Simptomul banal al cancerului osos. Este adesea ignorat sau pus pe seama îmbătrânirii

Monika Baciu |
Data publicării:
cancerul osos - FOTO: Freepik@AdilMehmood
cancerul osos - FOTO: Freepik@AdilMehmood

Simptomul banal al cancerului osos este adesea ignorat sau pus pe seama îmbătrânirii. 

Cancerul osos se referă la o creștere anormală și necontrolată a celulelor în țesuturile osoase. Există mai multe tipuri diferite de cancer osos, iar acestea pot să apară atât în oasele mari, cât și în cele mici ale corpului. Cele mai frecvente tipuri de cancer osos includ osteosarcomul, sarcomul Ewing și condrosarcomul.

Simptomul banal al cancerului osos

Dr. Suraj Kukadia, a avertizat cu privire la un simptom comun al cancerului osos care nu ar trebui ignorat. Acesta este pus și pe seama îmbătrânirii, în cazul persoanelor vârstnice.

Cele mai multe cazuri de cancer osos se dezvoltă în oasele lungi ale picioarelor sau brațelor superioare. Cu toate acestea, simptomele pot fi ușor confundate cu alte probleme de sănătate.

Doctorul Suraj Kukadia, care este și medic în cadrul NHS, a apelat la TikTok pentru a-și avertiza cei 59.000 de urmăritori despre semnele ușor trecute cu vederea.

"Recent, un pacient mă întreba despre simptomele cancerului osos. Durerea persistentă, adâncă și în creștere în oase este un simptom comun timpuriu. Partea osoasă cu cancer poate deveni, de asemenea, umflată și sensibilă", a adăugat Dr. Sooj, potrivit Express.

Vezi și: Băutura pe care ar trebui să o eviți înainte de culcare. Nu este cafeaua

Cancerul osos - FOTO: Freepik@pressfoto

Fracturile, mai frecvente în cazul pacienților oncologici

Potrivit medicilor, persoanele care suferă de cancer osos sunt mai predispuse la fracturi.

"Și deoarece oasele pot fi slăbite de cancer, ele sunt mai predispuse la fracturi. Unele dintre semnele mai generice ar fi oboseala, slăbiciunea, pierderea în greutate și chiar febra", a mai spus medicul. 

Cancerul osos, ce este

Cancerul osos este rar, reprezentând mai puțin de 1 la sută din toate tipurile de cancer. De fapt, tumori osoase noncanceroase sunt mult mai comune decât cele canceroase.

Termenul "cancer osos" nu include cancerele care încep în altă parte a corpului și se răspândesc (metastazează) în os. În schimb, acele cancere sunt numite după locul în care au început, cum ar fi cancerul de sân care s-a metastazat în os.

Unele tipuri de cancer osos apar în special la copii, în timp ce altele afectează în principal adulții. Îndepărtarea chirurgicală este cel mai frecvent tratament, dar se pot utiliza și chimioterapia și radioterapia. Decizia de a utiliza chirurgia, chimioterapia sau radioterapia se bazează pe tipul de cancer osos tratat, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Trei alimente care favorizează apariția demenței. Macină creierul

Cancerul osos, simptome

Semnele și simptomele cancerului osos includ:

- Durere la nivelul oaselor

- Umflături și sensibilitate în zona afectată

- Slăbiciunea oaselor, ducând la fracturi

- Oboseală

- Scădere în greutate neintenționată

Vezi și: De ce să mănânci o banană pe zi. Mihaela Bilic: Ține psihiatrul departe

Cancerul osos, când să consultați un medic

Există mai multe situații care ar trebui să vă alarmeze și să vă trimită la medic. Este vorba de dureri care:

- Vin și trec

- Devin mai intense noaptea

- Nu sunt ameliorate de analgezicele de vânzare liberă

Cancerul osos, mai multe tipuri

Cancerele osoase sunt împărțite în tipuri separate în funcție de tipul de celulă în care cancerul a început. Cele mai comune tipuri de cancer osos includ:

Osteosarcomul. Osteosarcomul este forma cea mai frecventă de cancer osos. În acest tip de tumoră, celulele canceroase produc os. Acest tip de cancer osos apare cel mai des la copii și tineri adulți, în oasele piciorului sau brațului. În circumstanțe rare, osteosarcoamele pot apărea în afara oaselor (osteosarcoame extrascheletice).

Condrosarcomul. Condrosarcomul este al doilea tip cel mai frecvent de cancer osos. În această tumoră, celulele canceroase produc cartilaj. Condrosarcomul apare de obicei în pelvis, picioare sau brațe la adulții de vârstă mijlocie și mai în vârstă.

Sarcomul Ewing. Tumorile de sarcom Ewing apar cel mai frecvent în pelvis, picioare sau brațe la copii și tineri adulți.

Vezi și: Trei motive pentru care să bei apă caldă pe stomacul gol. Cât de caldă trebuie să fie, de fapt

Cancerul osos, factori de risc

Nu este clar ce cauzează cancerul osos, dar medicii au descoperit anumite factori asociati cu un risc crescut, inclusiv:

Sindroame genetice moștenite. Anumite sindroame genetice rare transmise în familii cresc riscul de cancer osos, inclusiv sindromul Li-Fraumeni și retinoblastomul ereditar.

Boala Paget a oaselor. Cea mai frecvent întâlnită la adulții mai în vârstă, boala Paget a oaselor poate crește riscul dezvoltării cancerului osos ulterior.

Radioterapia pentru cancer. Expunerea la doze mari de radiații, cum ar fi cele administrate în timpul radioterapiei pentru cancer, crește riscul de cancer osos în viitor.

Cancerul osos, diagnostic și tratament

Diagnosticul cancerului osos implică adesea o serie de teste și proceduri pentru a identifica și confirma prezența bolii. Acestea pot include:

Imagistica medicală: Radiografiile, tomografiile computerizate (CT) și rezonanța magnetică (RMN) pot ajuta la detectarea leziunilor osoase suspecte.

Biopsia: O bucată mică de țesut osos este prelevată pentru a fi examinată sub microscop în laborator, pentru a determina dacă este prezent cancerul și tipul său.

Scintigrafia osoasă: Această investigație utilizează substanțe radioactive pentru a evidenția zonele cu activitate osoasă anormală.

Analizele de sânge: Anumite analize de sânge pot oferi informații despre starea generală a pacientului și pot ajuta la identificarea markerilor tumorali specifici.

Tratamentul cancerului osos depinde de tipul specific de cancer osos, stadiul bolii și starea generală de sănătate a pacientului. Echipa medicală va dezvolta un plan de tratament personalizat în funcție de caracteristicile individuale ale bolii și ale pacientului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel