Sindromul Conn, motivul ascuns din spatele HIPERTENSIUNII

Anisia Nica |
Data publicării:
sindromul Conn FOTO: Pexels @anna shvets
sindromul Conn FOTO: Pexels @anna shvets

Sindromul Conn este o boală rară, dar are consecințe grave. Cum se manifestă și ce tratamente exista?

Sindromul Conn este o afecțiune endocrină rară, mai poartă denumirea de hiperaldosteronism sau aldosteronism primar și apare în special la femeile cu vârste de peste 30 de ani.

Boala se produce în urma unei secreții excesive de aldosteron. Cele mai frecvente cauze ale acestei hipersecreții sunt tumorile benigne sau maligne ale glandelor suprarenale. Altă cauză este reprezentată de hiperplazia glandei suprarenale, adică creșterea în volum a glandei.

Aldosteronul este un hormon produs în mod normal de glandele suprarenale, structuri situate deasupra rinichilor. Aldosteronul are un rol major în controlul sodiului și potasiului din sânge, iar modificările secreției de aldosteron vor determina dezechilibrul apă-sare din organism.

Simptome

Persoanele care suferă de sindromul Conn vor avea afectat echilibrul hidroelectrolitic, iar acest lucru va cauza:

-hipertensiune arterială;

-stare de oboseală fizică și musculară;

-amețeli;

-urinare frecventă;

-sete crescută;

-înțepături la nivelul extremităților;

-tulburări de ritm cardiac;

-tulburări de vedere.

Tumorile glandei suprarenale pot determina pierderi de memorie și afectarea stării generale. De cele mai multe ori boala este "tăcută" și este depistată în momentul controalelor de rutină, în special în urma analizelor de sânge.

Hipopotasemia (scăderea nivelului de potasiu din sânge) poate cauza tulburări ale sistemului cardiovascular, precum: atac vascular cerebral sau infarct miocardic.

Tratament

Persoanele care prezintă simptomele de mai sus trebuie să se adreseze medicului endocrinolog. De cele multe ori, pacienții află de prezența bolii atunci când se confruntă cu hipertensiunea arterială cu etiologie din afara cardiologiei. Hiperplazia glandei suprarenale se tratează cu substanțe medicamentoase. De obicei, tratamentul este de lungă durată, iar pacientul trebuie să efectueze controale medicale periodice.

În cazul în care se diagnostică o tumoră a glandei suprarenale, tratamentul ales este cel chirurgical. Medicul chirurg va îndepărta tumora, iar echilibrul hormonal va reveni după intervenția chirurgicală.

Vezi și: Potasiul ajută la sănătatea INIMII și a sistemului NERVOS

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel