Vitamina B12 este cunoscută ca fiind un remediu pentru oboseală, dar această vitamină este importantă pentru mult mai mult decât menținerea nivelului de energie din organism. Simptomele deficienței de vitamina B12 includ multe lucruri, de la depresie, la oboseală și la pierderea memoriei, până la afte și amețeli.
Trebuie să știți că Vitamina B12 joacă un rol crucial în menținerea sănătății celulelor sanguine, a sistemului digestiv, a creierului și a sistemului nervos.
În timp ce unele deficiențe de B12 sunt cauzate de dietă - mai ales la cei care nu consumă carne, ouă și lactate-, cel mai frecvent motiv pentru niveluri scăzute de B12 la nivel mondial este o tulburare autoimună numită anemie pernicioasă. Aceasta este o formă cronică de deficiență de B12, care poate avea consecințe grave asupra sănătății dacă este lăsată netratată pe termen lung.
Și, deși oboseala datorată anemiei poate fi uneori un simptom, cercetări recente arată că mulți oameni au deficiență de vitamina B12 fără a avea anemie sau oboseală semnificativă.
În schimb, deficiența are simptome care sunt mai mult legate de afectarea sistemului nervos. Iată care sunt acestea:
Cele mai frecvente simptome ale deficienței de vitamina B12
- Senzație anormală, de obicei amorțeală, furnicături sau înțepături („ace și ace”) ale picioarelor și parților inferioare ale picioarelor (ambele părți),
- Slăbiciune în picioare,
- Risc crescut de cădere,
- Amețeală,
- Pierderea memoriei,
- Deficite de atenție,
- Iritabilitate,
- Depresie,
- Mânie,
- Psihoză (suspiciune, iluzii persecutorii sau religioase, halucinații auditive și vizuale și procese de gândire dezorganizate),
- Limba roșie dureroasă, umflată, tare,
- Răni la colțurile gurii,
- Aftele recidivante,
- Senzație de arsură în gură,
- Oboseală,
- Respirație greoaie la efort,
-Scăderea sănătății osoase și risc crescut de fractură,
- Diaree ușoară sau constipație,
- Deficiență de vedere,
- Posibil risc crescut de boli cardiovasculare,
- Posibil risc crescut de cancer,
- Amețeală sau leșin, uneori însoțite de o creștere rapidă a bătăilor inimii, după ce v-ați ridicat brusc în picioare din poziția culcat.
Cauzele deficienței de vitamina B12
Dar ce produce deficiența de vitamina B12? În primul rând, acesta poate fi produsă pentru că nu mâncați produse de origine animală, organismul vostru nu produce suficient acid stomacal (hipoclorhidrie, problemă obișnuită care apare odată cu îmbătrânirea), dar și o tulburare autoimună numită anemie pernicioasă și anumite medicamente, în special medicamente care blochează acidul (inhibitori ai pompei de protoni și blocanți H2) pentru reflux gastroesofagian, reflux acid și metformină pentru diabet.
Ce alimente te scapă de această deficiență
Pentru a crește cantitatea de vitamina B12 din organism pe cale naturală, adică cu ajutorul dietei, trebuie să consumați mai multe alimente care o conțin, cum ar fi:
- Carnea de vită, ficat și pui,
- Pește și crustacee, cum ar fi păstrăvul, somonul, tonul și scoicile,
- Cereale fortificate pentru micul dejun,
- Lapte cu conținut scăzut de grăsimi, iaurt și brânză,
- Ouă.
Cine este expus riscului de a avea această deficiență
Factorii de risc pentru anemie cu deficiență de vitamina B12 includ:
- Un istoric familial al bolii,
- Îndepărtarea totală sau parțială a stomacului sau a intestinului (operație bariatrică sau alte tipuri de intervenții chirurgicale practicate în cancer, spre exemplu, în care se extirpă o porțiune sau întreg stomacul ori intestinul)
- Boli autoimune, inclusiv diabetul de tip 1.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.