Simptomele menopauzei, impact pentru demență și tulburări de gândire. Cum afectează menopauza creierul

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
menopauza risc dementa Foto: Freepik @yaroslav-astakhov-
menopauza risc dementa Foto: Freepik @yaroslav-astakhov-

Menopauza este o perioadă critică în viața femeilor, având un impact semnificativ asupra sănătății cognitive și riscului de demență.

Vezi și: Testul simplu care ar putea prezice îmbătrânirea neuromusculară. Echilibrul, indicator al îmbătrânirii sănătoase

Demența, o preocupare din ce în ce mai mare care afectează peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume, este legată de simptomele mai severe ale menopauzei și de afectarea cognitivă ușoară.

Un studiu publicat în Menopause a constatat că simptomele mai severe au fost asociate cu insuficiența cognitivă ușoară la 1 287 de femei aflate în postmenopauză.

Constatările evidențiază necesitatea unor cercetări suplimentare privind modul în care menopauza afectează riscul de demență și ce acțiuni de protecție ar putea fi cele mai eficiente. Terapia hormonală în menopauză, în special, poate reduce riscul. Studiul subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare privind impactul menopauzei asupra riscului de demență.

Simptomele menopauzei și tulburările cognitive

Menopauza, o perioadă în care menstruația încetează timp de un an, poate duce la tulburări cognitive ușoare, crescând riscul de demență. Cercetătorii au efectuat un studiu pentru a examina legătura dintre simptomele menopauzei și deficiența cognitivă, care este legată de deficitul de estrogen.

Simptomele menopauzei includ probleme de somn, dureri musculare și osoase, dificultăți cognitive, schimbări de dispoziție, transpirații nocturne și bufeuri.

Studiul, o subanaliză a unui studiu observațional, transversal, a inclus 1 287 de femei în vârstă de 70 de ani sau mai tinere și aflate în postmenopauză. Participantele au fost excluse din studiu dacă aveau un diagnostic de demență sau dacă au primit anterior radioterapie sau chimioterapie. Studiul a utilizat sondaje pentru a colecta date privind simptomele menopauzei și funcția cognitivă.

Risc mai mare de probleme cognitive legate de simptomele severe ale menopauzei

Cercetătorii au descoperit un risc mai mare de probleme cognitive legate de simptomele severe ale menopauzei. Studiul a utilizat Menopause Rating Scale pentru a evalua severitatea simptomelor menopauzei, un scor de 14 sau mai mare indicând simptome severe.

Cu toate acestea, 15,3% dintre participanți prezentau tulburări cognitive ușoare, iar femeile cu tulburări ușoare erau mai predispuse să raporteze simptome mai severe. De asemenea, cercetătorii au constatat că faptul de a avea mai mulți copii a fost asociat cu afectarea cognitivă.

În schimb, indicele de masă corporală mai mic, activitatea sexuală, stilul de viață activ, utilizarea vreodată a terapiei hormonale în menopauză și educația superioară au fost asociate cu un risc scăzut de afectare cognitivă ușoară.

Autorul studiului, Juan E. Blumel, de la Universitatea din Chile, consideră că identificarea unei posibile asocieri între simptomele severe ale menopauzei și declinul cognitiv ar putea deschide calea pentru noi cercetări și potențiale tratamente.

Dacă simptomele severe ale menopauzei contribuie la declinul cognitiv, aceasta ar putea conduce la o abordare mai cuprinzătoare a tratamentului femeilor în timpul menopauzei, care să abordeze atât simptomele fizice, cât și aspectele cognitive și emoționale.

Citește și: 10 cele mai sănătoase legume rădăcinoase. Cum să incluzi aceste superalimente în mesele tale

Foto: Freepik

Tulburări cognitive

Studiul privind legătura dintre simptomele severe ale menopauzei și afectarea cognitivă are limitări, inclusiv incapacitatea de a dovedi că anumiți factori de risc cauzează sau previn afectarea cognitivă ușoară.

Cercetarea a fost efectuată în principal pe femei cu acces privat la asistență medicală, ceea ce poate să nu se aplice altor populații. De asemenea, studiul a exclus femeile din mediile de îngrijire ginecologică, care ar putea să nu reflecte populația generală. Datele s-au bazat pe rapoartele participanților, care nu pot asigura întotdeauna acuratețea.

Criteriile de excludere, cum ar fi excluderea participanților surzi și orbi, ar fi putut avea, de asemenea, un impact asupra rezultatelor studiului. A existat o ușoară diferență între evaluările portugheză și spaniolă pentru afectarea cognitivă ușoară, iar evaluarea pentru afectarea cognitivă ușoară a fost măsurată o singură dată.

Motivele pentru menopauză au apărut în mod diferit, mai puțin de 60% dintre acestea confruntându-se cu menopauza naturală, iar altele cu îndepărtarea chirurgicală a ovarelor.

Cercetările ulterioare ar putea explora alte subcategorii, ar putea identifica factorii de protecție împotriva afectării cognitive, în special terapia de substituție hormonală, și ar putea colecta mai multe date pe termen lung.

Riscul de demență

Studiul sugerează că menopauza poate crește riscul de demență, o afecțiune caracterizată prin tulburări cognitive ușoare. Cercetarea sugerează că femeile sunt puțin mai susceptibile de a dezvolta demență din cauza unor factori precum o speranță de viață mai lungă, o scădere a nivelului de estrogen după menopauză și o abundență de receptori de estrogen în hipocampus. Acest declin al estrogenului poate crește riscul de demență la femei pe măsură ce îmbătrânesc.

În plus, un istoric de depresie, care este mai frecvent la femei, poate crește, de asemenea, riscul de demență la vârste mai înaintate. Studiul sugerează că persoanele preocupate de riscul lor de demență ar trebui să colaboreze cu medicii lor pentru a identifica factorii de risc și a explora strategii preventive, cum ar fi căutarea unui tratament pentru depresie, renunțarea la fumat și creșterea activității fizice. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin relația dintre simptomele menopauzei și riscul de demență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel