Simptomele de depresie severă pot fi ușurate cu mici doze de gaz ilariant

Adisa Codruț |
Data publicării:

Un studiu susține că doze mici de gaz ilariant ar ameliora simptomele de depresie severă.

O doză scăzută de protoxid de azot, cunoscut ca gaz ilariant, ameliorează cazurile de depresie gravă care nu răspund la tratamente, potrivit unui studiu de fază doi publicat de revista Science Translational Medicine. O echipă de cercetători de la Universităţile din Chicago şi Washington au observat că o singură şedinţă de o oră de inhalare a acestui gaz, în concentraţie de 25 %, era "la fel de eficient" ca într-o concentraţia de 50 % pentru a ameliora simptomele de depresie timp de peste două săptămâni şi cu mai puţine efecte secundare.

Protoxidul de azot se utilizează frecvent ca anestezic pentru a uşura durerea pe termen scurt în odontologie şi chirurgie. În pofida reputaţiei sale de "gaz al râsului", pacienţii care primesc o doză atât de redusă "nici nu se droghează şi nici nu devin euforici", ci mai degrabă adorm, a explicat autorul principal al studiului, Peter Nagele de la Universitatea din Chicago.

Într-un studiu anterior, cercetătorii au testat efectele într-o şedinţă de inhalare de gaz ilariant în concentraţie de 50 % şi au descoperit că se produceau ameliorări rapide ale simptomelor depresive care durau cel puţin 24 de ore, comparativ cu cei care primeau un placebo. Unii dintre pacienţi au avut însă simptome secundare, precum ameţeli, stări de vomă şi dureri de cap.

"Ne-am întrebat dacă anterioara concentraţie de 50 % era mult prea mare, iar dacă o reducem poate găsim echilibrul corect care va maximiza beneficiul clinic şi va minimiza efectele secundare adverse", a subliniat el. 
La studiu au participat 28 de pacienţi pentru o perioadă de trei luni şi s-a observat că, inclusiv după o singură administrare, ameliorarea simptomelor de depresie a durat până la două săptămâni, însoţită de o "reducere drastică" a efectelor secundare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel