Sindromul anorexie-cașexie în cancer, cauze și tratament. Apare între 30 și 80% dintre cazuri. O cincime din decese vine ca urmare a cașexiei

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
sindromul anirexie casexie in cancer. FOTO: Freepik
sindromul anirexie casexie in cancer. FOTO: Freepik

Sindromul anorexie-cașexie în cancer afectează atât calitatea vieții pacienților oncologici, cât și speranța de supraviețuire. ”20% dintre cauzele directe de deces vin ca urmare a cașexei”, susține dr. Georgescu.

Sindromul anorexie-cașexie în cancer (SACC) este un aspect devastator și debilitant cu care se confruntă o mare parte dintre pacienții oncologici și se prezintă prin anorexie, pierdere în greutate și epuizare musculară secundară.

SACC are un impact major asupra morbidității și mortalității și afectează calitatea vieții pacienților cu cancer, notează Biblioteca Națională de Medicină.

”Datele statistice atestă că sindromul de pierdere în greutate apare în funcție de localizarea bolii oncologice primare, undeva între 30 și 80% din cazuri.

Pe parcursul dezvoltării bolii, pentru a diagnostica acest sindrom este nevoie ca pacientul să prezinte o scădere ponderală de mai mult de 5% într-o lună sau mai mult de 10% în șase luni.

Practic, o foarte mare varietate de pacienți care ne trec pragul se prezintă cu aceste simptome, respectiv pierderea poftei de mâncare și scăderea ponderală”, a declarat dr. Bogdan Georgescu, medic specialist oncolog, la Digi 24.

Vezi și: Anxietatea și depresia de sărbători, o realitate tristă. Leca, despre LINIA pentru persoanele singure: Au probleme mari de viață, uriașe. Oamenii aceștia trebuie ajutați!

Sindromul anorexie-cașexie în cancer, cauze

Potrivit medicului, una dintre cauzele apariției acestui sindrom este ”interacțiunea între organismul-gazdă și micromediul tumoral, care determină la nivelul organismului o adevărată furtună metabolică, ce se traduce prin câteva fenomene”, a explicat oncologul.

Aceste fenomene sunt:

- statusul proinflamator extrem de puternic pe care tumora îl provoacă în organism, adică o inflamație cronică;

- dezechilibru metabolic complex. ”Înclină balanța metabolică spre catabolism, practic având fenomenul de autofagie sau autodigestie. Organismul își digeră propriile proteine pentru a putea supraviețui”, precizează medicul;

- lipsa poftei de mâncare, la nivelul sistemului nervos central avem de-a face cu inhibiție a centrului foamei.

Sindromul anorexie-cașexie în cancer, tratament

În ceea ce privește abordarea acestui sindrom, ”tratamentul este multimodal, ca un cub Rubik. Cea mai importantă fațetă a cubului este tratamentul oncologic al bolii de bază, fără de care nu se poate continua sau iniția acest tratament.

Al doilea lucru: avem terapie farmacologică medicamentoasă, aprobată de organismele internaționale și care este prescrisă numai de către medicul specialist și care modulează sau crește pofta de mâncare.

Al treilea lucru îl reprezintă suplimentarea nutrițională sau fortifierea dietei, care trebuie făcută în cadrul unei echipe multidisciplinare”, a mai spus medicul oncolog, adăugând că suportul psiho-social, precum și activitatea fizică trebuie adăugate tratamentului multimodal al sindromului anorexie-cașexie.

Vezi și: Pierderea masei musculare, SARCOPENIA, afectează milioane de persoane. Medic: Poți îmbătrâni cu încredere și putere

Nutriția pacienților oncologici

Potrivit medicului oncolog, nutriția personalizată, nutriția adresată inclusiv pacienților oncologici, este ”un concept modern în care o echipă multidisciplinară alcătuită din medicul specialist oncolog, medicul nutriționist, genetician, biolog, încearcă să găsească o soluție personalizată, individualizată pentru fiecare pacient oncologic”, a mai spus medicul, care a ținut să puncteze câteva dintre aspectele referitoare la importanța nutriției pacientului oncologic.

”Există date statistice care ne arată că 50% dintre persoanele cu sarcopenie, adică cu scăderea masei musculare, au risc de a dezvolta reacții adverse la tratamente oncologice față de persoanele care au masă musculară normală. Practic, persoanele cu un status de performanță scăzut, cu un grad de degradare biologică mai mare au o mai mică aderență la tratament.

De asemenea, 20% dintre cauzele directe de deces vin ca urmare a cașexiei, a incapacității de alimentare”, a mai spus medicul.

Altfel, prin inițierea tratamentului nutrițional timpuriu și identificarea cașexiei este crescută șansa la supraviețuire a pacientului oncologic, dar și calitatea vieții acestuia.

În ceea ce privește nutriția personalizată, susține medicul, trebuie ținut cont de câteva aspecte.

”Trebuie să existe un balans opim, o structură optimă a diverselor principii nutriționale, respectiv, proteine și aminoacizi, lipide și carbohidrați, minerale, prebiotice, vitamine, aport hidric.

Toate acestea trebuie suplimentate cu nutraceutice, care sunt o entitate mai nou apărută în peisajul nutriționist modern și care sunt niște produse fitofarmaceutice cu înaltă concentrație și puritate, obținute prin procese industriale extrem de elaborate. Ele se extrag din plante, legume, ceai, vin, practic, orice se găsește în natură. 

Aceste nutraceutice au activități biologice extrem de eficace și de substanțiale împotriva metabolismului tumoral”, a mai spus medicul.

De asemenea, nutraceuticele ajută și la combaterea altor probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, bolile cardiovasculate, osteoporza, artrita, diabetul sau colesterolul.

”În ansamblu, nutraceutica a condus la o nouă eră a medicinei și a sănătății, în care industria alimentară a devenit un sector spre cercetare”, notează Biblioteca Națională de Medicină.

Vezi și: Sarea, secretul frumuseții și tinereții. Cum o folosești să reduci cearcănele și la ce te ajută dacă o pui pe buze

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel