În 1995, Alan Davies și soția sa, Christine, un cuplu de galezi, au suferit un accident de mașină. După acest eveniment, Alan a fost convins, printr-o serie de flashback-uri, că soția lui de 31 de ani nu a supraviețuit accidentului. Alan a decis că Christine, care a suferit traume de col uterin, este o ”dublură” a soției sale "moarte". Bărbatul a crezut că "Christine 1" a murit, motiv pentru care nu a mai arătat atât de multă afecțiune și pentru ”Christine 2”. În mintea lui, soția fusese înlocuită de o impostoare.
Sindromul Capgras este un sindrom rar care determină un pacient să fie convins că rudele sale cele mai apropiate, de obicei părinții, soții, frații sau copiii, sunt impostoare. Se crede că poate fi cauzată de deteriorarea legăturii dintre zonele creierului responsabile de recunoașterea facială și răspunsul lor emoțional.
Cei care suferă de acest sindrom pot recunoaște chipurile celor dragi, dar nu simt emoția care ar fi trebuit asociată, în mod normal, cu experiența de a le vedea și a fi aproape de ei. Este o tulburare dificil de diagnosticat și se crede că poate fi declanșată de o traumă cerebrală, de o boală psihiatrică sau de abuz de droguri. Există pacienți care pot vorbi chiar cu membrii familiei lor la telefon, le pot recunoaște vocea, dar când îi văd, cred că sunt niște impostori.
Manifestări violente
Atitudini violente față de persoana care este percepută ca impostoare sunt posibile. Prin urmare, orice comportament agresiv și ostil este o alarmă pentru membrii familiei și pentru medici, scrie BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.