Descoperirea timpurie a demenței poate face diferența în gestionarea bolii, iar experții avertizează asupra unui simptom comun care ar putea servi ca indiciu crucial.
Cu peste 55 de milioane de oameni afectați la nivel global, demența, inclusiv Alzheimer, își face simțită prezența în viața cotidiană a milioanelor de oameni.
Alzheimer Society subliniază importanța observării modificărilor în memoria cotidiană, unde un simplu obiect poate ajunge într-un loc neașteptat. De la dezorientare în timp și spațiu până la dificultăți în îndeplinirea acțiunilor obișnuite, cum ar fi pregătirea meselor, aceste semne pot indica debutul demenței.
Simptomul care duce la depistarea timpurie a demenței
Cu toate că nu există un remediu, identificarea timpurie oferă posibilitatea de a încetini progresul bolii. Dr. Richard Restak, expert în demență, subliniază importanța acțiunilor aparent simple, precum perierea dinților, în detectarea apraxiei, una dintre deficiențele asociate cu Alzheimer.
Demența afectează abilitățile cognitive ale unei persoane, cum ar fi memoria, gândirea, rezolvarea problemelor, limbajul și comportamentul. În prezent, nu există un remediu pentru demență, dar declinul poate fi încetinit. Mai multe semne de avertizare ar putea indica debutul demenței, iar depistarea bolii în stadiile incipiente poate ajuta uneori la încetinirea degenerării prin începerea tratamentului cât mai devreme posibil.
Un semn evidențiat de Alzheimer Society implică memoria cotidiană. Alzheimer Society a menționat că, în timp ce oricine poate uita temporar portofelul sau cheile, o persoană care trăiește cu demență poate pune lucruri în locuri nepotrivite, precum un fier de călcat în congelator sau un ceas de mână în bolul cu zahăr, potrivit Express.
Vezi și: De ce să alergi măcar 10 minute pe zi. Trucul care previne insomnia, Alzheimer și Parkinson
Demența, semne timpurii
Semnele timpurii ale demenței ar putea include dezorientarea în timp și spațiu, chiar și pierderea pe o stradă familiară. Persoanele care suferă de demență pot uita, de asemenea, cum să îndeplinească rutinele obișnuite, cum ar fi pregătirea meselor sau îmbrăcarea.
Fiecare persoană trăiește demența în mod individual, iar diferitele tipuri de demență au tendința să afecteze oamenii în mod diferit, în special în stadiile incipiente.
Cu toate acestea, există câteva semne și simptome comune ale demenței. Acestea includ:
Vezi și: De ce să nu mai lași hainele murdare în mașina de spălat. Gestul care te poate îmbolnăvi
Demență - FOTO: Freepik@asphotostudio
- Pierderea memoriei - de exemplu, probleme în amintirea evenimentelor recente.
- Dificultăți în concentrare, planificare sau organizare - de exemplu, lupta în luarea deciziilor, rezolvarea problemelor sau urmarea unei serii de pași (cum ar fi gătitul unei mese).
- Probleme cu limbajul și comunicarea - de exemplu, dificultăți în a urmări o conversație sau găsirea cuvântului potrivit pentru ceva.Neînțelegerea a ceea ce se vede - de exemplu, probleme în judecarea distanțelor (cum ar fi pe scări) sau percepea marginilor obiectelor, și interpretarea greșită a modelelor sau reflexiilor.
- Confuzie în privința timpului sau locului - de exemplu, pierderea noțiunii despre timp sau dată, sau confuzia în privința locului în care se află.
- Schimbări de dispoziție sau dificultăți în controlul emoțiilor - de exemplu, devenirea neobișnuit de anxios, iritabil, trist sau speriat, pierderea interesului pentru lucruri și schimbări de personalitate, potrivit Alzheimer's Society.
Simptome pe măsură ce demența progresează
Pe măsură ce demența progresează, este probabil ca persoana să experimenteze simptome suplimentare:
- Comportament agresiv - pe măsură ce demența progresează, persoana poate avea comportamente fizice sau verbale agresive.
- Plimbare obsesivă - plimbarea repetată în jurul casei sau părăsirea casei în timpul zilei sau nopții.
- Lipsa de perspectivă - când o persoană cu demență nu poate recunoaște schimbările în comportamentul și emoțiile lor.
- Probleme de somn - pe lângă perturbarea ritmului lor biologic, o persoană cu demență poate dormi mai mult în timpul zilei și poate avea dificultăți în a dormi noaptea.
- Delirul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.