Sindromul colonului iritabil este una dintre afecțiunile specifice vieții actuale, favorizate de sedentarism, stres, alimentaţie nesănătoasă sunt doar câteva dintre cele mai frecvente cauze.
Eliminarea cauzelor este cel mai important lucru în terapia sindromului colonului iritabil, dar în paralel, terapia cu plante poate fi de mare ajutor.
Colonul iritabil este o afecţiune benignă, care dereglează echilibrul dintre activitatea secretorie a mucoase şi activitatea motorie a intestinului. ”Boala este declanşată atât de factori interni (toxici, virali, funcţionali), cât şi de psiho-emoţionali (stres, emoţii, insomnii, anxietate)”, arată biologul Maria Pop în cartea sa ”Terapia cu plante medicinale şi suplimente alimentare.
Stresul continuu poate duce, în timp, la agravarea bolii, astfel că este obligatorie prezenţa la medic, încă de la primele simptome. Medicul va pune diagnosticul şi va stabili o schemă de tratament, precum şi un regim alimentar. Tratamentul însă poate fi completat prin fitoterapie care, spun specialiştii, poate fi de mare ajutor în reglarea funcţiilor. ”Boala se manifestă prin constipaţie sau diaree, dureri de cap, dureri de-a lungul colonului, arsuri, greţuri, insomnii, palpitaţii, transpiraţie excesivă. Se poate vindeca după eliminarea cauzei care a produs boala, mai ales după evacuarea gazelor şi a conţinutului intestinal”, explică Maria Pop, profesor biolog. Potrivit statisticilor, femeile sunt de două ori mai predispuse la această afecțiune, decât bărbații.
Plante care sunt de ajutor
Fitoterapeuţii spun că plantele sunt de mare ajutor în tratarea colonului iritabil. „Se recomandă plante antiseptice, carminative, antispastice, sedative: tei, salcâm, mentă, roiniţă, coada-şoricelului, coada-racului. Aceste plante pot forma un amestec din care se face o infuzie din o lingură de plante la 200 ml de apă, se infuzează 10 minute şi se beau două-trei căni pe zi, îndulcite”, mai arată profesorul biolog. Şi pentru că stresul este cel mai frecvent cauza acestei afecţiuni, tinctura de valeriană poate fi un remediu în acest caz. „Câte 20 de picături, de trei ori pe zi”, completează biologul Maria Pop.
Ea însă arată că regimul de viaţă este foarte important în aceste afecţiuni şi recomandă:
-mese regulate, zilnic, pentru stimularea evacuării colonului;
-fructele să fie servite coapte sau sub formă de sucuri;
-consumarea gelului de aloe înainte de mese, cu 30 de minute;
-evitarea crudităţilor bogate în celuloză brută (varza, castraveţi, ridichi, fasole uscată);
-evitarea laptelui, a alimentelor prea reci sau prea calde, eliminarea tutunului şi precauţie la cafea;
-eliminarea sedentarismului şi excluderea clismelor ori a laxativelor tari, care irită, mai arată biologul.
Precauţii în folosirea cruşinului, în cazul constipaţiei
În cazul constipaţiei, specialistul mai recomandă terapia cu plante care stimulează peristaltismul intestinal, plante emoliente: „cruşinul, care se foloseşte după un an de la recoltare sau se stabilizează prin supunerea la o temperatură de 100 de grade, pentru a se transforma antranolii în antrachinone. Scoarţa proaspătă produce colici şi vomă. Cruşinul nu se utilizează mai mult de şapte zile”, mai explică ea. De asemenea, mai recomandă volbura, care conţine glucorezine; inul, care conţine mucilagii, însă seminţele trebuie consumate întregi, pentru că altfel sunt toxice, sau un decoct din cicoare şi lemn-dulce, lăsat 10 minute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.