Sindicatul Promedica: Sistemul medical are nevoie de o LEGE a  MALPRAXISULUI clară, coerentă, completă

Angela Sabău |
Data publicării:
Medic Foto: Pixabay
Medic Foto: Pixabay

Sindicatul Promedica susține că sistemul medical din România este lipsit de claritate și forme de protecție pentru cadrele medicale. În acest context, sindicatul consideră absolut necesară o lege a malpraxisului care să cuprindă toate situațiile ce pot apărea. 

Sindicatul Promedica consudră că este absolut necesară o lege a malpraxisului. „Noi, reprezentanții sindicatului Promedica și USMR-Alianța Medicilor și Federația Hipocrat considerăm că nu suspendarea prevederilor aplicabile malpraxisului și „imunitatea” pe întreaga perioadă a pandemiei COVID-19 pentru toți profesioniștii din sănătate este soluția, ci formularea unei legi a malpraxisului”, se arată în comunicatul remis presei. 

Cazurile de malpraxis sunt tot mai frecvent întâlnite, iar sute de medicii sunt trimiși, anual, în fața judecătorilor, pentru malpraxis, se mai arată în document. „În 30 de ani, în România, ceea ce s-a reușit să fie distrus aproape în totalitate, în sistemul de sănătate, este relația dintre medic și pacient. Cărămida cea mai importantă în reclădirea acestei relații este definirea foarte exactă a malpraxisului medical, în interesul tuturor actorilor implicați. Tema aceasta arde atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Un malpraxis definit insuficient creează premisele unei medicine defensive, mai ales în contextul actual, un tip de medicină care nu este în interesul pacientului, ci face medicul să se abțină de la a mai face manevre, care ar putea să îl pună în pericol, dar care sunt în defavoarea pacientului.

Nu solicitarea „imunității” în fața malpraxisului este soluția în acest context dificil, ci schimbarea atitudinii (vezi cazul Piatra Neamț), scoaterea de sub preș a problemelor cu care ne confruntăm zi de zi, din cauza haosului administrativ și legislativ, probleme care afectează în egală măsură medicii și pacienții”, se mai arată în comunicat.  
De asemenea, sindicaliștii mai arată că e nevoie de o aranție a despăgubirii pentru pacienți, în cazul unor prejudicii petrecute în timpul actului medical.
„Noi reprezentanții Sindicatului Promedica, USMR-Alianța Medicilor și Federația Hipocrat  solicităm autorităților constituirea unor grupuri de lucru pentru legea malpraxisului. 
Legea malpraxisului trebuie să le ofere pacienților o garanţie că sunt despăgubiţi pentru eventuale prejudicii petrecute în timpul actului medical, dar în același timp să le asigure medicilor posibilitatea încheierii unor poliţe care să acopere aceste sume”, mai arată sindicaliștii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel