezolva situația în cel mai scurt timp, trebuie pus un diagnostic foarte rapid”, a mai explicat medicul.
Când este nevoie de intervenție chirurgicală
”Sindromul de abdomen acut se prezintă sub mai multe forme, în funcție de indicația chirurgicală. Abdomenul acut chiurgical în care intervenția chirurgicală este indicată în regim de urgență. În abdomenul acut medico-chirurgical se inițiază un tratament medical și ulterior poate fi indicația chirurgicală.
În adomenul medical și falsul abdomen acut chirurgical este contraindicată intervenția chirurgicală. De aceea trebuie stabilit un diagnostic cât mai precis”, a mai precizat dr. Răzvan Stavri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.