Simularea medicală, esențială. Prof. dr. Viorel Jinga: Este o metodă modernă de formare. Repeți de 100 de ori

Monika Baciu |
Data publicării:
simularea medicala - FOTO: Freepik@mahamudshohag563
simularea medicala - FOTO: Freepik@mahamudshohag563
simularea medicala - FOTO: Freepik@mahamudshohag563
simularea medicala - FOTO: Freepik@mahamudshohag563
  • simularea medicala - FOTO: Freepik@mahamudshohag563
  • simularea medicala - FOTO: Freepik@mahamudshohag563

Centrul de Simulare Medicală al Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București a împlinit doi ani de activitate. Ce beneficii aduce în actul medical. 

În ultima decadă, simularea medicală a devenit un pilon esențial în formarea viitorilor medici, rezidenților și a specialiștilor tineri din domeniul medical. Prof. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, subliniază importanța acestei metode moderne de pregătire, care permite dezvoltarea abilităților clinice esențiale și verificarea competențelor într-un mediu controlat și sigur.

"Simularea medicală este o metodă modernă de formare, de pregătire a studenților, a rezidenților și a specialiștilor tineri. Prin această simulare medicală se dezvoltă abilitățile clinice de manualitate, coordonare și comunicare, se verifică dacă au învățat procedurile de diagnostic și tratament pe care le practică.

Acum, vezi ce se întâmplă pe simulator, repeți de 100 de ori. E foarte importantă simularea medicală", a explicat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București.

Vezi și: Sindromul ovarelor polichistice, cauze. Dr. Nicoleta Lupașcu: Se dezvoltă la femeia care are insulinorezistență

Simulare medicală - FOTO: Captură YouTube@DC News

Îngrijirea pacienților, îmbunătățită

În contrast cu condițiile dintr-un spital, unde orice intervenție implică riscuri pentru pacienți, simulările permit repetarea procedurilor critice de diagnostic și tratament până la stăpânirea lor completă.

"Se poate îmbunătăţi activitatea de îngrijire a pacienţilor, creşte siguranţa pacienţilor şi este într-un mediu sigur. Nu e ca la spital, să riști o intervenție pe un pacient. Se poate repeta până se învaţă acea intervenţie medicală, se poate crea un scenariu clinic în care cel care face procedura este verificat prin filmare.

De asemenea, şi comunicarea cu pacientul, cu aparţinătorii se poate realiza prin filmarea actului respectiv, după care cel care este tutorele de curs îl ia pe cursant şi discută dacă a comunicat bine sau nu cu pacientul. Scopul final este creşterea siguranţei pacientului, fiind o metodă complementară învăţământului clasic", a explicat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București.

Vezi și: Ce se întâmplă când mănânci salată de roșii și castraveți. Dr. Răzvan Vintilescu: Enzimele din roșii și din castraveți pot reacționa între ele

Simulare medicală - FOTO: Captură YouTube@DC NEWS

Investiții importante

Prof. dr. Viorel Jinga a detaliat care sunt dotările din noul centru medical dotat cu echipamente avansate de simulare. Acesta include 35 de simulatoare de înaltă fidelitate, 42 de simulatoare de bază, precum și 32 de piese de echipament și mobilier medical.

Investiția totală în departamentul de simulare medicală se ridică la aproximativ 8.400.000 de euro, din care 52% au fost finanțate prin fonduri europene. În cei doi ani de funcționare, departamentul a găzduit 1.141 de ateliere la care au participat 19.958 de studenți, doctoranzi, asistenți, medici și farmaciști. Prof. dr. Viorel Jinga a ilustrat postarea cu câteva imagini de la evenimentul recent.

Vezi și: Vitamina E și Seleniul, asociate cu dezvoltarea cancerului. Cresc riscul cu 91%

Centrul de Simulare Medicală oferă o gamă largă de workshopuri specializate, acoperind domenii variate precum resuscitarea cardiacă, tehnici chirurgicale avansate, utilizarea ecografiei în diverse specializări medicale, managementul pacientului în situații de urgență, precum și tehnici avansate de diagnostic și tratament. Acestea includ și ateliere pentru utilizarea realității virtuale în educația medicală și abordări inovative în comunicarea și gestionarea pacienților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel