Experții încep să înțeleagă mai multe despre varianta Omicron și despre modul în care aceasta afectează persoanele care sunt vaccinate, nevaccinate sau care au avut o infecție cu Covid. De exemplu, persoanele care sunt expuse la Omicron par să se îmbolnăvească mai repede și pot avea simptome care sunt diferite de cele ale altor variante, potrivit nbcnews.com.
Care sunt simptomele variantei Omicron
Dovezile timpurii sugerează că pentru majoritatea oamenilor, cel puțin cei care sunt la curent cu vaccinurile lor Covid, omicronul pare să provoace boli mai ușoare care pot semăna cu răceala obișnuită, o altă formă a coronavirusului.
Dr. Katherine Poehling, specialist în boli infecțioase și vaccinolog la Atrium Health Wake Forest Baptist din Carolina de Nord, a spus că acestea par a fi simptomele specifice variantei Omicron:
Tuse
Oboseala
Congestie nazală și curgerea nasului
Durere de gât
Durere de cap
„Avem o mulțime de dureri în gât, secreții nazale, oboseală și dureri de cap ușoare”, a spus dr. Rahul Sharma, medic-șef de urgență la NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center.
Spre deosebire de variantele anterioare, pierderea gustului și a mirosului pare a fi neobișnuită, spun medicii.
Dar Poehling, care este și membru al Comitetului consultativ pentru practicile de imunizare, care ajută la ghidarea deciziilor Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor cu privire la vaccinuri, și alții subliniază că acele simptome se bazează pe rapoarte timpurii ale cazurilor de Omicron, nu pe studii științifice.
Acestea, spune dr. Bruce Y. Lee, profesor de politici și management de sănătate la Universitatea City din New York, Școala de Sănătate Publică, sunt insuficiente pentru concluzii clare. În plus, ele pot reflecta doar anumite segmente ale populației: tineri și altfel sănătoși, precum și cei care sunt complet vaccinați.
„Este clar că, dacă ești vaccinat, în special dacă ai avut un rapel, Omicron tinde să producă infecții mai ușoare”, a spus dr. William Schaffner, expert în boli infecțioase la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Nashville, Tennessee. El spune că încă nu sunt informații suficiente despre cum se manifestă Omicron la persoanele nevaccinate.
Într-adevăr, cel puțin o persoană care nu a fost vaccinată este raportată că a murit de Omicron. Oficialii din Houston au anunțat în decembrie că bărbatul nevaccinat în vârstă de 50 de ani a fost răpus de virus.
Pentru persoanele care au fost vaccinate, dar care nu au avut un rapel, simptomele tipice includ mai multă tuse, mai multă febră și mai multă oboseală decât cei care au primit o doză suplimentară, a spus dr. Craig Spencer, director de sănătate globală în medicina de urgență la New York. -Centrul Medical al Universității Presbiterian/Columbia.
Cât de repede încep simptomele omicronilor
Conform datelor timpurii, timpul necesar unei persoane infectate pentru a dezvolta simptome după o expunere poate fi mai scurt pentru Omicron decât pentru variantele anterioare - de la o săptămână întreagă până la trei zile sau mai puțin.
Deși este nevoie de mult mai multe cercetări, este logic ca un virus extrem de contagios precum varianta omicron să aibă o perioadă de incubație mai scurtă.
„Scopul său, până la urmă, este să infecteze cât mai mulți oameni, cât mai repede posibil. De aceea răspândirea are loc într-un ritm mult mai rapid”, a spus dr. Anita Gupta, anestezist și medic critic la Școala de Medicină Johns Hopkins. Ea a adăugat că este posibil ca perioada de incubație să fie mai scurtă sau mai lungă, în funcție de o serie de variabile, inclusiv vârsta, problemele de sănătate subiacente și starea vaccinării. „Nu există o regulă strictă și rapidă aici”.
Cât durează simptomele
Simptomele par să dureze trei până la cinci zile pentru majoritatea pacienților, a spus Sharma. „Mulți dintre acești pacienți nu au simptomele în cele 10 până la 12 zile pe care le-am văzut la persoanele nevaccinate”, a spus el. El a observat că, în general, simptomele par a fi mai scurte și mai blânde la cei vaccinați, comparativ cu cei nevaccinați.
Pentru cei vaccinați, timpul petrecut în camera de urgență sau în spital este de obicei mai scurt.
„Ceea ce vă pot spune este că pacienții care nu sunt vaccinați sunt cu siguranță pacienții noștri mai bolnavi”, a spus Sharma. „Aceștia sunt pacienții care au un risc mai mare să meargă la UTI. Aceștia sunt pacienții care au un risc mai mare să fie internați în spital”.
Dr. Ryan Maves, un medic de boli infecțioase și de îngrijire critică la Școala de Medicină Wake Forest din Carolina de Nord, a fost de acord, spunând că majoritatea covârșitoare a pacienților cu Covid pe care îi vede în UTI sunt nevaccinați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.